Apie Lucy Worsley "Karalienė Viktorija"

Apie Lucy Worsley "Karalienė Viktorija"

18. Dec 2022, 22:21 floryte floryte

   Jei reikėtų įvardinti mano mėgstamiausią knygų žanrą, tai neabejotinai būtų istoriniai romanai. Juos skaitydama nemažai sužinau apie istorinius faktus, ir tai - toks malonus būdas mokytis istorijos :-).

    Taigi, ką tik pabaigiau skaityti Lucy Worsley "Karalienė Viktorija". Teko pačiai su savim pakovoti, ką pirma nuveikti - knygą skaityti, ar filmą žiūrėti apie šią karalienę. Vis tik pasvarsčius, pirmiausia prioritetą suteikiau knygai, nes dažnai blogai pastatytas filmas atgraso nuo knygos skaitymo. Ši knyga ypatinga tuo, kad autorė, ją rašydama naudojosi Vindzoro karališkuoju archyvu. Knygos gale yra nurodyta daugybė šaltinių, kuriais ir naudojosi autorė. Šį leidimą jai suteikė Karalienė Elžbieta II. Knyga išleista 2020 metais.

   Šioje knygoje gan smulkmeniškai aprašytas visas karalienės Viktorijos gyvenimas (390 psl.; plius dar virš 50 knygos psl. užima šaltinių nuorodos). Viktorija tampa karaliene itin jauname amžiuje - toks šios asmenybės ypatumas. Jos ryšiai su motina, tapimas karaliene, santuoka su Albertu, santykiai su vyru, vaikų gimimas, našlystė, valdymo ypatumai, ryšiai su kitais žmonėmis, galų gale ir mirtis - viskas nuosekliai, išsamiai aprašyta. Įstrigo ir tai, kad karalienė sistemingai, nuolatos rašydavo dienoraštį. Jį rašydavo net ir kiti rūmų gyventojai, Karalienės aplinkos žmonės. Būtent iš dienoraščių, galima sužinoti daug įdomių dalykų, kurie vyko rūmų aplinkoje. Jei karalienė apgalvotai ką ir nutylėdavo savo dienoraštyje, tai tiesą galima sužinoti paskaičius kitų dienoraščius.

   Karalienės Viktorijos epocha, pasirodo, mums padovanojo viešuosius tualetus, požeminį geležinkelį, slaugytojos profesiją, cigaretes, kasmetines atostogas prie jūros..

   Na, man tenka pripažinti, kad pažiūrėjus serialą "Karūna" (The Crown, 2016 m.), noriu dar labiau gilintis ir daugiau sužinoti apie Jungtinės karalystės monarchus. Beje, kas dar nematėte šio serialo ir nors truputį domitės istorija, labai rekomenduoju!!!