22 kūdikio raidos savaitė: savaitė po savaitės ir jau penkeri mėnesiai

22 kūdikio raidos savaitė: savaitė po savaitės ir jau penkeri mėnesiai

07. Nov 2016, 08:27 Deivės Mama Deivės Mama

Nenorėdama pasiklysti savaičių sekoje, sieniniame kalendoriuje sužymėjau kiekvieną naują Deimantės savaitę. Labai patogu, kad Deimantė gimė sekmadienį, tad kiekvieną pirmadienį ji pradeda savo naująją savaitę. Šiandien, kai talpinu šį blogą, mano kūdikis pradedadvidešimt ketvirtąją savaitę. Dėl laiko stokos pasivyti jos einamąją savaitę, šįsyk pasakosiu jums apie ankstesniąją, dvidešimt antrąją, savaitę. Taigi šitaip savaitė po savaitės ir Deimantei jau penkeri mėnesiai.

Jokių šventimo tradicijų pasitinkant kiekvieną mėnesį neturime. Išskyrus, kitokį rytinį pasisveikinimą, kai savo mažylei pasakau, kad tai jos gimimo diena. Kiekvienas naujas mėnesis reiškia ir apsilankymą pas gydytoją. Šįkart vizitui pasiruošiau papunkčiui lapelyje pasižymėdama rūpimus klausimus. Pastebėjau, jog po ankstesniųjų vizitų grįždavau namo pamiršusi užduoti vieną ar kitą klausimą.

8600 g ir 70 cm – tokie Deimantės penktojo mėnesio svorio ir ūgio rodikliai. Per mėnesį jos svoris padidėjo 1 kg, o ūgis – 3 cm. Šie rodikliai artėja prie viršutinių mergaičių ūgio ir svorio kitimo nuo gimimo iki dviejų metų diagramos skalių. Gydytoja rekomendavo dar neįvesti primaitinimo, todėl Deimantė ir toliau sotinasi tik mano pienu. Iki šiol nesu davusi jai nieko skanauti ar gerti (pavyzdžiui, vandens, arbatų), bet kūdikio primaitinimo klausimais domiuosi iš anksto, kad pradėjus primaitinti kiltų kuo mažiau neaiškumų. Žinoma, tikiu, kad primaitinimo praktika nebūtinai sutaps su teorinėmis žiniomis.20161107082658-24084.jpg

Dėl savo ūgio Deimantė tuoj nebetilps į vežimo lopšį, todėl pasiteiravau gydytojos, ar galiu Deimantę dėti į kitą vežimo dalį. Gydytoja patikino, kad jau galime. Priminsiu, kad Deimantė kol kas vartosi tik nuo nugaros ant pilvo. Gydytoja pasidomėjo apie jos vartymosi galimybes ir nuramino, kad per šeštąjį mėnesį mano mažylė turėtų sugebėti taip pat apsiversti nuo pilvo ant nugaros. Paklausiau, ar nereiktų Deimantės pamokyti verstis nuo pilvo ant nugaros, tačiau gydytoja mano, kad apsivers ir be pamokų.

Savo bloge, skirtame penkioliktajai Deimantės savaitei apžvelgti, pasakojau apie neurologės diagnozuotą nežymų raumenų tonuso sutrikimą. Pagaliau Deimantės raumenų tonusas normalus, taip pat gydytoja nebemato kūno asimetrijos. Džiaugiuosi, kad ankstesnę, netinkamą savo kūdikio priežiūrą nešiojant savo mažylę viena ir ta pačia pozicija jos nekeičiant pakoregavome savarankiškomis mano atliekamomis mankštomis namuose bei išnaudojant gimnastikos kamuolį.

Gydytoja pastebėjo, kad plaukai Deimantės pakaušyje vis dar neatauga, tačiau vitamino D kiekio nepadidino – ir toliau Deimantei duosiu tris lašus per dieną. Gydytoja papasakojo, kaip prižiūrėti Deimantės odą esant minusinei lauko temperatūrai: kol lauke nėra minusinės temperatūros, kremo tepti tikrai nereikia.

Pagaliau sulaukiau konkretaus gydytojos pasisakymo dėl bėrimų Deimantės veide. Kone per kiekvieną vizitą gydytoja atkreipdavo dėmesį į bėrimą, bet man pasakius, kad riboju savo mitybą, nieko daugiau ir nesakydavo. Šįkart pati paklausiau gydytojos, ar nereiktų dėl bėrimo pasirodyti alergologui, ir gydytoja nuramino, kad bėrimas nėra toks baisus, jog reiktų kreiptis į specialistus. Galbūt tai sutapimas, bet po tokio gydytojos pasakymo nustojau taip griežtai riboti savo mitybą ir pastebėjau, kad Deimantės veidas darosi vis švaresnis vaduodamasis iš bėrimo.

Pagalvoju, jog būtų smagu užsiimti su Deimante kokia nors veikla ne namuose. Apsvarsčiau baseino lankymą sanatorijoje „Pušyno kelias“ (http://www.pusynokelias.lt/lt/vaiku-skyrius/paslaugos/baseinas-5), todėl paprašiau gydytojos leidimo lankyti baseiną. Leidimą gydytoja išrašė, bet iki šiol vis dvejoju, ar man vienai pavyks susitvarkyti su Deimante lankant šį užsiėmimą.

Labiausiai per apsilankymą pas gydytoją norėjau išreikšti savo susirūpinimą dėl Deimantės gugavimo. Pastaruoju metu ji tik cypavo, žvygavo ir burzgė. Aš pasigendu jos kalbėjimo pabudus rytais, nes taip kaip anksčiau rytais ji nebeguguoja, kalbinama tik nepaliaujamai šypsosi. Gydytojos nuomone, reiktų sunerimti tada, kai kūdikis visai nereikštų jokio garso. Deimantės atveju gali būti, kad nauji jos garsai – cypavimas, spygavimas ir burzgimas – nustelbia senuosius. Susitarėme su gydytoja, jog aš toliau stebėsiu Deimantės kalbą ir ją aptarsime kito apsilankymo metu.

Praėjusios savaitės savo įraše pasakojau apie knygas, susijusias su kūdikio raida ir pažadėjau, jog kitame įraše įvertinsiu Deimantės raidą pagal Ankstyvojo amžiaus vaikų (nuo gimimo iki trejų metų) pasiekimų bei pažangos vertinimo gaires ir aprašą (Diane Trister Dodge, Sherrie Rudick, Kai-lee Berke).

Mano įsigytame leidinyje išskiriami penki raidos etapai, nors paprastai amžiaus atžvilgiu yra skiriami keturi ankstyvojo amžiaus vaiko raidos etapai: 0-9 mėn., 8-18 mėn., 16-25 mėn., 24-36 mėn. Remdamasi šia informacija vadovaujuosi tuo, kad leidinyje išskiriamas pirmasis raidos etapas atitinka 0-9 mėn. amžių.

Šią mano apžvalgą sudarys Deimantės pirmojo raidos etapo įvertinimas pagal konkrečius leidinyje įvardintus ugdymo(si) uždavinius. Jei Deimantė atitinka su uždaviniu susijusius aspektus, žymėsiu pliusą (+), o jei neatitinka – minusą (-). Taip pat ties kai kuriais aspektais paliksiu komentarus.

SOCIALINĖ IR EMOCINĖ RAIDA. Savęs ir kitų pažinimas. Ugdymo(si) uždaviniai:

1. Pasitikėjimas jį globojančiais suaugusiais:

- Atpažįsta ir skiria juo besirūpinantį suaugusįjį, pvz.;

  • žvilgsniu atsako į jį maitinančio suaugusiojo žvilgsnį (+);

  • vakarop, pamatęs mamą, šypsosi (+; šypsosi vakare grįžus tėčiui iš darbo);

  • tiesia rankas globojančiam suaugusiajam prisiartinus prie lovelės (-).

2. Elgsenos savireguliavimas:

- Padedant suaugusiajam formuojasi savo pagrindinių poreikių – miego, maitinimosi ir kt. - tenkinimo pradmenis, pvz.;

  • ima atsirasti poreikis prireikus pakeisti sauskelnes (+);

  • rytą darosi neramus, taip rodydamas suaugusiajam globėjui ženklus, kad jis yra alkanas (ir -, ir +; būna rytų, kai Deimantė pabudusi ryte valgyti nori ne iš karto);

  • švelniai sūpuojamas atsipalaiduoja ir užmiega (-; Deimantės sūpavimas neveikia, nes užmiega žindymo metu arba lauke).

3. Emocijų raida:

- Veido mimika, kūno judesiais ir garsine išraiška išreiškia įvairias emocijas ir poreikius, pvz.;

  • alkanas kiša kumštelį į burną ir intensyviai judina rankas bei kojas, o pasisotinęs atsipalaiduoja, mažiau juda (+; tai buvo būdinga naujagimei Deimantei, dabar tokia jos elgsena nebūtinai reiškia alkį);

  • kalbinamas šypsosi ir judina kojeles (+);

  • pavargęs nuo slėpynių žaidimo, kai suaugusysis vis uždengia ir atidengia savo veidą, nusuka žvilgsnį ir nusisuka (-; ku-kū žaidimo Deimantė dar nežaidžia).

4. Vis didesnė empatija reaguojant į kitų žmonių jausmus:

- Kartoja (atspindi) kitų žmonių emocijų išraišką, pvz.;

  • atsako šypsena į šypseną (+);

  • matydamas susirūpinusią suaugusiojo veido išraišką, nuščiūva (-);

  • pravirksta girdėdamas kito vaiko verksmą (-; neteko praktiškai su tokia situacija susidurti, o į verkiančio kūdikio video Deimantė nereaguoja verksmu).

5. Žaidimas kartu su kitais vaikais:

- Stebi kitus vaikus ir reaguoja į jų elgseną, pvz.;

  • pasuka galvą dainuojančio vaiko pusėn (-); pasuka Deimantė galvą dainuojančios mamos pusėn);

  • stebėdamas kitus vaikus, pats mataruoja kojomis (+);

  • norėdamas pasižiūrėti į šalia gulintį vaiką, pasisuka į jį (+).

6. Pratinimasis būti ir gyventi grupėje:

- Rodo susidomėjimą būti su kitais, pvz.;

  • suaugusiajam ir keliems kitiems vaikams prisėdus šalia, džiaugsmingai reaguoja (+);

  • šypsosi ir čiauška valgio metu, suaugusiajam laikant jį ant rankų (-);

  • suaugusiajam laikant jį ant rankų, dairosi ir šypsosi visiems pažįstamiems žmonėms – ir suaugusiems, ir vaikams (+).

7. Savitvarkos įgūdžiai.

- Ima dalyvauti suaugusiajam tenkinant jo poreikius, pvz.;

  • noriai čiulpia iš paduoto buteliuko (-; Deimantei buteliuko nenaudojam);

  • nuvelkant marškinėlius užsimerkia ir ištempia kaklą (+);

  • keičiant sauskelnes paguldytas ant nugaros pritraukia kelius iki krūtinės (+; Deimantė kelių iki pat krūtinės nepritraukia, bet vis tiek leidžia pakeisti sauskelnę).

FIZINĖ RAIDA. Judėjimo įgūdžiai. Ugdymo(si) uždaviniai:

8. Pagrindiniai judėjimo įgūdžiai.

- Pradeda judėti tikslingai, pvz.;

  • paimtas ant rankų galvą laiko tiesiai (+);

  • paguldytas ant anklodėlės, patiestos ant grindų, apsiverčia (+);

  • būdamas keturpėsčias, laiko galvą ir krūtinę iškeltą (-).

9. Pagrindiniai smulkieji judesiai.

- Naudoja visas rankos dalis tam, kad sugriebtų ar paleistų kokį nors daiktą (objektą), pvz.;

  • barškina tarškalą, kuris yra netoliese (+);

  • visa ranka siekia žaislo (+);

  • pasiūlius naują žaislą, atgniaužia kumštį tam, kad paleistų jau turimą (+).

Kitos savaitės įraše tęsiu raidos įvertinimą pagal pažinimo raidos ir kalbos raidos aspektus. Tikiuosi, kad šios raidos gairės naudingos ir kitoms, ypač pirmakartėms (kaip ir aš) mamoms. Linkiu, kad jūsų mažyliai naująją savaitę nudžiugintų jus naujai išmoktais dalykais.