Beveik zero waste nuotraukų rėmelis

Beveik zero waste nuotraukų rėmelis

05. Nov 2019, 23:33 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Trumpa priešistorė: jau seniai gulėjo stalčiuje Nikolo nuotrauka iš darželio fotosesijos. Nuotrauka gan nestandartinio formato, tad ir rėmelių vis akis neužmatydavo arba jų kaina pasirodydavo nelabai adekvati. Kita vertus, rankų darbo rėmelio idėja kilo ne iš taupumo, o iš smalsumo. O ir proga pasitaikė.

Nesu labai jau didelė zero waste gyvenimo žinovė, bet pastebiu, kad man vis dažniau skauda dėl šiukšlių aplink. Atidarau šaldytuvą ir jau matau būsimas šiukšles: plastikiniai pakeliai, čežantys popierėliai, vakuuminės pakuotės. Tas pats ir su dovanomis. 

Sūnus atšventė ketvirtąjį gimtadienį. Be abejo, gavo dovanų. Nedaug. Nes tarėmės, kad visokių žaislų jau tikrai per daug. Labiau akcentavomės į įspūdį. Bet apie tai vėliau.

Dabar visgi atsirado ne tik dovanų, bet ir po jų išpakavimo likusių šiukšlių. Čia ir prisiminiau rėmelio idėją.

Viena dėžė idealiai tiko projektui. Ir kartonas, ir tas toks plastikinis "stiklas" - plėvelė, kad matytum, kas dėžėje.

Eiga labai paprasta. Apsibrėžiau nuotrauką, kuriai darau rėmelį, į kraštus užleidau po maždaug 3 cm, na kad būtų toks rimtesnis rėmelis.

Iškirpau dvi vienodas kartonines dalis: nugarėlę ir priekį. Priekyje iškirpau langelį nuotraukai. Jis šiek tiek mažesnis už pačią nuotrauką, nes kitaip negražiai atrodytų, o be "stiklo" ir iškristų. Uždengimui išėjo maždaug po 3 milimetrus.

Bet mintis buvo daryti kuo tikroviškesnį rėmelį, tad pasigaminau ir "stikliuką". Iš to dėžės plastiko. Ir rėmelis atrodys rimčiau, ir nuo dulkių apsaugos nuotrauką.

Tada beliko visas dalis suklijuoti. Ant priekinės dalies klijavau plastikinį "stikliuką". Tada trijose kraštinėse dar po kartoninę tarpinę, šiek tiek siauresnę nei pata rėmelis. Taip daroma tam, kad nuotrauka laikytųsi rėmelyje tam tikrame aukštyje ir nejudėtų. Ketvirtoje kraštinėje - viršuje tos tarpinės nereikia, nes per viršų nuotrauką įdedam. 

Ir tada jau suklijuojam priekinę dalį su nugarėle.  Nugarėlėje priklijujame atraminę kojelę.

Lieka tik apdaila, kuri yra kiekvieno fantazijos reikalas. Dažiau akriliniais dažais.

Klijavau dekoratyvinę medžiaginę juostelę.

Nugarėlę dar šiek tiek dailinau dekupažo technika. Naudojau servetėles su planetų piešiniu. Gal ir ne į temą, sakysite. Bet man pasirodė visai smagu. Iš esmės nugarėlės niekas nemato. O jei pamatys, turbūt bus visai miela :)

Dengiau specialiu gruntu-laku, kuris suteikia gaminiui išbaigtumo, apsaugo nuo dulkių ir duoda truputį blizgumo. 

Vis dėlto, suklijuotų kartono lakštų briaunos neatrodo labai dailiai. Mano sprendimas buvo paprastas - uždengiau jas mano mėgstamomis floristinėmis pūkuotomis vielomis. Nežinau, ar tai gražus sprendimas, bet dariau iš to, ką radau namie. Man pasirodė, kad tinka puikiai. Iš arti nenufotografavau, nes  tiesiog pamiršau, bet tikiuosi, matysis paskutinėje nuotraukoje :) 

Kiek laiko rėmelis atlaikys, nežinau. Kartonas nebuvo itin storas. Rekomenduočiau rinktis storesnį. 

O užsiėmimas visai smagus. Gal tai netaps pilnaverte interjero detale, bet labai tinka kūrybiškumui ugdyti, rankdarbiams ir rankų darbo dovanėlėms, nes čia vaikai gali dekoruoti rėmelius taip, kaip tik nori. Galima spalvinti, klijuoti aplikacijas, akmenukus, kriauklytes, kaštonus, riešutus, makaronus, mėginti dekupažą ar kitas technikas. 

Užsiėmimas tinkamas ir vaikams, ir suaugusiems :)

Ar labai pagelbėjau planetai? Vargu. Bet bent kuriam laikui suteikiau nebereikalingai pakuotei antrą gyvenimą.

 

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 07. Nov 2019, 22:44

Su tuo laiku tai įdomiai, sako, kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji. Mano atveju, kažko vis tiek nespėji 😀

Dovileab Dovileab 07. Nov 2019, 09:23

Smagu, kad vis randat laiko visokiems DIY ? Super!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 06. Nov 2019, 21:50

Ačiū, sraigiukas ❤

sraigiukas sraigiukas 06. Nov 2019, 21:39

Labai fainai atrodo

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 06. Nov 2019, 09:49

Kristina, man irgi, reikėjo turbūt visur planetas lipdyt 😀

Kristina B. Kristina B. 06. Nov 2019, 06:59

Nugarėlė man net labiau nei priekis patinka 😀