Žaidimų patirtis pirmaisiais gyvenimo metais - pagrindas tolesniam tobulėjimui

Žaidimų patirtis pirmaisiais gyvenimo metais - pagrindas tolesniam tobulėjimui

10. Sep 2019, 06:00 simondub simondub

Bet koks vystymosi procesas yra interaktyvus - tai reiškia, kad žmogaus gyvenimo eigą lemia ne tik jo genų rinkinys. Svarbus aspektas, apie kurį dažnai negalvojame, yra kasdienis saugumas ne tik kūdikiui, bet ir mamai.

Pirmieji gyvenimo metai - rami atmosfera ir pasirengimas viskam, kas nauja

Tyrimai rodo, kad stresinės situacijos daro didelę įtaką vaiko, o ypač kūdikio iki metų, vystymuisi. Mat stresas slopina smegenų ir kitų organų darbą. Tomis akimirkomis, kai žmogus jaučia pavojų, jo kūnas ruošiasi gynybai - pulsas greitėja, pakyla kraujo spaudimas, išsiskiria streso hormonas. Jei streso metu šalia yra tėvai ir palanki aplinka, šis fiziologinis poveikis gali praeiti daug lengviau.

Jei stresinės situacijos kartojasi ir užsitęsia, o vaikas nejaučia tėvų palaikymo, organizmo reakcijos gali perkrauti jo biologines sistemas. Tai sukelia toksinį stresą, trukdantį sveikam kūdikio smegenų funkcionavimui. Stresas ankstyvame amžiuje gali paveikti mokymosi gebėjimus, elgesį ir sveikatą vėlesniais metais.

Žmogaus smegenys lanksčiausios ankstyvame amžiuje, geba prisitaikyti prie skirtingos aplinkos. Pavyzdžiui, pirmaisiais gyvenimo metais ta smegenų dalis, kuri yra atsakinga už garsų skirtumus - „specializuojasi“ tai kalbai, kurią vaikas girdi kasdien, tuo pačiu praranda gebėjimą atskirti kitų kalbų garsines formas. Todėl kiekvienais kitais metais reikia vis daugiau pastangų išmokti kitas kalbas. Ne veltui sakoma, jog išmokti naują kalbą lengviau vaikystėje, nei sulaukus keturiasdešimties.

Žaidžiame su vaiku!

Ekspertai pripažįsta, kad smegenų vystymuisi svarbus žaidimo procesas, pats bendravimas su mažyliu. Maži vaikai natūraliai bendrauja naudodami veido išraiškas ir gestus. Svarbu, kad ir tėvai reaguotų panašiai - naudokite gestus, veido išraiškas, mimikas, kalbėkite su vaiku. Toks bendravimas ne tik pradžiugins vaiką, bet ir lavins jo smegenų veiklą.

Būna tėvų, kurie mano, kad žaisti su vaikais yra banalu ir kvaila. Visai ne! Žaidimai su vaikais formuoja emocinį ryšį, pasitikėjimą, padeda vystytis ir patirti naujas emocijas.

Žaisdami su vaiku naudokite balsą ir veidą - kūdikis pažįsta jus nuo pirmųjų dienų ir tai yra jo saugumo garantija. Kalbėkite, dainuokite, grokite, leiskite skirtingus garsus. Visu tuo jūs parodysite įvairias bendravimo galimybes - vaiko atmintyje įstrigs tai, ką jis matė, girdėjo, ir vėliau tai pritaikys ateityje.

Mediniai kubeliai yra tvirčiausi žaislai. Paprasčiausi kubeliai yra puikus būdas vaikui parodyti įvairiausias formas ir spalvas.

Mažyliai jaučia savo kūnu - suteikite galimybę jam pajusti kubą, ne tik paliesti, jį patyrinėti, bet ir paragaut. Todėl labai svarbu, kad kubeliai (kaip ir visi kiti žaislai) būtų pagaminti iš ekologiškų medžiagų, saugių vaikui. Kubelių dažymui naudojami dažai vandens pagrindu.

Puiku, jei kubeliai yra skirtingų formų, dydžių ir spalvų. Idealu, jei vaikas pirmąjį gyvenimo pusmetį žaistų su pagrindinių spalvų kubeliais: baltais, juodais, raudonais, žaliais, mėlynais ir geltonais. Taip pat svarbu, kad spalvos būtų pakankamai ryškios.

Kvieskite mažylius žaisti kiekvieną dieną! Vaikai jau gimsta turėdami galimybę susikaupti ir saugoti informaciją, todėl pirmųjų gyvenimo metų patirtis padės pagrindą jo smegenų vystymuisi, ir tai labai svarbu ateinančiais gyvenimo metais.

ToysCity lavinantys mediniai žaislai ir dėlionės ->>>