Maisto dėžutėje – "kuro" atsargos mažųjų energijai ir smegenims

Maisto dėžutėje – "kuro" atsargos mažųjų energijai ir smegenims

14. Sep 2018, 05:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Prasidėjus mokslo metams daugiau energijos reikia ir vaikams, ir tėvams. Mažiesiems ypač svarbu tinkamai maitintis, kad būtinomis medžiagomis būtų aprūpintos informacijos gausą ir mokymosi iššūkius priimančios jų smegenys. 

Kad į vaikų priešpiečių dėžutę turi keliauti tik vaiko sveikatai palankūs maisto produktai, nesiginčija niekas. Tačiau ne visada tai, kas sveika, patinka vaikams. Štai keletas paprastų patarimų, kad vaikui energijos pakaktų visą dieną, o atsakingai sudėtas priešpiečių dėžutės turinys būtų suvalgytas. 

Nepraleiskite pusryčių

Kad smegenys būtų aprūpintos svarbiomis maisto medžiagomis, organizmui reikia angliavandenių, iš kurių jis pagamins gliukozę. Kai pabundame, daugumą kepenyse sukauptų angliavandenių per naktį jau būname sunaudoję, todėl svarbu iš pat ryto atstatyti jų atsargas. Tyrimai nuolat patvirtina, kad vaikai mokosi geriau, kai jie pusryčiauja ir iš maisto gauna smegenų funkcijai svarbios energijos ir maistinių medžiagų. Nepapusryčiavus smegenys veikia tarsi per rūką...

20180913105413-57462.jpg

Priešpiečių dėžutę pildykite atsakingai

Smegenys yra tikras energijos siurblys, joms reikia nuolat užtikrinti energijos ir maistinių medžiagų tiekimą. Todėl įvairių maistinių medžiagų turintys priešpiečiai skatina gerą mokymąsi, sėkmingą pažinimą ir gerą elgesį. Jei priešpiečių dėžutės turinys bus teisingai subalansuotas, vaikai neabejotinai geriau sutelks ir išlaikys dėmesį, bus mažiau sudirgę ir turės daugiau energijos.

Mitybos specialistai vardija 5 maisto produktų grupes, kurių svarbu rasti vietos vaiko priešpiečių dėžutėje:

pieno produktai;

vaisiai;

pilnagrūdžių miltų produktai;

mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai;

daržovės, ankštinės daržovės, pupelės.

Būkite išradingi! Galite prikrauti maisto dėžutę sveikiausių užkandžių, tačiau iš jų nebus jokios naudos, jeigu jie liks nesuvalgyti. Maistas turi būti: 

šviežias;

skanus;

spalvingas.

Ir nepamirškite: vaiko kuprinėje visada turi atsirasti vietos vandens gertuvei. 

Omega-3 – smegenims

Kaip augančių vaikų kaulams reikalingas kalcis, taip gerai jų smegenų sveikatai labai svarbios omega-3 riebalų rūgštys, jų reikia optimaliai smegenų struktūrai ir funkcijai. Tyrimai patvirtina, kad omega-3 pagerina pažinimą, mokymąsi, elgesį,  jų vartojimas siejamas su aukštesniu IQ ir mažesniais nuotaikos svyravimais. Visi šie faktoriai svarbūs geriems rezultatams mokykloje.

Nepaisant polinesočiųjų riebalų svarbos, daugelis mūsų negauna pakankamai omega-3 rūgščių, nes pagrindinis jų šaltinis – riebi jūrinė žuvis, retai patenkanti ant lietuviško stalo. . Todėl duokite vaikams žuvų taukų,  atkreipkite dėmesį į specialiai vaikams sukurtus produktus, kurių sudėtyje yra ir vitamino D. Dažnai vaikams skirti omega-3 produktai gaminami įvairių mažųjų mėgstamų skonių.