Žindančias ir dirbančias mamas gina įstatymas

Žindančias ir dirbančias mamas gina įstatymas

16. Sep 2012, 08:30

Grįžus į darbą pagimdžiusiai mamai, kuri nėra atjunkiusi nuo krūties vaikučio, kyla dilema – kaip išsaugoti mamos pieną dirbant?

 

Pasirodo, tai yra ginama įstatymu, tik klausimas – o kiek juo yra pasinaudojama realybėje? Pirmiausia apie tai, kaip yra reglamentuojama žindančios ir dirbančios mamos darbo diena.

 

Vilniaus Visuomenės sveikatos biuras (čia) primena apie žindančių ir jau į darbą grįžusių mamų teises: “Žindymo skatinimas Lietuvoje akcentuojamas ir teisiniu lygmeniu. Darbo kodekso 278 str. 8 d. Įtvirtinta, kad „Krūtimi maitinančiai moteriai, be bendros pertraukos pailsėti ir pavalgyti, ne rečiau kaip kas trys valandos suteikiamos ne trumpesnės kaip pusės valandos pertraukos kūdikiui maitinti.

 

Moters pageidavimu pertraukas kūdikiui maitinti galima sujungti ar pridėti prie pertraukos pailsėti ir pavalgyti arba perkelti į darbo dienos pabaigą atitinkamai sutrumpinant darbo dieną. Pertraukos kūdikiui maitinti apmokamos pagal darbuotojos vidutinį darbo užmokestį."

 

Šis straipsnis gina moterų, o kartu ir jų kūdikių, teises ir įgalina dirbančias mamas sėkmingai suderinti darbą ir žindymą. Šiuo metu nėra nustatyta kiek moterų turi galimybę pasinaudoti ir naudojasi šia teise” – sakoma pranešime.

 

Dabar – prie “žemiškųjų” klausimų: ar esate girdėję, kad moterys būtų pasinaudojusios tokia teise? Juk pasitaiko, kai į darbą grįžtama pakankamai anksti, kai vaikutis dar kūdikėlis ir nenujunkytas nuo krūties. O gal esate išbandę tokį modelį? Juk kai pagalvoji teoriškai, įstatymas skamba patraukliai, yra tikrai draugiškas Lietuvos žindyvei, tačiau kodėl visiškai nesigirdi, kad kažkas būtų tuo pasinaudojęs?

 

Laukiame Jūsų nuomonių! 

ausryte12 ausryte12 16. Sep 2012, 20:56

nebuvau apie toki girdejusi, bet reikes parodyti kolegei, kuri kai ptik grizta i darba, ir dar tuo paciu maitins savo kudiki .

16. Sep 2012, 19:14

Šitą įstatymą žinau, bet paprastai darbuotojai vargu, ar pavyktų šito išsireiklauti, o esant vadovu, tai ir įstatymo nereikia, susireguliuoji, taip, kaip reikia.

16. Sep 2012, 18:32

pirma karta apie tai girdziu, bet butu labai gerai jei darbdaviai sutiktu su tokiom salygom.... greiciau atleistu mama is darbo, siais laikais reikia vergu 👎