Dietologė: Svarbiausia, kad maistas būtų skanus

Dietologė: Svarbiausia, kad maistas būtų skanus

12. Sep 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Kai kalba pakrypsta apie dietas, mes iškart įsivaizduojame kažkokius apribojimus ir alkį, būtent taip šis žodis iškreipė žmonių mąstyseną, bet tai nėra tikslu.

Žodis „dieta“ kilo iš graikų kalbos žodžio δίαιτα – gyvenimo būdas, mitybos režimas – maitinimosi taisyklių rinkinys.

Dieta gali būti apibūdinama tokiais veiksniais kaip cheminė sudėtis, fizinės savybės, kulinarinis maisto apdorojimas, o taip pat valgymo laikas ir intervalai. Įvairių kultūrų dietos iš esmės skiriasi konkrečiais maisto produktais.

Maisto pasirinkimas ir dietos sudarymas įtakoja žmogaus sveikatą. Kaip? Jei dietą sudarė ir paskyrė gydytojas ir jis seka žmogaus būklę dietos metu, žinoma, tai naudinga sveikatai ir organizmui.

Bet jei nesilaikysite jokių mitybos taisyklių, vadovausitės atsitiktinėmis internetinėmis dietomis, kas galit atsitikti organizmui? Anoreksija, bulimija, nutukimas ir pan.

Kaip sako mitybos specialistė, gydytoja dietologė Iris Oganesian, mes ne visada valgome tada, kai organizmas alkanas: „Valgome dažnai veikiami kitų impulsų, kuriuos siunčia smegenys – nuobodulys, pyktis, nuovargis, nerimas, tuomet ateina noras viską suvalgyti. Todėl reikia išmokti atpažinti šiuos impulsus – ar tai tik emocijos, ar aš tikrai noriu valgyti…"

Tačiau, anot gydytojos, reikia kalbėti ne apie dietas, o apie santykį su maistu, su gyvenimu, su pačiu kūnu. 

Kaip sako gydytoja dietologė, svarbiausia, kad maistas būtų skanus: „Mes turime valgyti skaniai, tai būtina. Be šito bus tik organizmo apgaulė ir prasidės atvirkštinė reakcija. Be to, kad mes skaniai valgome, mes, žinoma, turime kažką dirbti ar aktyviai judėti. Ir būtinai džiaugdamiesi tuo, ką darome“.

Mamyčių klubas