10 faktų apie moliūgą

10 faktų apie moliūgą

13. Nov 2019, 13:07 Raudona braškė Raudona braškė

Jei jau taip visai atvirai, moliūgo nė nevalgydavau iki to momento kai gimė sūnus. Pradėjus trinti košytes, moliūgo paragavau ir pati. Moliūgo sriuba kažkodėl nežavi iki šiol, tačiau moliūgo dažniausiai dedu į troškinius, o vakar kaip tik ir į makaronų padažą pakepinau kubeliais pjaustytą moliūgą. Kadangi Lietuvoje moliūgas tampa sparčiai populiarėjančių rudeninių daržovių (vien ko verta Helovyno šventė), pasidomėjau juo plačiau.
Ar žinojote, kad:
1. Moliūgas yra kilęs iš Vidurio Amerikos, bet moliūgų pjaustymo tradicija prasidėjo Airijoje. Patobulinta Helovino moliūgų versija atsirado Amerikoje šiek tiek vėliau.
2. Keltai, gyvenę Airijos, Škotijos, Velso ir Britanijos teritorijose, švęsdavo vasaros derliaus nuėmimo šventę. Jie tikėjo, kad blogosios dvasios slėpdavosi šešėliuose. Todėl šventės metu uždegdavo žvakes ir jas įstatydavo į išdrožinėtas daržoves. Dažniausiai tai būdavo ropės. Daržovės apsaugodavo žvakes nuo vėjo. Tokie „žibintai“ būdavo sustatomi pakelėse, kad nušviestų kelią gerosioms dvasioms į keltų namus. Daržovės būdavo išpjaustomos taip, kad primintų veidus. Tokiu būdu žvakių šviesa, sklindanti pro išpjaustytas daržoves, atrodydavo bauginančiai, gąsdindavo blogąsias dvasias. Perimdami šias tradicijas, amerikiečiai pradėjo pjaustyti moliūgus ir naudoti juos Visų šventųjų išvakarėse.

3. Moliūgus į Europą atvežė Kristupas Kolumbas ir ši daržovė greitai paplito šalyse, kuriose buvo palankios sąlygos jiems augti.

4. Žmonės tikėjo, kad moliūgais galima išgydyti gyvačių įkandimus ir nuimti strazdanas. Šią nuomonę paneigia šiuolaikiniai moksliniai tyrimai.

5. Net 90 proc. moliūgo sudaro vanduo, o kalbant apie jų naudą mūsų organizmui - jie 100 proc. sveiki! Moliūguose itin mažai kalorijų, riebalų ir natrio, tačiau daug skaidulų.

6. 2016 metais Gineso rekordų knygoje buvo užregistruotas didžiausias pasaulyje išaugintas moliūgas svėręs net 1,190.49 kg!

7. Dažniausiai moliūgo minkštimą su sėklomis išmetame. Pasirodo, jį, atskirtą nuo sėklų arba kartu su jomis, galima džiovinti. Išdžiūvusį minkštimą, atskirtą nuo sėklų, reikia sumalti. Šiais miltais skaninami blynai.

8. Karotino kiekiu moliūgai net penkis kartus pranoksta morkas.

9. Moliūgų daugiau reikėtų valgyti, kai sutrinka regėjimas ir akys vargsta nuo intensyvaus darbo kompiuteriu. Dar sergant kai kuriomis odos ligomis ar gydant nudegimus. 10. Mokslininkai moliūgus laiko vaisiais, nes jie turi sėklų. Kulinarijoje moliūgai pripažinti kaip daržovės.