Žaidžiame ir mokomės spalvų

Žaidžiame ir mokomės spalvų

08. Jun 2018, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak edukologės-muzikos mokytojos Sonatos Latvėnaitės-Kričenienės, mokyklėlės “Strazdanėlės” įkūrėjos, mažyliai jau nuo pusės metų atpažįsta spalvas, nes jos supa visur juos, o didesnius vaikučius galima ir daugiau pamokyti spalvų.

Yra kelios taisyklės:

Pirmoji taisyklė - mokomės tik kelių pagrindinių spalvų.

“Nereikia pradžioje mokyti vaiko visų pasaulio spalvų. Užtenka supažindinti su viena spalva, pvz geltona. Paklauskite mažylio - kur yra geltona. Žiūrėk, kokia graži geltona spalva, Tuomet pamažu kalbame apie kitas spalvas iš eilės”, - patarė edukologė Sonata.

Antroji taisyklė - praplėtus įvardinamų spalvų diapazoną iki kelių, mokomės spalvas rūšiuoti.

Klauskime vaikučio - ar padėsi man surasti raudoną žaislą ar kaladėles? Pasak specialistės, tos pačios spalvos kaladėlių suradimas lavina vaikų atminį. Jis mato tas raudonas kaladėles ir deda į vieną. Jau statome ne fantazijų bokštą, o RAUDONĄ BOKŠTĄ.

Kartojimas yra mokslo motina, tad pasakyti vieną kartą ir tikėtis, kad vaikas atsimins – neverta. Reikia nuolat kartoti tiek, kiek tik galime.

Kai jau matysime, kad vaikas atsako mums ir supranta bei išgirsime pirmuosius spalvos skiemenis, tuomet galime eiti tolyn.

Trečioji taisyklė - jau sunkesnis žingsnis – atskirti spalvas.

"Visos raudonos kaladėlės, o viena ne tos palvos. Žaiskime tokius žaidimus – sudėkime vienos spalvos žaislus į krūvą ir į juos įmaišykime visai kitokios spalvos kaladėlę. Pradžioje vaikučiui bus sudėtinga atskirti, bet po to išmoks pažinti", - pasakojo S.Latvėnaitė-Kričenienė.

Ketvirtoji taisyklė - kai jau spalvas mažylis išmoko, įvardina ir skiria, žengiame į atspalvių pasaulį.

Kai vaikai paauga, galime kalbėti apie spalvų atspalvius – tamsiai žalia ir šviesiai žalia, tamsiai mėlyna, kuri draugauja su šviesiai mėlyna arba žydra spalva. Atspalvius mokomės su vaikučiu pažinti ne anksčiau kaip nuo ketverių metų. Vėliau galime kalbėti ir apie reikšmes – pvz. geltona saulė, geltona citrina, raudonas obuolys. Prilyginame spalvas daiktams ir  reiškiniams, kuriuos vaikas žino.

Edukologė pataria žaisti ir tokį žaidimą kaip šviesoforas – raudona spalva reiškia "draudžiama eiti", "stop". Žalia spalva gali pvz. reikšti "atsidaro durys ir leidžiama įeiti". Galime sukurti namų taisykles naudojant spalvas.

Labai svarbu pasirūpinti, jog aplinka ir ypač žaislai joje būtų saugūs ir..žinoma, švarūs.

20180603180911-62136.jpg