Maisto tinklaraštininkė Aušra Petronienė: ,,Idėja sukurti savo svetainę gimė labai spontaniškai''

Maisto tinklaraštininkė Aušra Petronienė: ,,Idėja sukurti savo svetainę gimė labai spontaniškai''

Tinklaraštininkė, skaniaisveikai.lt įkūrėja bei dukrytės Liepos mama Aušra Petronienė šiandien atvirai dalinasi apie savo pokyčius sveikesnio gyvenimo link. Taip pat Aušra atvirauja ir apie tinklaraščio atsiradimą bei mažosios Liepos primaitinimo subtilybes, sveikesnio maisto alternatyvas ir maisto planavimą. Na, o jeigu Jūs dar nepradėjote planuoti savo savaitės meniu, spintelėse turite daugybę produktų, bet vis tiek nėra ką valgyti - nieko tokio, šiandien Aušra Jums patars, kaip kūrybingai susiplanuoti savo valgiaraštį iš to, kas jau yra namuose.

Tinklaraštį susikūriau spontaniškai, pakeitusi savo mitybos įpročius ir norėdama turėti visus skaniausius receptus vienoje vietoje.

  • Ir kodėl būtent toks pavadinimas?

Pavadinimas yra iškalbingiau už tūkstančius žodžių (šypsosi - red. past)! Norėjau paneigti įsitikinimą, jog sveikas maistas yra nuobodus ir neskanus - anaiptol.

  • Beje, kiek laiko jau gyvuoja Jūsų tinklaraštis?

Šiemet turėsime labai gražų 5 metų jubiliejų.

  • Niekada nekilo mintis receptų perkelti į knygą ir ją išleisti?

Kartais apie tai pagalvoju, bet nenoriu eilinės nuobodžios receptų knygos. Pati jų neperku, mėgstu kūrybiškumą virtuvėje. Knyga kažkada tikrai bus, bet tai turėtų būti daugiau nei receptai ar virtuvės patarimai.

  • Visgi, ar būna dienų, kai visai nesinori gaminti? Kokias alternatyvas renkatės tada?

Būna ir kūrybiškumo krizių, kai, rodos, niekas nesigauna ir viskas neskanu. Tokiomis dienomis tiesiog leidžiu sau atsipalaiduoti ir užsisakyti maisto į namus, arba tiesiog nusipirkti sveikesnių pusgaminių. Labai vertinu savo emocinę būseną, stengiuosi nieko nedaryti per prievartą. Visiems pasitaiko tokių dienų, kai tiesiog nenorime nieko daryti.

  • O iš kur semiatės įkvėpimo?

Žiūriu įvairias kulinarines laidas ,,Netflix'' arba ,,Food Network'' kanale, vartau žurnalus, knygas, seku mylimus šefus ir stebiu maisto ,,trendus''.

  • Jūsų gaminamų patiekalų esmė – sveikai ir skaniai, bet ar visada taip ir pavyksta?

Tikrai ne visada gaunasi skaniai, bet nepavykę receptai niekada nepasiekia auditorijos. Auksinė taisyklė: negaminti, kai nėra nuotaikos, nes beveik visada rezultatas bus geriausiu atveju vidutiniškas. Kalbant apie sveiką maistą, galima jį labai įvairiai interpretuoti. Aš laikausi balanso idėjos: naudoju tik kokybiškus ingredientus be nereikalingų priedų, gaminu nuo nulio, bet nebijau patiekale panaudoti kažko, ką laikome ne tokiu sveiku produktu, pavyzdžiui, saliamio, mažą kiekį majonezo ar panašiai. Kartais užtenka vietoje 5 šaukštų majonezo panaudoti vos 1 šaukštelį, jį sumaišant su kažkuo sveikesniu, tarkim natūraliu jogurtu. Gyvenimas labai palengvėjo, kai nustojau demonizuoti tam tikrus produktus, kuriuos anksčiau buvau išbraukusi iš savo mitybos.

Aušros gaminamų patiekalų receptus galite rasti čia.

  • Koks patiekalas Jums pačiai patinka labiausiai, kokį gaminate dažniausiai?

Kesadilijos su saldžiosiomis bulvėmis ir avokadu. Visiška fantastika! Šis patiekalas puikiai atspindi mano požiūrį į maistą. Vietoje sunkaus, riebaus įdaro, galima puikiai panaudoti daržoves - skonis nepakartojamas ir labai rekomenduoju išbandyt!

  • O koks labiausiai patinka Jūsų dukrytei?

Dukrytės favoritas - mamos pienas! Dar tik pratinamės prie kieto maisto gana lėtai, bet užtikrintai. Jau nesulaukiu, kada galėsiu jai pradėti gaminti kažką rimčiau nei tiesiog garintas daržoves ar mėsytę.

  • Apskritai, ar lengva parinkti racioną dar tik pradedant primaitinimą?

Man nebuvo sudėtinga. Atsižvelgiau į rekomendacijas pagal amžių, o tada jau ieškojau sezoninių lietuviškų daržovių ir kokybiškos vietinių ūkininkų mėsos, kiaušinių ir t.t. Bandau mažajai diegti sveikos mitybos įpročius, tik žiūrėsime, kaip seksis jai paaugus.

  • Beje, Jūs ne tik kasdien gaminate, bet dar ir atsakingai planuojate savaitės meniu bei apsipirkimus - kaip Jums pavyko išsiugdyti šį įprotį?

Būdavo labai liūdna išmesti sugedusius produktus, kurie taip ir likdavo nepanaudoti. Meniu planavimo pradžia tikrai buvo sunki, kartais tiesiog natūraliai tingėdavosi galvoti, skaičiuoti, tikrinti. Bet koks malonumas savaitės gale turėti tuščią šaldytuvą ir nieko neišmesti! Tuo pačiu maistui pradėjom išleisti mažiau, nes neprisipirkdavome, ko nereikia, o sutaupyta pinigų suma būdavo panaudojama kitur. Tas motyvavo nesustoti. Vasaros metu meniu neplanuoju, nes natūraliai norisi mažiau ir lengviau valgyti, bet po tų planavimo metų viskas jau taip natūraliai gaunasi, kad kartais net nebereikia nieko rašyt - žvilgteli, kokių produktų turi, užsirašai, ką galėtum iš to pasigaminti ir viskas.

  • Apskritai, nuo ko pradėti, norit susiplanuoti savaitės meniu?

Pirmiausia apžiūrėti spintelių, šaldytuvo ir šaldiklio turinį. Nekaupti maisto atsargų geresniems laikams, o stengtis viską sunaudoti kuo greičiau. Pirkti tik tai, ko trūksta pasigaminti norimam patiekalui. Spintelių turinį reguliariai tikrinti tiesiog būtina, nes kartais net nepajauti kai nusiperki naują ryžių maišelį, nors namuose turi dar 3.

  • Ar maisto ir apsipirkimų planavimas padeda sutaupyti?

Žinoma! Apsiperkant kartą savaitėje nebėra pagundų nusipirkti kažko, ko tau išties nereikia. Produktų perki tiek, kiek jų reikės pasigaminti suplanuotiems patiekalams, neišlaidauji visokiems ,,akys mato, noriu, šiandien suvalgysiu’’ pirkiniams.

  • Na ir pabaigai, galbūt pasidalinsite keliais maisto planavimo patarimais?

Apžiūrime visus virtuvės kampus, kokių produktų turime. Pagalvojame, ką galim pasigaminti naudojant tuos produktus. Pradedame nuo greičiausiai gendančių (šaldytuvo turinys). Tada šaldiklio turinys (ten dažnai būname kažką pasiruošę juodai dienai, bet nepamirškim, kad maistas ir ten turi savo galiojimo laiką). Galiausiai - spintelių turinys (konservuoti produktai, kruopos, miltai). Būtinai pasidarome pirkinių sąrašą, nuo kurio nenukrypstame apsipirkinėjant. Na, o svarbiausia - susitvarkyti šaldytuvo ir spintelių turinį taip, kad viskas būtų surūšiuota, aiškiai matoma ir tvarkinga. Patikėkit, jei ten ,,bardakas'', nesinorės nei planuoti, nei ieškoti, kas kokiam kampe slepiasi. Jau patikrinta!