Blynai, blynukai, blyneliai...

Blynai, blynukai, blyneliai...

31. Jan 2016, 13:33 Gintarep Gintarep

Blynai, blynukai, blyneliai...

Visokių formų, sudėčių ir skonių.

Sudėtis dažniausiai būna kertinė: miltai, kepimo milteliai/mielės, kiaušiniai, o vėliau, kitų priedų pagalba prisideda varijacijos.

Ko tik mes nedarome iš tų blynų: jei blynelius pertepame maskarponės suriu su uogelėmis,  gaunasi net visas tortas. Bet nenukrypsiu į tortų gamybą, nes konkurso sąlygos - apie blynus.

Tai bandysiu apžvelgti tuos, kuriuos labiausiai mėgsta vaikas ir noriai man talkina.

Blynai su cukija

20160131130424-47139.jpg

Mums reikės:

0,5 mažos cukinijos (galima ir kitokių daržovių pvz. su žaliomis morkomis ar virtais burokėliais)

2 kiaušinių

5 šaukštų grietinės

1 šaukštas aliejaus

1 šaukštelis kepimo miltelių

3 šaukštai (kiek telpa) varškės

koks 50 g. pieno

miltų pagal poreikį

žiupsnelio druskos

jei norime cukraus su cinamonu apibarstymui

sviesto kepimui

Sutarkuojame 0,5 cukinijos su burokine tarka.

Įmušame  kiaušinius, gerai išmaišome, suberiame druską, įdedame 1 šaukštą aliejaus, kepimo miltelius ir 2 šaukštus grietinės (3 šaukštai lieka patiekiant ant stalo) bei kt produktus.

Gerai išmaišę   kepame ant mažos ugnies svieste (galima ir aliejuje, bet svieste man skaniau, žinoma - neekonomiška)

Ir patiekiame ant stalo su grietine, galima apibarstyti cinamoniniu cukrumi.

 

Siūlome Užgavėnėms

20160131130523-73785.jpg

Reikės:

1 banano;

1 obuolio;

1 stiklinės miltų;

2-3 šaukštai cinamono cukraus;

2 šaukštai kepimo miltelių;

druskos;

0,25 šaukštelio sodos;

0,75 stiklinės neriebaus pieno;

1-2 kiaušinių;

2 šaukštai ištirpinto sviesto;

uogienės

kokoso drožlelių.

Paruošimas

Bananą supjaustome nedideliais kubeliais. Pusę obuolio irgi supjaustyti smulkiais kubeliais.

Kiaušinius suplakti su cinamono cukrumi, pienu, sviestu ir sumaišyti su bananais.

Suberti miltus, kepimo miltelius, druską ir sodą, viską gerai sumaišyti. Paimti grūstuvą ir juo šiek tiek pagrūsti.

Iš tešlos kepti nedidelius blynelius. Puošiame likusio obuolio pusele.

 

Su avižiniais dribsniais

20160131130702-23216.jpg

Reikės:

Pusės stiklinės avižinių dribsnių, užerktų vandeniu iš vakaro,

20160131131128-75260.jpg

Vieno banano,

Dviejų kiaušinių,

Kepimo miltelių ar greito veikimo mielių

Apie stiklinės miltų

Kelių šaukštų grietinės

Papuošiui pvz. saldainiukų

Viską gerai susmulkinti su smulkintuvu, pasilikus pusę banano papuošiui.

Nedėjau nei cukraus, nei druskos.

Ir bandome formuoti ledų formos blynukus

20160131131220-51363.jpg

O vėliau pasikliauname vaiko fantazija

20160131131336-94143.jpg

 20160131131435-61483.jpg

20160131131607-69942.jpg

Iš virtų bulvių

Dar mūsų mėgstami blynai, kuriuos naudojame ir perlenktos picos pagrindui. Tad  nesikartosiu, ka įdomu bus, galės čia paskaityti http://www.mamyciuklubas.lt/moteru-klubas/pica-atgal-i-praeiti-43106/  . Tik norėčiau akcentuoti, kad šiuos virtų bulvių blynukus reikia kepti iki penkių minučių  orkaitėje 180 C. Iškepus įdėti į puodą su dangčių ir palaukti, kol pravės ir tik tuomet įvynioti įdarą. Mūsų mėgstamiausias įdaras: kepti svogūnėliai, šoninė, dešrelė ir grietinė. Į pravėsusį blyną reikia įvynioti karštą įdarą ir iškart patiekti įstalą.

20160131132306-67344.jpg

Dar vaiko  paklausiau kodėl jam patinka kepti ir valgti blynukus, tai gavau atsakyma, kad gaunasi įvairūs personažai, o jei ant tu personažų dar užsitarkuoja su burokine tarka bananą- nerealus maistas.

20160131132552-75612.jpg

Tad bandėme trumpai papasakoti mūsų blynų kepimo tradicijas.