Augini vieną vaiką ir nieko nespėji, turi tris: „Ką aš su tuo vienu veikiau?“

Augini vieną vaiką ir nieko nespėji, turi tris: „Ką aš su tuo vienu veikiau?“

15. Nov 2022, 00:03 Agnė Frelingė Agnė Frelingė

Nėra jums taip buvę? :)
Neseniai Joris svečiavosi pas mano močiutę keliom dienom. Ir nors jis labai savarankiškas ir sukalbamas vaikas, vistiek, atrodo, kažkaip namie ramiau, nėra jų pykčių su Frėja, kuris kur atsisės, kokį filmuką išsirinks ir panašiai. Tada išeina Frėja į darželį ir lieku viena su Hadu. Išvis, nenusakoma ramybė. Pasaulis kažkur išnyksta ir galima paskęsti jo šypsenoj. Jo dar niekam kitam nepaliekam, prižiūrim tik aš arba vyras. Bet jau įsivaizduoju, kad pusdienis ar savaitgalis be vaikų turėtų būti toooks lengvas. Nesakau, kad geresnis, tiesiog lengvesnis.
 Ir tuomet pagalvoju apie tuos neturinčius vaikų žmones, kurie dirba nekenčiamą darbą, gyvena mieste, kurio nemėgsta ir net nepasvarsto išvykti kad ir laikinai į užsienį, nors ir keikia savą valdžią, kad jam orių gyvenimo sąlygų neužtikrina.

Aš ne apie vaikų turėjimą ar neturėjimą. Man tik nuoširdžiai kyla klausimas - o tai kas jus stabdo? Galim daug kalbėti apie tai, kad vaikai yra didžiausias gyvenimo variklis (nors dažnu atveju taip ir yra), bet reikia pripažinti, kad pokyčiai, turint vaikų, yra kiek labiau komplikuoti. Naujo darželio/mokyklos paieškos, įsivertinti atstumai, darbo grafiko derinimas, vaikų ligos ir taip toliau. Atsakomybė už kitus asmenis neleidžia susikrauti kuprinės ir išvažiuoti kažkur, nežinant gyvenimo sąlygų. Net mėnesis be stabilių pajamų, turint vaikų, nėra pavyzdinis elgesys. Work and travel galimybes tai jau tikrai pamiršti galima.

Tad visgi, man labai įdomu, kas stabdo žmogų, kai jis visuomet gali rinktis kitaip? Gal nebūtinai geriau, gal ne viskas pavyks, bet bandyti, kai esama situacija netenkina, visai smagu. Nesakau, kad su vaikas kažko neįmanoma, gal tik ties kai kuriais dalykais reikia labiau strateguoti. Bet jei tik žmonės be vaikų suprastų, kokią pasirinkimų laisvę jie turi. Nes gimus vaikams, manau, gali būti keli scenarijai. Arba galvoji, kodėl aš to anksčiau nepadariau, būtų buvę žymiai lengviau, arba kartais priešingai - darai daug daugiau, nes darai ne tik už save :)

floryte floryte 16. Nov 2022, 22:44

Na, taip, augindamas vieną vaiką, kažin ar suprasi, ką patiria tas, kuris augina 3. Bet, įtariu, užsigrūdini, discipliną savotišką įvedi, ir įjungi optimizmo ugnelę?!

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 16. Nov 2022, 11:12

Agne, kokie jūs visi gražūs 😀