Ar galima užsikrėsti žvyneline? Viskas apie šią ligą

Ar galima užsikrėsti žvyneline? Viskas apie šią ligą

29. Oct 2013, 16:24 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Užsikrėsti žvyneline negali niekas, o susirgti – bet kas. Pasaulyje žvyneline serga daugiau nei 125 mln. žmonių. Laiku taikomas veiksmingas gydymas sumažina ligos naštą žmogui, jo šeimai ir visuomenei. „Gydai pacientą – gelbėji žmogų“, – skelbia Tarptautinė žvynelinės draugijų federacija. 

„Žvynelinė yra vienas labiausiai psichiką žalojančių ir gyvenimo kokybę bloginančių susirgimų. Ši liga įsuka žmogų tarsi į užburtą ratą“, – teigia gydytoja Raimonda Eglė Jusiūtė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė profesorė Skaidra Valiukevičienė atkreipė dėmesį į naujieną, kad žvynelinei (taip pat ir melanomai bei piktybiniam odos vėžiui) gydyti atsirado biologiniai vaistai. Tai taip vadinama „taikinių terapija“, kai nusitaikoma būtent į minėtos ligos arba į vėžinę ląstelę, sustabdant tos ląstelės veiklą.

„Šis gydymas tinka, kaip raktas spynai – jis yra labai veiksmingas, – gydymo naujoves komentavo prof. S. Valiukevičienė. – Atitinkamos grupės vaistai turėtų būti prieinami ir Lietuvoje, sergantiems itin sunkia žvynelinės forma, išplitusia piktybinio odos vėžio forma ir melanoma.“

Kas yra žvynelinė?

Žvynelinė (psoriazė) yra lėtinė uždegiminė odos liga, kuri sukelia kūno odos, galvos plaukuotosios dalies bėrimus ir nagų pažeidimus. Bėrimai pasidengia storu pleiskanų luobu lyg „žvynu“. 
Dažniausiai pažeidžiami lenkiamieji alkūnių ir kelių paviršiai, kryžkaulio sritis, plaukuotoji galvos dalis. Židiniai iš plaukuotosios galvos dalies išplinta į kaktos, skruostų, ausų, sprando odą. Žvynelinė pažeidžia sąnarius, jie tinsta, deformuojasi, vargina skausmai, darosi sunku judėti. Ligai progresuojant, atsiranda neįgalumas. Dažniausiai bėrimų neniežti, išskyrus atvejus, kai liga greitai plinta.

Kas sukelia žvynelinę?

Įrodyta, kad ši liga neužkrečiama. Tai paveldima autoimuninė liga, kurią suaktyvinti gali stresas, vaistai, infekcijos ar pan. Šie veiksniai aktyvuoja odoje uždegimo ląsteles ir paskatina dauginimąsi nenormaliai suragėjusių ląstelių. Todėl įvairiose kūno vietose, dažniausiai ant alkūnių, kelio sąnarių, galvos plaukuotoje dalyje, atsiranda įvairaus dydžio bėrimų. Juo labiau liga progresuoja, tuo išbėrimų daugiau.

Kaip žvynelinė gydoma?

Senais laikais žvynelinės gydymas apsiribojo gamtinėmis priemonėmis (saulė, vanduo, klimatas, augalinis aliejus, vazelinas, dervos ir pan.). Modernus žvynelinės gydymas – sudėtiniai dviejų veikliųjų medžiagų, vietinio poveikio gliukokortikoidų ir vitamino D3 preparatai. Šie patogūs, tik vieną kartą per dieną vartojami, vietinio poveikio vaistai pritaikyti galvos ir kūno odos bėrimams. Vaistai kompensuojami. Ligos paūmėjimai gali būti veiksmingai gydomi ultravioletiniais spinduliais (fototerapija). Kai neveiksmingas tradicinis sisteminis gydymas ar fototerapija, sunkiai žvynelinei gydyti skiriami biologiniai vaistai. Gydymas šiais vaistais – ilgalaikis ir nepertraukiamas.

Kauno klinikų informacija