VIDEO 2 SERIJA: Kada tinkamiausias metas sodinti ant puoduko?

28. Jul 2015, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Antroje Pratinimosi prie puoduko KLUBO serijoje kalbame apie tai - kada yra tinkamas metas pradėti mokymosi procesą?

1 SERIJA: Susipažįstame su pratinimosi prie puoduko ABĖCĖLE

Kada? Svarbu žinoti pagrindinius faktus apie vaikų fiziologiją

Kada mažylį pradėti pratinti prie naktinio puoduko? Tema, sukelianti daug ginčų tiek tarp vaikų sveikatos bei ugdymo specialistų, tiek ir tarp šeimynų.

Vieni karštai įrodinėja, jog tai pradėti daryti reikia dar ankstyvosios kūdikystės amžiuje, kiti tvirtina, jog reikia palaukti, kol mažylis bent jau išmoksta sėdėti savarankiškai be pagalbos, treti gi pataria su sauskelnėmis pradėti atsisveikinti tuomet, kai jau mažylis bus persiritęs bent per antrojo gimtadienio slenkstį.

Žinoma, tik patys tėveliai pasirenka teoriją, kuri jiems priimtiniausia, ir kurios bus laikomasi jų namuose.

Svarbu tiesiog žinoti kelis pagrindinius faktus apie mūsų mažylių fiziologiją.

Amžiaus vidurkis, kuomet mūsų smegenys išvysto gebėjimą samoningai kontroliuoti išskyrimo funkcijas yra apie 2,5-3 metus. Taigi tokio amžiaus mažyliui tiesiog lengviau suprasti, ko iš jo norima mokymosi proceso metu ir tai atlikti sąmoningai.

Žinoma, rezultatų galima pasiekti ir tuomet, kai jam 6 mėnesiai ar 1,5 metų. Tačiau tuomet kyla klausimas, kieno gi tai nuopelnas iš tiesų – mamos, kuri kas pusvalandį turi gaudyti tinkamą momentą ir nuspėti, kadas gi jos mažyliukas teoriškai norės atlikti gamtinius reikaliukus, ar mažylio, kuris iki metų net nesupranta savo organizmo poreikių, o paprasčiau tariant, nesuvokia, kad jam atėjo metas pavyzdžiui pasišlapinti.

Kuo anksčiau pradėsite šį mokymosi procesą, tuo daugiau pastangų tai pareikalaus būtent iš jūsų

Jei mokymosi procesas mažyliui sukelia neigiamas emocijas, greičiausiai jis dar nepasiruošęs mokymosi procesui apskritai.

Beje, dėl per ankstyvo vaiko sodinimo ant naktinio puodelio, antraisiais savo gyvenimo metais jis gali apskritai atsisakyti sėstis ant jo. Kategoriškai. Mat mes  nesibaigiančiu beigi nuolatiniu jo sodinimu išmušam jo organizmą iš natūralaus ir prigimtinio ritmo, kuomet jis savarankiškai turėtų mokytis įsisąmoninti procesus, kurie vyksta su jo kūnu ir juos kontroliuoti.

Žinoma, kiekvienas mažylis vystosi savo individualiu tempu ir yra tokių, kurie jau vos sulaukę pirmųjų metukų viską įsisąmonina ir prašosi ant puoduko, bet tokių vienetai.

Tradiciškai amžius, kuriuo jau rekomeduojamas mokymosi procesas svyruoja – nuo 1,5 metų iki 3 m. Sutikite, gan platus intervalas. Todėl tikrai neverta jaudintis, jei dvejų metų mūsų padykėlis ant puoduko dar nesiprašo ir jokiu būdu nepradedam jo spausti ir forsuoti įvykių eigos.

Mes, tėveliai, linkę esame paskubėti ir stengtis paspartinti procesą, versdami mažylį ilgai sėdėti ant puodelio, bardami už “balutes” ir šlapias kelnytes, bet nepagalvojame – kaip tuomet jaučiasi mūsų pyplys, kuris tiesiog dar neatpažįsta fiziologinio poreikio šlapintis ar tuštintis, o mes jį už tai baudžiame. Tuomet pasekmės kokios: ašaros, atsisakymas sėsti ant puoduko apskritai ir sugadinta visų šeimos narių nuotaika.

Tačiau visai kita atmosfera šeimoje bus tuomet, jei trumpam – mėnesiui ar keliems – jei savo užmačių atsisakysime ir grįšime prie sauskelnių. Tik ne įprastinių, bet prie tokių, kurios mums leis ne taip drastiškai, bet palaipsniui pratęsti mokymosi procesą. Prie žaidžiančių su vaiku sauskelnių-kelnaičių (truputį "stebuklingų") :)

Kame stebuklas? Ogi tame, kad tuomet, kai mažylis pasišlapina, pavekslėlis ant sauskelnių išnyksta...po truputuką. O tai padeda suprasti skirtumą tarp savokų “sausos” ir “šlapios”. O tuomet, kai mūsų vaikas supras skirtumą – jis žengs vieną didelį žingsnį mokymosi procese. Tačiau natūraliu būdu. Be prievartos.

Taigi, kitaip tariant, viena pagrindinių taisyklių – nėra tinkamo amžiaus, bet yra tinkamas laikas!

Sveiki atvykę į Pratinimosi prie puoduko Klubą! 

 

20140507162659-73914.jpg