Apie Jami Attenberg "Visa tai galėtų būti tavo"

Apie Jami Attenberg "Visa tai galėtų būti tavo"

02. Feb 2022, 23:20 floryte floryte

  Dėkoju Mamyčių klubui ir leidyklai Balto už The New Yourk Times bestselerių autorės Jami Attenberg romaną "Visa tai galėtų būti tavo" (2021 m.). Šios istorijos pradinis taškas - senyvas vyras, po insulto gulintis mirties patale. Tiek vyro žmona, tiek jo vaikai, jo ne tik nesigaili, bet, priešingai - laukia jo mirties. Kas tokio nutiko, kad vyras tik tiek nusipelnė?...

   Ryšys su artimaisiais kuriamas visą žmogaus gyvenimą. Bet šis žmogus jo nekūrė, nes gyveno savo gyvenimą: nusikaltėlio, palaidūno, smurtautojo, veidmainio, melagio. Romane atskleidžiamas vyro artimųjų santykis, jų jausmai, patirti išgyvenimai su šiuo žmogumi. Visų šių žmonių gyvenimus vienaip ar kitaip neigiama linkme paveikia toks tėvo/vyro vaidmuo. Išties, ne tik jo vaikams, bet ir anūkėms tai persiduoda. 

   Nors kažkokio ypatingo siužeto šiame romane nerasite, bet apie ką pamąstyti, jį perskaičius, tikrai bus. Juk kiekvienas mes kuriame kažkokius ryšius, santykius su žmonėmis. Žmogaus mirtis - ta akimirka, kurioje tarsi veidrodyje atsispindi žmogiškumo, egzistencijos esmė. Ir po žmogaus mirties dar lieka to ryšio pasekmės - vaikų, anūkų ar net proanūkių gyvenimuose, prisideda prie jų sėkmių, nesėkmių, baimių, džiaugsmų ir t.t.

"Štai kaip kuriamas labai geras romanas apie labai blogą vyrą", rašo "The New York Times.