Augustės dienoraštis: trejų metų žmogus

Augustės dienoraštis: trejų metų žmogus

21. Sep 2016, 22:26 floryte floryte

    Laikas lekia kaip viesulas su savo džiaugsmais ir rūpesčiais...Nors ir pavėluotai, norime pasidžiaugti, kad mūsų Augustei rugpjūtį suėjo jau trys metai. Visada su didžiausiu smalsumu skaitau apie vaikus, kurie yra tokio pat amžiaus kaip manoji, ar šiek tiek vyresni, nes norisi pasmalsauti, kokie gi kiti vaikai tokio amžiaus, ar koks gi bus mano vaikas jau ūgtelėjęs?...Žinau, kad lyginti vaikų negalima, tačiau, visos gi mes mamos smalsios ir šiek tiek nekantrios. Taigi, gal kažkam bus įdomu, koks gi tas mano vaikas trimetukas?...

   Parametrai. Augustės zodiako ženklas - liūtas. Taigi, tai vaikas - energijos kamuolys, apipintas emocionalumu, užsispyrėliškumu ir valdingumu.Ūgis - 103,5 cm, svoris - 14,500 kg. Tačiau fiziniai dalykai kuo toliau, tuo mažesnę reikšmę turi vaikui augant, jei lyginsime su kūdikio fizine raida.

   Tad kuo gražus, išskirtinis trimetuko amžius?...Ogi  - iškalba, komunikabilumu. Kalba Augustė daug ir suprantamai. Yra likę tik nedaugelis žodžių, kurie mus su vyru vis dar džiugina, nes jie tokie, kad nesišypsoti negali: aluožados (užuolaidos), sinyliai (saldainiai), nuokatos (nuotraukos), nutakavuosiu (nufotografuosiu), laižiukai (žaisliukai)...Ir mes kalbame kartu su ja tais juokingais žodžiais, nežiūrint į specialistų rekomendacijas to nedaryti. Juk tai taip žavu ir laikina! Augustė dar maišo panašios reikšmės žodžius. Pavyzdžiui, žaisliukui išseko baterijos, tad Augustė sako "pakeisk bakterijas" :-).

Samprotavimai. Tokio amžiaus žmogutis savo mąstymą įgarsina ir tai be galo įdomu. Pavyzdžiui, Augustė nusprendė, kad visiems, kuriems skauda nugarą, yra senatvė. Taigi, ir jai - jau senatvė, nes suskaudo nugarą! O kartais tiesiog mėgdžioja saugusiųjų žodžius, nežinodama jų reikšmės: "O, man sklerozė!".

Derybos. Tokio amžiaus vaikas jau yra tikras derybininkas. Pavyzdžiui, Augustė užsimanė "tiūtės" (soskės). Aš jai pasiūliau kokiam nors kūdikiui atiduoti dalį savo žaislų, kad gautų "tiūtę". Pagalvojusi, Augustė įvertino, kad tai pernelyg didelė kaina ir noras "tiūtei" išgaravo.

Dalijimasis. Nuostavybė (žaislai ar pan.) ypatingai ginama nuo kitų, jei tik išgirsta frazę "gal padovanokime...".

Skubėjimas užaugti. Augustė, dar tik antri metai, keliaujanti į darželį, jau nori eiti į mokyklą. O taip pat nori būti mama. Veido tepimas kremu, suknelių matavimasis Augustei jau tikrai nesvetimas. Manau, imtųsi ir rimtesnių grožio procedūrų, jei tik atrastų mamos kosmetinius dalykėlius. Į save - kūdikį nuotraukoje žiūri ir sako: "Dieve, Dieve, kokia maža". Džiugu, kad mėgdžioja mamą tvarkymo reikaluose. Tačiau, kartais džiugesys man virsta neramiu širdies plakimu. Pavyzdžiui, vieną kartą mergina tvarkėsi taip, kad su varvančia kempine nuvalė visą skystųjų kristalų televizorių. Vaizdas buvo pritrenkiantis! Ačiū Dievui, televozorius atlaikė tokius išbandymus.

Noras būti kūdikiu. Gal ir keistai pasirodys, jei jau vaikas nori kuo greičiau užaugti, tai kaip jis gali norėti būti kūdikiu?...Taip jau yra. Vieną dieną - noras būti suaugusia, kitą - jau kūdikiu. Augustė prašo "tiūtės", nori būti nešiojama ir valgydinama kaip kūdikis. Mane tokie jos norai pykdo, o vyras ramina, kad reikia džiaugtis, kol dar gali nešioti savo vaiką, nes tai taip pat laikina. 

Pirmieji keiksmažodžiai. Net ausys mums su vyru atlinko, kai vieną vakarą išgirdome iš jos lūpų keiksmažodį f....Žinoma, kitų vaikų perimtas, nes mes su vyru tokių keiksmažodžių nevartojame. 

Draugystė su kitais vaikais. Augustė noriai draugauja ir žaidžia tiek su bendraamžiais, tiek su už save vyresniais vaikais. Su nepažįstamais vaikais kontaktas užmezgamas greit ir randama bendros veiklos.

O kaip draugystė su su gyvūnais?...Augustė kartu visą laiką augo su šunimi, ir šita tarpusavio meilė niekur neišgaravo. Kartu lakstoma, žaidžiama, dalinamasi. Žinoma, dažnai šuo būna tuo kantriuoju, ant kurio bandoma pajodinėti, patampyti už uodegos ir pan. Augustė gimtadienio proga gavo dovanų draugą - mažą kačiuką. Tad dabar turi dar vieną žaidimų draugą. Apie tai pažadu parašyti atskirame bloge.

Gebėjimas savarankiškai tvarkytis. Augustė jau pilnai pati susitvarko su puoduko reikalais. "Avarijų" pasitaiko nebent po nakties, kietai įmigus. Geba savarankiškai apsirengti (dar neįveikia kai kurių sagų, užtrauktukų ar aptemptų marškinėlių) ir nusirengti, nusiprausti. Žaislus susitvarkyti reikia vis dar priminti, tačiau tvarkyti kartu su ja jau neprivaloma. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad ji visada tai daro pati. Dažnas jos prašymas - "pamaitink mane...kaip kūdikį" :-).

Karas dėl vietos lovoje. Augustė dar miega kartu su mumis didelėje šeimyninėje lovoje. Niekaip nesiryžtame jos iškraustyti atskirai miegoti. Sąvają kūdikišką lovelę visiškai ignoruoja (nors dar telpa joje), tad kovojame dėl vietos lovoje trise. Juk daugelis žinote, kaip miega tokio mažiaus vaikaui. Žinoma, įstrižai lovos. Tad vienas kuris iš mūsų, dažniausiai beveik išspirtas iš lovos, pabėgame miegoti į kitą lovą. 

Gebėjimai. Moka suskaičiuoti iki 10, pažįsta daugumą raidžių. Piešia žmogeliukus, kurie turi ne tik galvą su veidu, bet ir kūną, galūnes. Su spalvų atpažinimu - kur kas prasčiau...Tikiuosi, nepaveldėjo iš savo senelio daltonizmo (gebėjimo neskirti spalvų)...Augustė itin įtikinamai moka sakyti komplimentus. Ne tik mums, tėvams, bet ir kitiems žmonėms, kuriuos ji pažįsta. Pavyzdžiui, priena prie manęs, apsikabina ir sako: "mama, tu labai gera. Saulyte, tu mano saulyte" :-).

Ypatingas pasiekimas. Gal daugelis ir juoksis, bet Augustė neseniai išmoko gerai išsipūsti nosį. Vos ne "Oskaro" vertas pasiekimas!

Pomėgiai. Veikla su modelinu, lipdukų klijavimas lavinamosiose knygutėse, fotografavimas (su mamos ar tėčio telefonu), muzikavimas(su jos amžiui skirtais muzikinais žaislais), dainavimas ir šėliojimas juokiantis taip, kad sienos dreba. Neseniai gulėjome ligoninėje, tad personalui Augustė įsiminė kaip skardžiabalsis "juokų maišas".

Noriu visko. Buvo laikas (iki 2 -jų metų), kai stebėjausi, kad mano vaikas parduotuvėje  nieko nenori, neprašo nupirkti. Dabar nori visko. Nori į renginius, nori į žaidimų kambarius, nori susipažinti su žmonėmis. Skaitau knygą. Augustė klausia "kas čia?". "Tai - knyga apie romėnus, tokius žmones", - sakau aš. Ji man ir sako: "noriu pas romėnus"!

Pilnos mamos kišenės saldainių. Jei tik kada važiuojame viešuoju transportu, Augustė kaip mat užkariauja visų senolių širdis. O jie, kaip koks stebuklas, turi saldainių! Ir dalina juos Augustei. Iš mandagumo leidžiu juos  paimti. Augustė sutinka duoti man juos palaikyti. Taip ir kaupiasi "atsargos" mano kišenėse ar rankinėje. Privalumas - turiu kuo darbe kologas vaišinti :-). O Augustė apie duotus pasaugoti saldainius man niekuomet neprimena.

Tėčio "aukso amžius". Šiuo metu Augustė tiesiog "prilipusi" prie tėčio. Saugo kaip savo akį. Kai tik tėtis namuose, visi prioritetai skiriami jam. Na, mama prisimenama extra atvejais. Neseniai visus prajuokino vaizdelis: Augustę išleidžia iš ligoninės į namus. Palatoje susidėjome daiktus. Jau einame pro duris į koridorių. Augustė, žinoma, įsikabinusi tėčio. Staiga sako: "tik mamos nepalik"...Kvatojasi visas medicinos personalas, girdėjęs tai. Vis tik mamos pastangos, būnant su Auguste kartu ligoninėje šešias dienas, buvo įvertintas :-).

Šiek tiek akimirkų iš Augustės jau trimetukės gyvenimo:

20160921215942-15264.jpg

20160921220124-35246.jpg

20160921221523-71513.jpg

20160921221340-37209.jpg

O kokie yra/buvo Jūsų vaikai trimetukai?

lina_baj lina_baj 24. Sep 2016, 12:31

Sveikinkmai! Gražuolė panelė!

jaldija jaldija 22. Sep 2016, 18:51

Kokia šauni mergytė 👍🌷

floryte floryte 22. Sep 2016, 18:10

Ačiū, ačiū😀. Pamiršau paminėti, kad paskutiniu metu Augustė jau ir "vyrą" turi, jam nuolat skambina žaisliniu telefonu ir kalba su juo😃. Žiūrėsim, kas bus toliau...😀

Dovileab Dovileab 22. Sep 2016, 17:13 Dovileab

*mergaitė

Dovileab Dovileab 22. Sep 2016, 17:13

Tokia smagi metgaitė 😀! Labai įdomus amžius dabar 😀!

ODISEJAaa ODISEJAaa 22. Sep 2016, 13:32

Šaunuolė tikra 😀 skaičiau ir lygynau su saviške 😃

kodelcia kodelcia 22. Sep 2016, 10:21

Protinga mažylė, prajuokinot su jos noru pas romėnus ☺

Mikė Pūkuotukas Mikė Pūkuotukas 22. Sep 2016, 08:45

Kokia šauni mergaitė! Aš visada skaitau jūsų blogus ir vis pasidomiu, kas mūsų laukia 😀

Vytulka Vytulka 22. Sep 2016, 00:03

Kokia aktyvi mergaitė, juokiausi skaitydama 😀
O dėl daltonizmo, man rodos, čia labiau berniukai paveldėja.