5 atsakymai apie skyrybas ir alimentus

5 atsakymai apie skyrybas ir alimentus

05. May 2014, 14:47 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Į „Mamyčių klubo“ narių klausimus atsako teisininkas Aurimas Petrauskis:

1. Kl.: Per skyrybas susitarimo būdu tėvas moka 400 Lt per mėnesį vaiko išlaikymui. Dabar jis vedė, turi naujagimį, finansinė padėtis pasikeitė, sunku išgyvent:  gauna minimalų atlyginimą, žmona – taip pat. Vienam asmeniui išeina 330 Lt per mėnesį. Ar įmanoma sumažinti alimentus vaikui iš pirmos santuokos? Kur kreiptis tokiu atveju? Kiek maždaug kainuotų? Greičiausiai, kad ta moteris, kuri gauna alimentus, nesutiks geruoju sumažinti... 

Aurimas Petrauskis: Jums reikia kreiptis į teismą. Kaina priklauso nuo to, ar samdysitės teisininką, ar dokumentus rengsite pati, kainos gali svyruoti nuo 150-400 lt.

2. Kl.: Mano dukrai dar tik 2 m 5 mėnesiai. Jeigu aš prisiteisčiau dukrai alimentus , tai kokios tėvo teisės būtų į dukterį ?

Aurimas Petrauskis.: Tėvų su vaiku bendravimo ir dalyvavimo jį auklėjant teisės yra lygios, jeigu įstatymų nenustatyta kitaip.

3. Kl.: Jei mama paduoda dukros tėvą alimentams , o šis geranoriškai sutinka mokėti juos , bet jis nori duoti pavardę dukrai savo (ji turi mamos pavardę ir nori ją pasilikt). Ar dukros tėvas pasiektų per teismą savo naudai, kad pakeistų vaiko pavardę į jo, nors mama nesutinka ? 

Aurimas Petrauskis: Jeigu tėvas teisme įrodytų ( kas labai sunku) jog vaikas privalo ir turi nešioti jo pavardę, tai kažką ir pasiektų, bet labai abejotina. Beje, keičiant pavardę privalo būti ir vaiko sutikimas jeigu jam daugiau nei 10 metų.

4. Kl.: Jei tėvas, įrašytas į gimimo liudijimą, dabar teigia nuo gimimo abejojęs, ar vaikas jo, nori DNR tyrimų, ar mama gali nesutikti darytis DNR tyrimus?

Aurimas Petrauskis:  Jeigu motina nesutinka, jog būtų atliekamas DNR tyrimas tai reiškia, jog ji kažką slepia, teismas išklausęs visas bylos šalis priima nutartį skirti arba neskirti ekspertizę.

5. Kl.: Vaiko tėtis – anglas, jie kartu negyvena. Mama- Lietuvoje, jis – D.Britanijoje. Ji nori prisiteisti alimentus, bet jis neįrašytas į gimimo liudijimą. Ką daryti? Jis turėtų pasidaryti DNR,  bet ar jam būtina važiuoti į Lietuvą?

Aurimas Petrauskis: Remiantis Europos Konvencija Dėl nesantuokinių vaikų teisinio statuso tėvystė nustatoma savanorišku pripažinimu arba teismo sprendimu. Dėl tėvystės nustatymo arba Jūs turite važiuoti į Angliją arba jis turi atvažiuoti į Lietuvą.