6 vertingi patarimai, kaip lengviau pastoti

6 vertingi patarimai, kaip lengviau pastoti

28. Aug 2014, 09:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nesiseka pastoti? Štai keletas naudingų patarimų, į kuriuos verta atsižvelgti:

Pakankama mankšta

Galioja bendra taisyklė: kuo sveikesnė jūs ir jūsų partneris – tuo greičiau pastosite. Todėl rekomenduojame reguliariai mankštintis ir tokiu būdu judinti savo kūną. Bėgiojimas, važinėjimas dviračiu ir plaukimas skatina kraujo apytaką ir puikiai mažina stresą, o tai savo ruožtu didiną jūsų vaisingumą. Sportas ir gera fizinė būklė padės ir „sunkiaisiais“ nėštumo mėnesiais.

Sveika mityba

Nedidelis riebalų kiekis ir maistas, kuriame gausu ląstelienos – visuomet tinka, tačiau ne mažiau svarbu palaikyti ir mūsų reprodukcines funkcijas. Subalansuotoje mityboje organizmas dažniausiai randa tai, ko jam reikia, pvz., vitaminų ir mineralų šviežiuose vaisiuose, salotose ir daržovėse, kalcio – jogurte, ryžiuose ir apelsinų sultyse. Geležis svarbi pernešant deguonį kraujyje (raudona mėsa, ankštinės daržovės, rupi duona), o jodas – skydliaukės funkcijai (žuvyse ir kiviuose).

Sveika mityba gerina spermos kokybę. Jūsų partneris gali prisidėti užtikrindamas savo mityboje pakankamą vitamino C, E ir B12 kiekį. Jums nereikės kokių nors didesnių mitybos pakeitimų, nes šie trys vitaminai sutinkami daugelyje maisto produktų.

Taip pat reikėtų sumažinti arba nutraukti alkoholio ir nikotino vartojimą, o prieš pradedant vartoti kokius nors vaistus, apie savo ketinimą pastoti pranešti gydytojui. Įrodyta, kad neigiamai vaisingumą veikia ir kofeinas. Nusiraminkite: vienas ar du puodeliai kavos ar juodos arbatos per dieną nepakenks, todėl jėgų dienos pradžiai taip pat pakaks.

Pakankamas folio rūgšties kiekis

Pasistenkite kuo anksčiau sumažinti folio rūgšties deficito riziką. Folio rūgštis – tai B grupės vitaminas, palaikantis metabolinius procesus, tokius kaip ląstelių ir raudonųjų kraujo kūnelių atsinaujinimas. Įrodyta, jo folio rūgštis skatina vaisingumą, o jos yra špinatuose, pomidoruose ir burokėliuose. Tačiau planuojant pastoti ir vien valgant šiuos produktus, reikiamas folio rūgšties kiekis neužtikrinamas.

Per pirmuosius tris nėštumo mėnesius, norint išvengti vaisiaus nervų sistemos apsigimimų rizikos, jūsų organizmui reikės didelio folio rūgšties kiekio, todėl geriausia būtų pasitarti su savo gydytoju dar dabar, kokius folio rūgšties papildus vartoti. 

Temperatūros metodas

Kuo geriau pažįstate savo mėnesinių ciklą, tuo tiksliau galėsite nustatyti vaisingiausias savo ciklo dienas. Naudojantis temperatūros metodu, rezultatas – praktiškai valandų tikslumu. Tiesiog kiekvieną rytą tuo pat metu, vos pabudus, matuokite temperatūrą. Ženklus temperatūros padidėjimas – tai ženklas, kad įvyko ovuliacija ir dabar yra puikus metas pastoti. Tęsiant bazinės temperatūros stebėjimą kelis ciklus iš eilės, gana tiksliai galėsite numatyti savo sekančios ovuliacijos laiką.

Geriausias laikas pastoti – praėjus kelioms valandoms po ovuliacijos. Jeigu temperatūra po to išlieka pakilus ilgiau nei aštuoniolika dienų, sveikiname – jūs veikiausiai pastojote.

Medicininė jūsų ir jūsų partnerio apžiūra

Labai svarbu laikas nuo laiko atlikti pilną medicininę apžiūrą, ypač jei nepaisant nuolatinių bandymų jūs turite sunkumų pastoti. Kartais tam yra medicininių priežasčių, kurias galima lengvai pašalinti. Geriausia būtų medicininę apžiūrą atlikti kartu su savo partneriu. Būtų puiku, jei gydytojas ištyrimui paimtų jūsų abiejų kraujo. Tai parodytų ar neišsibalansavę jūsų hormonai arba, pavyzdžiui, jūsų organizme nėra padidėjęs sunkiųjų metalų kiekis, kuris mažina vaisingumą.

Praktinis atsipalaidavimas

Norint pastoti, svarbiausia yra mėgautis savo partneriu. Tačiau jei tai nepadeda – nusiraminkite. Aistringas, romantiškas lytinis aktas kur kas geriau padeda pastoti nei „kalendorinis seksas“, kai abu jaučiate įtampą ir prievolę viską atlikti tinkamai. Daugiau nei 75 procentams porų laukimas pasiteisina metų bėgyje. Po dviejų metų šis skaičius išauga iki 90 procentų.* Tad šansai išties dideli, kad artimiausiu metu galėsite džiaugtis šeimos pagausėjimu.

* Šaltinis: „Qualimedic.com AG“

www.nuk-baby.lt