VIDEO 3 SERIJA: Veiksmų planas, pradedant draugauti su puoduku

04. Aug 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Trečioje naujojo serialo apie pratinimąsi prie puoduko serijoje kalbamės, kaip suplanuoti ir suvaldyti sudėtingą pratinimosi prie puoduko procesą.

1 SERIJA

2 SERIJA

Jūsų mielasis mažylis, kiekvieną dieną nustebinantis jus savo naujaisiais pasiekimais, vieną dieną ims ir nustebins jus savo savarankiškumu. Stebėdami savo kukulėlį, jo poelgius, augantį savarankiškumą jūs suprasite - atėjo pats tinkamiausias laikas pradėti mokytis sėstis ant naktinio puodelio.

Kodėl reikia veiksmų plano?

O tuomet, kai toks metas ateis – pirmiausia, ką reikėtų padaryti – tai susikurti tikslų veiksmų planą ir vėliau jo laikytis.

Kodėl reikia tokio plano? Tiesą sakant, tai suprasite vos tik pradėsite mokymosi procesą, mat tuoj pat patarimus pradės dalinti močiutės, giminės ir artimieji, taip pat jų nemažai (ir gana skirtingos) šmėžuos ir įvairiose informacijos priemonėse. Taigi, aiškus planas jums padės nesiblaškyti ir nepasimesti. Bet jo turi laikytis visi šeimos nariai ir kiti aplinkiniai, leidžiantys laiką su mažyliu.

Tinkamas laikas

Taigi pirmiausia – šiam mokymosi procesui numatome ir paskiriame tam tinkamą laiką, per kurį nenusimato darbinių iššūkių, persikraustymų iš vienų namų į kitus ar kelionės. Mums prireiks kelių savaičių, o gal ir mėnesio, kurio metu maksimaliai visą dėmesį koncentruosime į mažylį. Jei vaikutis tikrai pasiruošęs, tiek laiko turėtų pakakti.

Pasikartojantys dienos ritualai

Svarbiausia – tinkamas momentas. Naktinį puodelį visuomet laikome ten, kur jis yra matomas. Pirmiausia pačiam mažyliui. Ir pasiūlome jam ant jo atsisėsti prieš ir po miego, prieš ir po pasivaikšiojimo, po kiekvieno valgio.

Jokios prievartos

Neverčiame mažylio sėdėti ant naktinio puodelio prieš jo valią. Jei vaikas bijo puodelio ar jis jam vis dar nepatinka, nesistengiame per jėgą bambliuko ant jo nulaikyti. Ateity tai gali sukelti neigiamas asociacijas.

Malonios asociacijos

Malonios asociacijos su puodeliu padės mažiukui greičiau prie jį „prisijaukinti“. Kokią mintį mes norime perduoti savo vaikui, jog naudotis puoduku yra puiku, patogu, gerai. Tad kalbant apie puoduką ar jo turinį nereikėtų naudot tokių ištiktukų kaip "fui...kaka...fe".

Specialios pratinimosi sauskelnės Huggies Pull Ups - pagalbininkės

Mokančios sauskelnės – mūsų pagalbininkės. Jomis pasirūpiname iš karto, nes jos mums padės šiame kantrybės pareikalausiančiame procese.

Beje iš naujųjų sauskelnių atsiradimo galime padaryti tikrą įvykį, pabrėždami savo vaikui, koks jis jau didelis ir savarankiškas: jog jis jau mokosi sėstis ant puoduko, turi kelnaites su mėgiamais Disnėjaus personažais, kurias gali savarankiškai apsimauti ir nusimauti – kaip ir visi šeimos suaugusieji.

Emocijų valdymas

Nepasiduodame emocijoms. Taip žinoma, mums norisi jog mūsų vaikutis viską išmoktų greičiau, ypač kai jau vieną kitą kartą pavyksta ir pajaučiamas pergalės skonis...bet viskam savas laikas.

Pagyrimai ir paskatinimai

Na o jau sėkmės atveju, žinoma, negailime pagyrų. Valiooo! Mums pavyko! Apkabinam, bučiuojam, plojame savo šaunuoliui ir parodome jam, kad visi šeimos nariai vertina jo pasiekimus. O jis tikrai tai panorės pakartoti ir pasiprašys ant puodelio dar ir dar kartą.

Tu – nuostabus!

Na ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus plano punktas, pritaikomas bet kokiame vaiko vystymosi etape – tai „žinutė“ mūsų brangiausiam, koks jis vienintelis, nepakartojamas ir nuostabus. Ir nelyginame jo su kitais vaikais.

Na o kai jau planas išbaigtas, pasitikriname, ar turime pakankamai jėgų, ryžto ir kantrybės. O tuomet ir pradedam.

20140516182609-86015.jpg