Ar žindanti mama gali sportuoti?

Ar žindanti mama gali sportuoti?

14. Jan 2015, 11:35 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos laiško:

Mano dukrai jau 8 mėnesiai. Maitinu ją pati ir tikrai dar nesiruošiu nustoti maitinti. Bet noriu sumažinti svorį, todėl nusprendžiau užsirašyt į sporto klubą ir lankyti vandens aerobiką bei zumbos pamokas. Bet mano draugė mane pradėjo gąsdint - jei sportuosiu, dings pienelis.

Tad noriu specialistų nuomonės - ar išties dings pienas, ar čia tik pasiteisinimas nejudėti, nesportuoti, kol maitini mažylį. O gal tai tik mitas?

Pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos apie kūdikių žindymą “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” autorius.

Dėl mamos sportavimo, ypač „protingai" saikingo, pienas nedingsta. Atvirkščiai, kiekviena mankšta pagreitina kraujotaką, daugiau pieno gamybą skatinančio hormono prolaktino ir maistinių medžiagų pratekėdamas kraujas atneša į krūtų liaukas per tą pati laiką, todėl pieno gamyba gali net suintensyvėti.

Aišku, sportuojant reikia ir daugiau atsigerti, nes dėl prakaitavimo pristigus vandens mamos kūne, jo gali pritrūkti ir pienui pagaminti.

Sportuojant žindančiai mamai nevertėtų persistengti. Raumenims sunkai dirbant, jų ląstelėse kaupiasi nebespėjančios išsiskirti į kraują tarpinio medžiagų apykaitos produkto – pieno rūgšties - molekulės.

Vietose, kur susidaro didesnė jų koncentracija, dėl nervinių receptorių dirginimo, gali būti juntami raumenų skausmai. Dalis iš raumenų į kraują patekusių smulkių pieno rūgšties molekulių krūtyse gali prasiskverbti į mamos pieną.

Pieno rūgštis nėra nuodinga ir kaip nors kūdikiui kenksminga, tačiau jos padaugėjus tiek, jog pasikeičia pieno skonis (parūgštėja), kūdikis tai pajutęs, gali nebenorėti žįsti. Tačiau taip atsitinka tik po labai įtempto sporto, dėl vidutinio intensyvumo fizinių krūvių paprastai to nebūna.

Derėtų vengti laktuojačių krūtų liaukas traumuoti galinčių labai staigių judesių. Nuo krūtų purtymo, trankymo gali susidaryti pieno sąstovio židinėliai, kurių pagrindu kartais išsivysto krūties uždegimas – mastitas.

Beje, jau pats žindymas gali būti puiki priemonė pertekliniam mamos kūno svoriui sumažinti. Pieno gamybai reikalingos medžiagos. Jeigu jų pritrūksta mamos valgomame maiste, gali būti panaudotos mamos kūne sukauptos „atsargos“ – poodinis riebalinis audinys... Tačiau tai reikia daryti atsargiai, neforsuojant, priklausomai nuo mamos kūno masės indekso.

Daugiau žindymą skaitykite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir interneto svetainėje www.zindyk.lt

20140527224853-49595.jpg

Pernelyg greitai „tirpinant“ poodžio riebalus, su jai į mamos kraują ir po to į pieną gali patekti ir žymūs kiekiai ir riebaluose linkusių kauptis teršalų.

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola