Eglė Ramoškaitė "Ne tik geri, ne tik blogi"

Eglė Ramoškaitė "Ne tik geri, ne tik blogi"

25. Aug 2021, 21:48 floryte floryte

   Jau senokai nebuvau skaičiusi paauglių ar jaunimo literatūros. Išties, kai augini vaikus, verta domėtis, ką jie skaito, kuo jie gyvena mokykloje ar už jos ribų. Eglės Ramoškaitės knyga "Ne tik geri, ne tik blogi" - leidyklos "Alma Littera" organizuojamo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso 2020 m. nugalėtoja. Tai - istorija apie patyčas, norą pritapti, būti populiariam, apie tėvų-vaikų santykius. Skaitydamas knygą tarsi pats sau bandai atsakyti, ar tie, kurie tyčiojasi, yra tik blogi, o tie, iš kurių tyčiojamasi - tik geri?...

   Knyga man pasirodė ypatinga tuo, kad jos epilogai - tarsi du. Viename iš jų istorija baigiasi gerai, kitame - tragiškai. Tuo tarsi pabrėžiama jauno žmogaus pasirinkimo kaina.

   Pati istorija išties įtraukianti: be žinios dingsta vienas mokinys. Grupelė mokinių, jį pažinojusių ir engusių, kreipiasi į merginą, kad padėtų išsiaiškinti, kas jam nutiko. Toji grupelė mokinių - skriaudikų, manė, kad toji mergina bendravo su pradingusiuoju, kadangi ji taip pat buvo jų engiamoji. Bet taip nėra. Toji mergina su dingusiu vaikinu beveik nebendravo. Bet ji neišsiduoda, net priešingai, ji kuria visokius ženklus - "bangas" (braižo ant sienų ir pan.), kurios neva padėtų išsiaiškinti, kuo gyveno pradingęs ir kas jam galėjo nutikti. Merginai tarpininkaujant su grupele skriaudėjų ir ieškant pradingusiojo, parodomi pačios merginos skauduliai, patirtas sielvartas išgyvenant patyčas.

  Knyga -  išties šiuolaikiška, pamokanti, skatinanti mąstyti, įtraukianti. Esu labai dėkinga Mamyčių klubui ir leidyklai "Alma littera" už šią puikią knygą!

floryte floryte 30. Aug 2021, 14:16

Ačiū, Simonadub?

Simonadub Simonadub 30. Aug 2021, 07:42

Kokia gera apžvalga ?