Mokytojos atskleidžia, kokios kalėdinės dovanos labiausiai džiugina

Mokytojos atskleidžia, kokios kalėdinės dovanos labiausiai džiugina

16. Dec 2019, 10:31 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nepaliaujamai artėjant didžiosioms metų šventėms visų mokyklinukų tėvelių galvose sukasi vienas klausimas: kaip pasveikinti savo vaikų mokytoją? Ilgą laiką leidžiant kartu tarp vaikų ir mokytojų užsimezga ypatingas ryšys ir nustebinti bei pradžiuginti pedagogus tampa taip pat svarbu, kaip ir šeimos narius ar artimus draugus. Apie tai, kokios dovanos labiausiai pradžiugintų mokytojus, mintimis dalijasi lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Auksė Pukinskienė, Kauno Kazio Griniaus progimnazijos pradinių klasių mokytoja Sonata Bružienė ir „Šiaurės licėjaus“ vadovė Justina Garlauskienė.

Geriausia dovana – kokybiškas laikas kartu 

Renkant dovaną mokytojui kyla daugybė klausimų, su kuriais dažniausiai nesusiduriame ieškodami dovanų artimiesiems. Kaip neperžengti ribų? Kokią pinigų sumą derėtų numatyti? Ar dovaną reikėtų skirti asmeniškai mokytojui, ar ji turėtų būti naudinga visai klasei? 

Pradinių klasių mokytojos Sonatos Bružienės nuomone, „dovana turėtų būti skirta visai klasei, tai turėtų būti ne materialus dalykas, o galimybė tobulėti, ką nors naujo išmokti“. Mokytoja su džiaugsmu prisimena, kaip puikiai su mokiniais leido laiką, kai vieno iš mokinių mama mokė verti apyrankes ir auskarus, kai per kitus susitikimus vaikai mokėsi megzti šalikus, lipdyti žvakides, kepti imbierinius sausainius.

Bendros veiklos ir patirtys suartina žmones ir padeda jiems tobulėti drauge. Ekskursijos, įvairios kūrybinės veiklos, STEAM eksperimentai, kuriems atlikti idėjų galima pasisemti iš naujausios leidyklos „Šviesa“ knygelės „STEAM. Eksperimentai“, apsilankymai spektakliuose bei koncertuose suteiks daug džiaugsmo ir mokytojui, ir mokiniams bei padės net po švenčių išlaikyti artumo ir džiugesio kupiną nuotaiką. 

Neįkainojamos nuoširdumo akimirkos

Tiesa, mąstydami apie dovanas, turėtume nepamiršti ir paprastų dėkingumo ir nuoširdumo ženklų. Visos mokytojos sutartinai pabrėžė, kaip svarbu išgirsti šiltą žodį, nuoširdžią padėką. „Šiaurės licėjaus“ vadovė Justina Garlauskienė pastebi, kad mokytojai itin vertina nuoširdžiai parodytą dėmesį ir visada įsimena mokinių ar tėvų pasakytus komplimentus, kurie suteikia sparnus. Ji primena, kad „mokytojai pirmiausia mini laiškus, vaikų piešinius, knygas, simbolinį vaisių krepšelį ar kvietimą drauge išgerti puodelį arbatos“. Mokytoja Sonata Bružienė pritaria teigdama, kad geriausia dovana yra vaikų ir jų tėvų dėmesys ir pagarba. Kaskart per šventes smagu sulaukti skambučio ar gauti žinutę nuo esamų ar buvusių mokinių, jų tėvelių. Sonata Bružienė pasidalijo brangiu prisiminimu: „Vienas berniukas ankstyvą rytą atbėgo į klasę sugniaužęs delniuką. Net nenusivilkęs striukės jis pribėgo prie manęs, apsikabino ir tarė: ,,Čia Jums!“ Atgniaužtame delniuke buvo širdelės formos akmenukas, kurį berniukas rado eidamas į mokyklą.“

Taigi norint išties pradžiuginti mokytoją nebūtina išleisti daug pinigų. Štai Justina Garlauskienė teigia apskritai nepritarianti brangių dovanų mokytojams tradicijoms: „Raginu šias tradicijas laužyti ir atsigręžti į mokytoją širdimi, o padėką ir dėmesį parodyti kitais būdais.“ Tad ieškodami dovanos mokytojams nepamirškime laiškų ar atvirukų, įdomių knygų, pakvieskime pokalbio. Knygos yra itin gera idėja dar ir todėl, kad jos gali praversti visai klasei. Puikus pavyzdys – asmenybių biografijos, kurias skaitant galima daug sužinoti apie mokslininkus, rašytojus, istorinius veikėjus. Pavyzdžiui, leidykla „Šviesa“ siūlo itin įtraukiančias ir lengvai skaitomas Viljamo Šekspyro ir Alberto Einšteino biografijas, kurios praplės tiek mokytojo, tiek mokinių žinių bagažą. Galima prisiminti ir lietuvių ar užsienio rašytojų klasikinius romanus, poezijos rinkinius, kuriuos gera ir įdomu skaityti ne vieną kartą. 

Bijantiems peržengti ribas – praktinės dovanos 

Lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Auksė Pukinskienė pasakojo, kad daugelyje mokyklų nebeliko tradicijos dovanoti mokytojams dovanas ir netgi gėles. Ar tai visuomenės susvetimėjimo ženklas, ar baimė peržengti ribas, atsakyti sunku. Tačiau kaip jau minėta anksčiau, dėmesys ir nuoširdus įvertinimas yra svarbu kiekvienam žmogui ir ypač mokytojams, kurie tiek daug laiko ir širdies atiduoda vaikų ugdymui. Na, o jeigu bijote prašauti, rinkitės praktiškas ir naudingas dovanas. Auksė Pukinskienė pasakojo, kad jai būtų labai malonu, jeigu tėvai visai klasei padovanotų ką nors, kas pagerintų švietimo procesą, pavyzdžiui, EDUKA klasės aplinką arba reikalingas pratybas. Šitaip ir išliksite saugioje praktinių dovanų zonoje, ir parodysite dėmesį mokytojui bei prisidėsite prie visos klasės tobulėjimo.

Taigi rinkdami dovanas mokytojams, nepamirškime, kad svarbiausia yra jausmas, kodėl apskritai norime ką nors dovanoti, tad puoselėkime bendrystę, artumą, padėkokime mokytojams. Juk jie, kaip ir mes visi, nori žinoti, kad jų darbas yra svarbus ir pastebėtas, todėl nesvarbu, kokią dovaną nuspręsime padovanoti ir kiek pinigų jai išleisti, būkime nuoširdūs ir dalykimės Kalėdų džiaugsmu.