Žolininkė pataria, kaip stiprinti vaikų imunitetą

Žolininkė pataria, kaip stiprinti vaikų imunitetą

12. Oct 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pasak žolininkų, nieko nėra geriau kovojant su peršalimais ir gripu kaip ekologiškas sveikas maistas bei kasdien geriamos vaistažolių arbatos.

Kaip „Mamyčių klubui“ sakė visiems gerai Lietuvoje žinoma žolininkė Jadvyga Balvočiūtė, svarbiausia, ką turėtų priminti tėveliai – kuo anksčiau stiprinti mažųjų imunitetą

„Žinoma, kai vaikas suserga, reikia jau jį gydyti. Tačiau visu metus, jei įmanoma, vaikučio mitybą turi sudaryti natūralūs, Lietuvos ūkininkų užauginti ekologiški produktai – įvairios daržovės, vaisiai, prieskoninės žoleles. Be abejo, būtų gerai, kad vaikučiai įprastų kasdien gerti naudingų vaistažolių arbatėles“, – patarė žolininkė, pati sukūrusi ne vien dešimtį arbatų mišinių nuo įvairių susirgimų ir negalavimų tiek suaugusiems, tiek vaikams.

Speciali arbatėlė vaikučiams

Jei kimbant slogai ar kokiai ligai vaikučiui dingsta apetitas, tuomet žolininkė patarė užplikyti didžiųjų dilgėlių lapų arbatos ir duoti vaikui gerti po šaukštelį su medumi. Tokia arbata skatina apetitą. O jei vaikas pablyškęs, labai tiks kraujažolių arbata.

Ponia Jadvyga specialiai vaikučiams sukūrė švelnaus aromato žolelių mišinį, į kurio sudėtį įeina naudingi augančiam organizmui augalai, stiprinantys imunitetą: tikrosios saulėgrąžos žiedlapiai, sėjamosios avižos, šluotinio burnočio, citrininio čiobrelio, paprastosios kraujažolės, paprastojo kiečio žolė, erškėtrožių, bruknių, žemuogių, šermukšnio, gysločio lapai ir kt.

„Jei namie neturite tokio mišinio, tinka nors keletas paminėtų žolelių. Galima net dabar pamiškėje pasirinkti žemuogių ar bruknių lapelių ir užplikius duoti vaikučiui gerti kelis kartus per dieną. Arbata gali būti plikoma įvairaus stiprumo, atsižvelgiant į vaiko amžių ir skonį. Nedarykite stiprios, kad vaikui būtų skanu gerti“, – apie žolelių paslaptis pasakojo J. Balvočiūtė.

Kai peršti gerklė

Turbūt nėra vaiko, kuris nors kartą per metus nebūtų pasiskundęs skaudančia ar perštinčia gerklyte.

Jei vaikas jau paūgėjęs, „Mamyčių klubo“ kalbinta žolininkė patarė gerklę skalauti bruknių ar jonažolių nuoviru. Skalavimui labai tinka sodrus druskos tirpalas, kuris mažina perštėjimą.

Jei vaikutis nemoka skalauti, tuomet patariama duoti jam atsigerti nestiprios gysločių lapų, jonažolių ar svilarožės arbatos. „Užtenka užplikyti, tačiau jei vaikas visai mažiukas, geriau būtų žoleles pavirti, kad dingtų visos bakterijos“, – sakė pašnekovė.

Jei po ranka nėra jokių žolelių, žolininkė patarė nepamiršti ir pavirinto pieno su medumi – palengvins gerklytės perštėjimą, be to, karštas pienas su medumi padeda išprakaituoti.

Jei kankina kosuliukas

Daugelis dar iš močiučių žinome, kad kosint reikia gerti čiobrelio arbatą. Pasak žolininkės paprastasis arba keturbriaunis čiobrelis turi fenolinių junginių, kurie naikina bakterijas ir uždegimus, palengvina atsikosėjimą.

Tačiau nuo kosulio gelbsti ne tik čiobrelis, bet ir dilgėlių arbata bei daug kam turbūt mažai girdėta gluosninio debesylo lapų arbata. „Šiaip debesylas yra kartokas, vaikams tikrai nepatiktų. Tačiau būtent ši rūšis tinka arbatoms, nėra aitraus skonio ir labai palengvina atsikosėjimą“, – aiškino ponia Jadvyga.

Jei peršalote

Peršalus labai tinka pelkėtosios vingiorykštės arbata. Tai priešuždegiminė žolelė ir ji, anot žolelių žinovės, veikia kaip natūralus aspirinas. Galima ir gerti, ir maudytis šios arbatos vonioje.

„Aš jau neminiu česnako. Jo turėtų būti kiekvieno iš mūsų namuose. Tai natūralus antigripinas. Jo galim ne tik valgyti, bet ir iškabinėti namuose – veiks kaip antibakterinė priemonė. Be to, labai tinka auginti jeronimą (jei, žinoma, nesate jam alergiškas) – jis taip pat turi dezinfekuojamą, antibakterinį poveikį“, – patarimus dalino žolininkė J. Balvočiūtė.

Žinoma, ir nepamirškite plauti rankas – pratinkite vaikučius tai daryti nuo mažens. Tegu plauna rankutes ne tik prieš valgį, bet ir grįžus iš lauko, atlikus būtinus reikaliukus tualete ar baigus žaisti.

Ir tegu gripas neatsėlina į Jūsų namus, o jei ir ateis – būkite tam pasiruošę!