VIDEO Aktorė Kristina Savickytė: "Kūrybiškumą ir teatrą atraskite paprastuose dalykuose"

05. Feb 2019, 17:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasakų nauda vaikų vystymuisi žinoma nuo seno. Dar Albertas Einšteinas yra pasakęs “Jeigu norite, kad jūsų vaikai būtų protingi, skaitykite jiems pasakas”. Tačiau kaip tai daryti ir kada? 

20190205110041-24695.jpg

Akorė Kristina Savickytė savo knygoje “Kuriame pasaką” kviečia tėvelius sugrįžti prie šiek tiek pamirštų lietuvių liaudies pasakų, improvizuoti ir ne tik skaityti, bet ir dainuoti pasakas, o kartais ir suvaidinti.

Knygoje galima pasisemti idėjų ir nebūtinai jas taikyti, o sugalvoti patiems. Galite kurti pasakas ir naudoti įvairius stalo įrankius, pvz.šaukštus, stiklines, kojines ir pan.

"Mano idėja - kūrybiškumą ir teatrą atrasti paprastuose dalykuose", - šypsosi aktorė.

20190205110639-83729.jpg

Pasakos lavina vaikų vaikų vaizduotę, prieš miegą skaitomos padeda užmigti. Mokslo įrodyta, kad tie vaikai, kuriems tėvai skaitė pasakas, užauga protingesni, lengviau įsisavina informaciją.

O kodėl lietuvių liaudies pasakos? Ar jos nėra baisios ir niūrios?

Pasak K.Savickytės, yra visokių lietuvių liaudies pasakos, tačiau jos vienaip ar kitaip – žmonijos išmintis, turinčios įvairių simbolių, gėrio ir blogio kovą, savų vertybių: "Todėl pagalvojau, jog jos - tai puiki atspirtis ir resursas tėvams skaityti su vaikais".

Beje, lietuvių liaudies pasakos – puikus būdas turtinti vaiko žodyną. "Kai kurie žodžiai pasakose atrodo savaime suprantami, pvz. "pečius", "mislyti", bet dirbdama su vaikais ir tėvais vis dažniau suprantu, kad tai, kas man savaime suprantama, nebūtinai  suprantama jaunesniems tėvams ar miesto vaikams", - teigė aktorė.

20190205111659-13546.jpg

Pasakų skaitymas – puikus būdas megzti su vaiku ryšį. Stebėkime jį, dažnai pats vaikas parodys, kuri istorija jam patinka, o kuri ne. Pasitikėkite savo vaiku – jį pažinkite, jauskite, girdėkite ir kartu leiskitės į užburiantį pasakų pasaulį.