VIDEO: kaip žaisti su 10–14 mėnesių mažyliu?

02. Dec 2019, 17:08 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kiekvieną mėnesį mažylis rodo vis didesnį susidomėjimą žaidimais. Ir skirtinguose amžiaus tarpsniuose - žaidimai bus skirtingi. Peržiūrėkite šį vaizdo įrašą, kad išmoktumėte žaisti su 10–14 mėnesių kūdikiu - kai jis stabiliai sėdi, atsistoja ant kojų ir žengia pirmuosius žingsnius!

Žaidimai - puikus būdas mokytis. „Išmokti tokiame amžiuje?!" - paklausite. Taip! Mūsų mažyliai kasdien įsimena vis naujas akimirkas - ir mums, suaugusiems, svarbu juos palaikyti, sukūrus tinkamą aplinką.

Žaidimo metu kūdikis mokosi kalbos, lavina mąstymą, mokosi tvarkyti daiktus, lavina savo vaizduotę. Todėl siūlome kelias žaidimų idėjas, kurios padės lavinti įvairius įgūdžius. Smagaus žaidimo!

„Su džok“ masažo kamuoliukai ir žiedai

Tokių rutuliukų galite įsigyti vaistinėje – jie yra tvirti ir su gana aštriais dygliukais, todėl tinka žaidimams su kiek vyresniais vaikučiais. Tai puiki priemonė, kurią galima panaudoti mokant kalbėti!  Rutuliukai yra skirtingų spalvų – juos rodydami, mes aiškiai pasakome spalvos pavadinimą.

Mes atlenkiame mažylio delniuką ir sukamaisiais judesiais masažuojame jį, dainuodami linksmą dainelę. Taip pat masažuojame ir mažylio pėdutes.

Kita „su džok“ terapijos priemonė – specialūs žiedeliai, kuriuos galima užmauti ant pirštukų ir numauti, – tokiu būdu mes suaktyviname visus svarbius taškus, esančius ant kūdikio pirštukų.

Žaidimai su didaktikai skirta lėle

Didaktikai skirta lėlė padeda vaikutį mokyti. Mes nenaudojame jos kitiems žaidimams, pasiimame tik žaidimams mokymo tikslais.

Mes mokome naujų žodžių ir sąvokų pagal temas – pavyzdžiui, „šiandien pamokėlės tema bus geltonos daržovės ir vaisiai“, ir aiškiai pasakome daikto pavadinimą ir spalvą.

Daiktų rūšiavimas pagal spalvą

Galite sutelkti kūdikio dėmesį į dviejų skirtingų spalvų objektus – kurių atributai yra tam tikros spalvos – aiškiai ištardami objekto spalvą ir pavadinimą. Taip mes ne tik įtvirtiname spalvų temą, bet ir įvedame naujų žodžių – gyvūnų pavadinimų ir frazių, pavyzdžiui, „geltonas arklys“ arba „mėlynas dramblys“.

Gamtinės medžiagos

Rudenį ypač aktualūs žaidimai su gamtine medžiaga – jų yra pačių įvairiausių!

Prisirenkame dėžutę kaštonų ir dėliojame į skirtingų spalvų indelius – laviname mažas rankytes – tiek kairę, tiek dešinę, ir tuo pat metu vaikutis įsidėmi spalvas. Galite pasiūlyti mažyliui dėlioti kaštonus šaukštu – tokiu būdu pasunkiname užduotį ir laviname rankos judesių koordinaciją – tai nepaprastai svarbu, nes rankutė paruošiama ateityje rašyti.

Užsiimdami perpylimu arba perbėrimu stebime, kad procesas vyktų iš kairės į dešinę – taip, kaip vėliau mokysime vaikutį rašyti.

Daikto ir jo vaizdo palyginimas  

Šis užsiėmimas lavina abstraktų vaiko mąstymą – juk jis realų daiktą lygina su jo atvaizdu paveikslėlyje – tokiu metu mažylio smegenys nepaprastai intensyviai apdoroja duomenis, ir tai puikiai smegenis treniruoja, pagerėja atmintis bei gebėjimas asociatyviai susieti objektus.

Užsiėmimai su plastilinu

Plastilinas labai tinka mažoms rankutėms lavinti – rinkitės ne per minkštą ir ne per kietą plastiliną. Paduodame mažyliui paveikslėlį su ryškiu fonu ir plastilino gabaliuką, kurį lengva minkyti, tada ant viršaus prilipdome tikrų žirnių – skirtinga medžiagų tekstūra lavina motoriką ir kūrybinis procesas tampa sudėtingesnis!

Žaidimas „Stebuklingas maišelis“

Pasiūlykite vaikučiui išiminėti iš maišelio įvairius daiktus, pavyzdžiui, gyvūnų figūrėles – ir teisingai bei aiškiai ištarkime jų pavadinimus.  Atidžiai apžiūrime išimtą figūrėlę – apžiūrinėjame ausytes, akytes, uodegytę, ištariame šiuos žodžius, ir taip žaisdami papildome mažylio žodyną.

Žaidimai su kinetiniu smėliu

Smėlis tiesiog užburia vaikus – žaisdami naudojame ir įvairias figūrėles: jas užkasame, atrandame, kuriame scenas – darbas su smėliu suteikia mažyliui jutiminių pojūčių įvairovę, taip pat ramina, panašiai kaip smėlio terapija, kuri pagrįsta tuo pačiu principu. Žaidimai su smėliu, beje, labai tiks adaptacijos laikotarpiu, kai mažylis pradės lankyti darželį.

Ritmo pojūčio vystymasis

Vaikams be galo patinka muzika, visi vaikai be išimties turi įgimtą ritmo pojūtį  – mūsų užduotis yra jį lavinti!

Tačiau nesijaudinkite, jeigu vaikučio žaislų kolekcijoje dar nėra muzikos instrumentų – paprasta dėžutė arba net sauskelnių pakuotė taip pat gali būti panaudota kaip būgnelis – išlaisvinkite vaizduotę ir žvelkite į pasaulį kūdikio akimis!

Patikėkite, Jums atsivers stebuklų pasaulis – juk kūdikis sugeba įžvelgti stebuklingų dalykų kasdienybėje, mes tik turime stengtis sudaryti jam tinkamiausias sąlygas ir suteikti komfortą – tegu atranda pasaulį ir vystosi su Huggies Pants sauskelnėmis, skirtomis berniukams ir mergaitėms!