X ir O formos kojytės

X ir O formos kojytės

02. Nov 2012, 00:00

Kodėl vieno mažylio kojytės įgauna 0 formą, o kitos – X?

 

Kokią formą, X ar Y, įgaus vaikučio kojos, priklauso ne tik nuo paveldimumo, bet ir nuo mažylio pėdutės vystymosi. Čia reiktų apžvelgti savo vaikučio pirmųjų metų raidą: ar ji buvo nuosekli, o gal mažylis peršoko kai kurį raidos etapą, pavyzdžiui, neropojo, o iš karto vaikščiojo, arba nešliaužiojo. Kineziterapeutai sako, kad nuoseklumas yra toks; vaikas šliaužioja, o po to, pasiremdamas ir laikydamasis už kažko stojasi ant kojyčių. Po to jau reikia laukti savarankiškų žingsnelių.

 

Kaip sėdi kūdikiai ir vaikai?

 

Daugelis mažylių mėgsta sėdėti taip vadinamoje W pozoje, kai pėdutės “žiūri” į išorę. Tai gali būti X ir O kojyčių formos viena iš priežasčių.

 

Neretai X ir O formos kojytes turi didelio svorio mažyliai. Jų kojytėms tenka itin didelis svoris. Taip pat viena iš priežasčių – silpni kojyčių raumenys. O pernelyg didelis svoris ir gali lemti, kad jie yra silpnesni.

 

Kojyčių forma O yra vadinama norma iki  vaikui sueina treji metai, o X kojyčių forma – iki 5-7 metų. Todėl neretai X ir O kojyčių formą galima pavadinti natūralios vaiko raidos dalimi.

 

Jeigu tėvai pastebi, kad jų vaiko kojyčių forma gerokai skiriasi nuo bendraamžių ir tai jiems kelia nerimo, visada verta pasitarti su gydytoju ortopedu. Jis įvertins kojytes, ir reikalui esant, paskirs fizinių pratimų. Kuo vaikas didesnis, tuo lengviau susitarti dėl kojyčių mankštos, su mažyliu iki trejų metukų tai gali būti sudėtinga.

 

Kineziterapeutė Miroslava Poimanskaja rodo pratimuką, kuris tinkamas bet kokio amžiaus mažyliui.

 

Pratimui reikia spygliuoto kamuoliuko - juo švelniai pamasažuokite mažylio pėdutes. Galite tai daryti, pavyzdžiui, maudynių metu.

 

Kad vaikui būtų linksmiau, sugalvokite dainelę ar eilėraštuką, kurį sakysite taip masažuodami pėdutę. Tada užsiėmimas mažyliui asocijuosis su smagia veikla, žaidimu, ir tikėtina, kad jis tam neprieštaraus.

 

7

 

Ar Jūsų mažylis turi polinkį į X arba O kojyčių formą?