Viltis gyventi

Viltis gyventi

10. Mar 2012, 08:00

Pirmą kartą kaulų čiulpų transplantacija vaikui Lietuvoje atlikta 2002 m. Tais metais susikūrė ir Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro Kaulų čiulpų transplantacijos poskyris.

 

Šiemet jis švenčia savo dešimtmetį, o jo sąskaitoje – 107 atliktos kaulų čiulpų transplantacijos vaikams.

 

Kaip teigia šio poskyrio vyr. ordinatorė gydytoja vaikų hematologė dr. Jelena Rascon, „kaulų čiulpų transplantacija – tai nepaprastai brangus ir rizikingas gydymas, bet jis atsiperka išsaugotomis vaikų gyvybėmis“. 

 

Kaip prisimena dr. J. Rascon, pirmoji transplantacija buvo autologinė ir atlikta keturiolikmetei mergaitei, sirgusiai Hodžkino limfoma. Nuo to laiko kasmet Vaikų ligoninėje vidutiniškai atliekama po 10 kaulų čiulpų transplantacijų per metus, tik 2010 m. jų skaičius šoktelėjo iki 17.  

 

Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centras yra vienintelė medicinos įstaiga Lietuvoje, kurioje atliekamos ir autologinės (paties paciento), ir alogeninės (donoro) kaulų čiulpų persodinimo transplantacijos vaikams.

 

Iš dešimties sėkmingos devynios

 

„Palyginti su tais rezultatais, kuriuos turėjome vos pradėję dirbti, šiandien, įvertindami dešimties metų patirtį, galime drąsiai sakyti, kad pasiekėme neabejotiną pažangą, –  sako dr. J. Rascon.  – Pastaraisiais metais iš dešimties transplantacijų sėkmingos būna devynios. Gerėja pačių sudėtingiausių negiminingų alogeninių transplantacijų rezultatai, o autologinių transplantacijų rezultatai nesiskiria nuo kitų Europos šalių.“

 

Gydymo pažangą, gydytojos hematologės nuomone, lėmė geresnė diagnostika, laiku atliekami labai informatyvūs molekuliniai-genetiniai, bakteriniai tyrimai, gydymas pagal naujausius europinius gydymo protokolus. Dėl molekulinių-genetinių tyrimų gerėjo ir gydymo kokybė prieš transplantaciją,  labai svarbi būsimos transplantacijos rezultatams.

 

„Skiriamų vaistų stebėsena, tikslesnis vaistų dozių nustatymas, individualizuotas gydymas, – sėkmingo gydymo priežastis vardija dr. J. Rascon.  –  Ne mažiau prie gydymo sėkmės prisideda ir pastaraisiais metais pagerėjusi kraujo komponentų kokybė“.

 

Donorų registre - per 5 tūkstančiai donorų 


Ieškoti negiminingų donorų vaikams padeda 2005 m. Lietuvoje įkurtas negiminingų kaulų čiulpų donorų registras, šiuo metu turintis per 5 tūkst. donorų. Pasak gydytojos vaikų hematologės dr. J. Rascon, dėl istoriškai susiklosčiusių sąlygų lietuvių populiacija buvo gana uždara, todėl surasti lietuviui tinkamą donorą Lietuvoje yra daug didesnė tikimybė nei ieškant jo visame pasaulyje. Todėl kaulų čiulpų donorystės propagavimas mūsų visuomenei turėtų būti labai svarbus uždavinys, mano gydytoja. 

 

„Iš pradžių ieškome Lietuvos registre, – teigia dr. J. Rascon, – o ten neradę, kreipiamės į pasaulinį donorų registrą. Kol kas didžioji dauguma donorų mūsų vaikams randama Vokietijoje“. Donoro paieška ir atvežimas iš užsienio valstybei kainuoja  90 tūkst. litų. 

 

Į užsienį važiuoja rečiau 


Lietuviai retai renkasi galimybę atlikti vaikams kaulų čiulpų transplantaciją užsienyje.  Pasak gydytojos hematologės, tėvai tiesiog pasidomi rezultatais, įvertina tai, kad ilgus mėnesius sunkios  būklės vaikas bus svetimoje šalyje, nesuprasdamas gydytojų ir slaugytojų kalbos, neturėdamas kitų šeimos narių palaikymo.

 

Kaip liudija ankstesnių metų patirtis, iki to laiko, kol Lietuvoje atsirado galimybė persodinti kaulų čiulpus vaikams, transplantacija užsienyje buvo labai sunkus psichoemocinis išbandymas ir mažajam pacientui, ir jo tėvams, kuris retais atvejais baigdavosi sėkmingai.

 

Šiandien Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centre pagalbą onkohematologinėmis ligomis sergantiems vaikams teikia 13 aukštos kvalifikacijos gydytojų  ir 35 slaugytojos.

šaltinis: vaikuligonine.lt