Brandintas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Brandintas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

20. Dec 2017, 22:57 LePukuota LePukuota

Jau trečius metus per Kalėdas skanausim brandintą džiovintų vaisių pyragą. Pirmą kartą paragavom šio gėrio pas mano mamą. Ir jau antrus metus kepu pati su savo mažylių pagalba, nors pyragas ir nėra skirtas vaikams. Beje šis skanumynas gal ir nėra idealios išvaizdos, bet skonis labai turtingas. Pyragą reiktų kepti bent mėnuo iki Kalėdų, kad spėtų "subręsti" ir prireiks 2 dienų pasiruošimo/gaminimo.

1 dideliam pyragui reikės:

100 g apelsinų cukatų
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų
100 g džiovintų spanguolių
200 g razinų "Jumbo"
130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
200 g auksinių razinų "Jumbo"
150 g smulkių auksinių razinų
150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
200 ml brendžio (naudoju romą)
250 g sviesto
230 g rudujo cukraus
270 g miltų
4 kiaušinių
1 apelsino žievelės ir sulčių
1 citrinos žievelės
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
 
Marlės ir 2/3 puodelio brendžio (romo) brandinimui

20171220224606-46176.jpg

1 diena

1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.
 
2 diena  
1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.
8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio (romo). Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.
9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite. 
20171220224941-61458.jpg
20171220225019-91740.jpg
20171220225107-95416.jpg
20171220225346-65098.jpg

Šiųmetis pyragas dar tupi spintelėje ir laukia švenčių. Tikiu kad paragavus greit neliks nė trupinėlio kaip nutiko ankstesniais metais :)
P.S. receptą naudojau iš http://mukatanas.blogspot.lt/2013/11/magiskas-kaledinis-dziovintu-vaisiu.html

LePukuota LePukuota 26. Dec 2017, 14:13

Šiemet mano branduolis labai pavykęs ir labai aromantingas, drėgnas. Gal kad romo truputį daugiau užpyliau nei kad rašo recepte.

LePukuota LePukuota 22. Dec 2017, 17:31 kodelcia

Taip. Juk Kalėdos vieną kartą metuose, verta pasistengti 😀

kodelcia kodelcia 21. Dec 2017, 23:41

Kiek darbelio reikia įdėti norint subrandinti šį pyragą. Sudominot, norėtųsi paragauti 😀