VIDEO: Kriterijai, kaip išsirinkti automobilinę kėdutę

21. Mar 2019, 12:04 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kadangi "Mamyčių klubo" laidos vedėjos Indrės jaunėlis sūnus - 1 metukų Aleksandras jau išaugo pirmąją savo automobilinę kėdutę, pats metas paieškoti naujos :)

Kokią autokėdutę išsirinkti – tema tikrai aktuali daugeliui šeimų. Tai supratome iš daugybės jūsų atsiųstų klausimų.

Indrė neslepia, jog antros kėdutės sūnui norinti tokios komfortiškos, kokia buvo ir pirmoji, tad jos akys nukrypo į "Britax":

Baby City/Toy City konsultantas Vilmantas Zaura išvardino jos privalumus:

  • Pirmasis patogumas - ji sukasi 360 laipsnių kampu;
  • Mažylį joje sodinti veidu į kelią galima iki 15 mėnesių;
  • Gulima pozicija - 30 laipsnių kampu.

Tokia pati erdvi gali būti ir kita kėdutė, tik be sukimosi funkcijos ir skirta vyresniems vaikams, kurių ūgis - nuo 74 iki 140 cm.

Ši autokėdutė patiks tiems tėvams, kurie ieško kėdutės, tvirtinamos automobilio diržais. Didelis pagalbininkas tėvams - sistema, kuri parodo, ar tinkamai vaikas joje prisegtas.

Ar tinkamai užsegėte ir gerai užveržėte diržus informuos užsideganti žalia lemputė ir pasigirdęs garsinis signalas.

"Gali būti, kad automobilyje vaikas besimuistydamas šiek tiek atlaisvins dirželius, tuo metu pradės pypsėti raudona lemputė ir tai tėvams bus signalas, kad diržus reikia suveržti", - pasakojo konsultantas.

Nors vežti vaikus automobilio kėdutėse būtina, tyrimai rodo, kad didmiesčiuose šį reikalavimą ignoruoja 15 proc. tėvų, o kaimuose - net daugiau nei 50 proc. tėvų.

Na o išaugus antrąją autokėdutę, ateina metas rinktis trečiąją, skirtą vaikams nuo 140 cm ūgio ir didesniems, t.y. nuo 3,5 iki 12 metų amžiaus. Joje sėdintį vaiką segsite automobilio diržu, tik pati kėdutė bus tvirtinama izofiksu.

Kai kurios trečio lygio kėdutės transformuojasi į paaukštinimus. Jie galimi, tačiau specialistai perspėja, kad tai nėra saugu ir geriau nepiktnaudžiauti tuo.

"Kėdutės ne šiaip padarytos tokios tvirtos, itin kreipiamas dėmesys į šonų ir galvos apsaugas, o paaukštinimas to neturi. Jis tiesiog atlieka ūgio papildymo funkciją", - paaiškino parduotuvės "BabyCity/ToyCity" konsultantas V.Zaura.

Ar galima sodinti vaiką automobilio priekyje?

Nėra draudžiama vežti vaiką automobilio priekyje, tačiau nustatyta, kad saugiausia vieta ant galinės sėdynės per vidurį arba už vairuotojo. Vežant naujagimį ant priekinės sėdynės, būtina išjungti oro pagalves, jeigu vežame vaiką antro lygio kėdutėje, to padaryti nebūtina.

Ar rinktis kėdutę "Trys viename"

Pasak konsultanto, galite drąsiai rinktis "trys viename" kėdutes, tačiau atskirai parduodamoms kėdutėms, ypač skirtoms naujagimiams, atliekama daugiau papildomų testų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį. Taigi, renkantis kėdutę, visada svarbu šoninės apsaugos ir jos erdvumas.

Atminkite - dar savarankiškai nesėdintį kūdikį automobilio kėdutėje rekomenduojama laikyti ne ilgiau, kaip iki pusantros valandos.

Daugiau patarimų - video siužete.