100 prancūziško auklėjimo taisyklių

100 prancūziško auklėjimo taisyklių

05. May 2016, 14:06 katerinav katerinav

Žymiosios „Vaikų auklėjimo pagal prancūzus“ autorės Pamelos Druckerman knyga „1000 prancūziško auklėjimo taisyklių“ tarsi atkartoja garsiąją knygą. Tačiau, mano supratimu, šioje knygoje labai aiškiai ir glaustai, be papildomų bereikalingų istorijų, atskleidžiama prancūziško auklėjimo esmė. Yra pateikiami keli skyriai ir jose apžvelgiamos šimtas taisyklių, kuriomis reiktų kliautis auklėjant vaikus. Pradedant nuo nėštumo, kai mamos panikuoja, skaito aibę knygų, nevalgo daugelio dalykų – atsipalaiduokite. Prancūzės žvelgia į viską ramiai, nori epidūrinės nejautros (o kam kentėti?), ir per nėštumą išlieka seksualios, vaiką maitina mišinėliais.

Taip pat knygoje kartojama ir miego esmė – išmokyti vaiką užmigti pačiam, jam pabudus visai nėra būtina bėgti strimgalviais, reiktų luktelėti kol vaikutis nusiramins ir vėl užmigs pats.

Kas mane labai nustebino – mažieji prancūzai neturi teisės atidaryti šaldytuvo ir imti ką panorėję. Ten tėvai sprendžia, ką ir kada vaikas valgys. Vaikai nevalgo daržovių? Pietums pirmiausia reikia patiekti būtent jų, kai vaikai yra labai išalkę, o tik paskui kitus patiekalus. Reiktų leisti dalyvauti mažyliams maisto gaminimo procese. Taip pat prancūzų vaikai geria per pietus ir vakarienę vandenį.  Sultys tik per pusryčius.

20160505140554-19457.jpg

Piešinys iš knygos

Kitas reikšmingas momentas yra tai, jog norime savo mažylius paversti proto bokštais ir mažaisiais Einšteinais. Prancūzai leidžia vaikams džiaugtis vaikyste ir nepuola jų pažindinti su raidėmis ar vežioti po būrelius. Tačiau visi vaikai turi mokėti keturis stebuklingus žodžius: prašom, ačiū, labas, viso gero.

Knygoje teigiama, kad vaikai turi bendrauti su kitais vaikais, todėl geriau jiems yra eiti į darželį, negu palikti vienus su aukle. O nuėję į žaidimų aikštelę, tėvai turėtų atsitraukti į pašalę ir tik stebėti vaikus.

Nereiktų pamiršti ir to, jog būtina išmokyti vaikus palaukti. Ramiai pakęsti jų pykčių priepuolius. Tėvams derėtų nepamiršti visada būti tvirtiems – jeigu kažko negalima, o vaikas rėkdamas reikalauja – nenusileisti. Kitaip, tai bus vaikui signalas, kaip išsireikalauti sau ko nors.

Ypač svarbu yra vėl sueiti į porą su savo vyru. O tai, pripažinkime, tikrai labai sunku. Gimus mažajam, reikia labai stengtis, kad išsaugoti gražius, darnius santykius šeimoje.

20160505140447-59145.jpg

Piešinys iš knygos

Knygoje taip pat pateikiami keli vaikiškų patiekalų receptai, kuriuos verta išbandyti. Knyga glausta, suprantama, joje aibė vertingų patarimų. Man patiko.