Vien tik nenaudėlis svirplys, svirpia sau užkrosnyje vis... ARBA Adomuko miegelio ypatumai

Vien tik nenaudėlis svirplys, svirpia sau užkrosnyje vis... ARBA Adomuko miegelio ypatumai

24. Feb 2014, 20:55

 

Dosje:

Vardas: Adomas Aivaras

Amžius: 8 sav. + 1 d.

 

Diagnozė: nemiga (tiesa, konstatavo mama)

Ar teko kada nors girdėti: „Kūdikiai tik valgo ir miega“? Būtent šio posakio pagalba nėštumo metu buvau susikūrusi savo laukiamo mažylio viziją, kad jis tik valgys ir miegos. Ir ką Jūs galvojat? O gi jis tik valgė ir... nemiegojo. Taigi su miegeliu turime šiokių tokių problemėlių. Ir nepatikėsite, kaip ir rašiau savo prisistatyme (rubrikoje Būkime pažįstami), jei man tik iškyla kokia problema, atsiverčiu MK, o čia žiūrėk mamytės tą problemą jau pradėjusios spręsti. Taigi ir šį kartą dėl to miegelio...

Visa mano perskaityta literatūra kūdikio miegojimo klausimu sutartinai rašo tą patį, 1-2 mėn. kūdikis per parą vidutiniškai išmiega apie 16 val. Mūsų atveju per parą išmiegoti 12 val. yra didelis pasiekimas! Va ir turiu į jokius standartus netelpantį kūdikį :) Čia tikriausiai kiek kūdikių – tiek ir teorijų galima sukurti.

Nuo pat gimimo Adomukas nerodė didelio noro miegoti. Su tėveliu juokaujame, kad šiuo klausimu sūnelis visas į mamą – visiškai nemiegalius. Ir jei teorija apie nėštukės būdo (ramumo / judrumo) įtaką kūdikiui yra tiesa, tai norėčiau sugrąžinti savo sūnų į pilvą ir miegoti, miegoti... :)

Juokai juokais, o dabar rimtai. Pirmą mėnesį nebuvo absoliučiai jokio rėžimo ar miego ritmo, kad ir kiek būtume dėję pastangų jį įvesti. Tėveliai planuoja, o Adomukas juokiasi. Galbūt dar ir dėl to, kad sūnų guldėme į lovelę, nors ir šalia savosios, bet juk tai ne tas pats, kas miegojimas šalia mamos. Taigi besibaigiant pirmajam mėnesiui Adomukas atsikraustė gyventi į tėvelių lovą. Nuo tada nusistovėjo nakties miego rėžimas, kuris prasideda apie 24 val. ir su dviem prabudimais pavalgyti pačio skaniausio mamos pienelio tęsiasi iki 8-8.30 val. Prabudimai trunka apie 30 min. tik pavalgymui, nes sauskelnių dažniausiai keisti nereikia. O jei reikia, tuomet labai prasibudrinam ir būdraujam net visą valandą. Žinoma, kokia gi taisyklė be išimčių, todėl kartais pasitaiko ir jų.

 

Dabar apie dienos miegelį. Net nežinau, ką čia parašyti, nes dažniausiai jo nebūna! Jei vargais negalais po didelių pastangų mama ir užmigdo sūnelį, tai miegelis tęsiasi tik 15-20 min. ir tada akytės klapt – „Mama, ką veikiam?“. Ilgesnį miegelį pavyksta išmiegoti tik mamos glėbyje. Kelis kartus toks šiltas tas glėbys buvo, kad net knarkiantį girdėjau :)

 

Praėjusią savaitę nusprendžiau, kad UŽTEKS Adomukui nemiegoti, reikia imtis veiksmų! Tad ryte, per pirmo užmigimo 20 min. nubėgu į dušą, papusryčiauju, apsitvarkau, viską paruošiu išėjimui į lauką. Apie 13-14 val. keliaujame į pažintines ekskursijas po savo rajoną. Išbūname 2 valandas, grįžus namo dar kokį pusvalanduką sūnelis pasnaudžia. Na ir viskas iki 24 val. Vakarais mus vis dar kamuoja diegliukai, tai užmigti labai labai sunku. Kartais būna koks vienas ar du užmigimai po 20 min. Jei oras prastesnis ir į lauką neišeiname, tai visas dienos miegelis iki 24 val. ir būna kokius 3 kartus po 20 min.

20140224205120-25509.jpg

 

 

Dar viena ypatybė yra tai, kad Adomuko miegelis labai jautrus, todėl jam užmigus namuose stoja tyla ir prieblanda. O lauke vis prasimerkia patikrinti, kas kur ir kaip vyksta.

 

 

Migdymo priemonės ir jų efektyvumas (rašau migdymo, nes pats sūnelis nenusiramina ir neužmiega):

 

 

Grojanti karuselė: visiškai neveikia, sakyčiau net aktyvina, tad su ja pramogaujame rytais.

 

Migdukas – žvaigždutė: sūnelis dar nelabai supranta, kad čia migdukas, taip pat aktyvina.

 

Meškiukas, dainuojantis lopšines: pravertė gal tiek, kad tėveliai išmoko daugiau lopšinių, o sūnelis gavo pravardę „Svirplys“, nes ten yra viena tokia lopšinė „Skęsta sapnuos gamta visa, vien tik nenaudėlis svirplys, svirpia sau užkrosnyje vis". Taigi sūnelis kaip tas svirplys, visi jau lūžta, o jis vis dar svirpia :)

 

Čiulptukas: sūnus tikriausiai galvoja „Kokią čia man nesąmonę ta mama kiša į burną?“. Kaip supratote, nei ima jo, nei jis padeda nusiraminti.

 

Vibro kėdutė (gultukas) – supynės: kol kas vienintelis pasiteisinęs pirkinys, nes dieną niekur kitur sūnelis nemiega: nei lovytėje, nei tėvelių lovoje, nei kitur. Kartais kojos jau iš įpročio net ir tuščią kėdutę sūpuoja.

 

Sūpavimas ant rankų: nepakeičiama priemonė ir sūneliui užmigti ir mamai atgauti formas po gimdymo :)

 

Suvystymas: kartais prireikia ir jo, kai nusiraminti kitaip neišeina.

 

Mamos fotosesijos: rinkdama fotonuotraukas supratau, kad sūnus jau ne kartą buvo užmigęs per mano surengtas fotosesijas. Hm? Reiks dažniau surengti!

20140224205215-50522.jpg

 

Maudynės: stengiamės kiekvieną vakarą maudyti ir migdyti nakties miegeliui, bet nepasakyčiau, kad maudynių dėka jis užmiega, nes po jų dar kokias 2 val. migdau. Nors vis dar neprarandu vilties, kad tai ilgainiui taps ritualu.

 

Mocarto muzikos terapija / baltasis triukšmas: neveikia, nes kaip ir minėjau, Adomukui labiau patinka klausytis tylos.

 

 

Paskutinis mano eksperimentas po peržiūrėtos MK laidos - rengti mažylį šiek tiek šalčiau ir tokiu būdu pagerinti nakties miegelio kokybę.

 

 

Ech tas mano svirplys, taip patiko pasaulis į kurį atėjo, kad iki šiol negali atsižiūrėti.

20140224205317-73267.jpg

Labanakt! ;)

 Papasakok apie mažylio miego režimą ir laimėk dovanų krepšelį!

25. Feb 2014, 11:48 Zylutee

Visi sako, kad su trim mėnesiais turėtų viskas susitvarkyti, bet dabar jau sunku kuo nors tikėti.. 😀 Net negaliu pagalvoti, kas bus, kai dantys pradės dygti 😕