Enrikos vasaros gidas: ką pamatyti Palangoje?

Enrikos vasaros gidas: ką pamatyti Palangoje?

30. Jun 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Sveikos, MK mamos !!!

Aš ir vėl tęsiu „Vasaros gido“ apžvalgą pajūryje. Ir tikriausiai šiuo straipsneliu jo dar neužbaigsiu :) Taigi, šį kartą norėčiau pakalbėti apie Palangos miesto teikiamas linksmybes mums – šeimoms su vaikučiais. Nenoriu rašyti apie ir taip visiems puikiai pažįstamus objektus – Gintaro muziejų ir jo parką, jūrą, tiltą, Basanavičiaus gatvę ir pan. Šį kartą pabandysiu surasti įdomesnių ir gal mažiau girdėtų laisvalaikio praleidimo vietų. Taigi, pradedame...

Pirmiausiai norėčiau pristatyti Jums Palangos cerkvę. Pravažiuodama vis matau ir žaviuosi jos spindinčiu kupolu. Ši cerkvė (Sodų g. 5 ), pastatyta prieš 13 metų. Palangos Iveros Dievo Motinos ikonos garbei pastatytoje bažnyčioje, kaip ir visuose kituose maldos namuose, reguliariai vyksta pamaldos. Be išvaizdos, mane, užkietėjusią knygų mėgėją, ši bažnyčia sužavėjo ir ypatingai turtinga savo biblioteka, kurioje yra apie 3000 knygų.

20140630110004-45223.jpg 

Keliaujame toliau...Tėveliams, turbūt, jau ne kartą teko lankytis Palangos skulptūrų parke, kuris įsikūręs Vytauto ir J. Simpsono gatvių sankryžoje, tačiau ar daug kartų teko aplankyti Žemaičių alką? Ši alka yra netoli Jonpaparčio g. ir Kuršių tako ir jau priklauso Šventosios teritorijai. Ar žinote, kad kažkada, ant Birutės kalno, koplyčios vietoje stovėjo Pagoniška dangaus kūnų stebėjimo observatorija ir šventykla? Deja, bet jos nebeliko nei ženklo, todėl 1998 m. buvo įrengta Žemaičių alka – senosios žemaičių šventvietės su paleoastronomine observatorija modelis, toks pat, koks stovėjo ant Birutės kalno.

 20140630110017-48031.jpg

Jei keliausite aplankyti Žemaičių alkos, tai gal rasite ir „Energetiko“ sveikatingumo centro skulptūrų parką „Akmens amžius“ (Kuršių takas 1, Šventoji ). 

 20140630110035-34116.jpg

 Jei paklausčiau kokie muziejai yra Palangoje, kiekvienas – didelis ir mažas įvardintų Gintaro muziejų. Nežinau kaip Jums, bet aš ten jau apsilankiau 4 kartus ir  dar kartą ten įžengsiu tik tada, kai Milana jau norės. Tiesą pasakius, atsibodę jau ten viskas.

O jei šį kartą pasiūlyčiau Jums apsilankyti Gintaro dirbtuvėse? Nuo antradienio iki šeštadienio 10 – 18 val., Palangos gintaro meistrų gildija (Vytauto g. 21 / S. Dariaus ir S. Girėno g. 27, Palanga) kviečia lankytojus pamatyti kaip iš nešlifuoto gintaro gabaliuko gimsta papuošalai bei kiti meno kūriniai. O tiems, kurie panorės, bus padedama ir patiems apšlifuoti gintarą.

20140630110055-40095.jpg 

Ar girdėjote, kad Palangoje veikia vienintelis Pabaltyje Šunų muziejus? Gal atsirastų smalsučių, kurie norėtų jį aplankyti. Jį galite rasti adresu Taikos 8, Palanga. Šis muziejus eksponuoja beveik 2000 šuniukų. Oho! Kaip ir visi muziejai, taip ir šis, yra mokamas - bilietas vaikui kainuoja 2,50 LT, o suaugusiajam – 5 LT. Apsilankyti galite nuo antradienio iki penktadienio.

20140630110111-47540.jpg

Ieškodama informacijos apie Palangą, pati sau pasižadėjau, kad nuvykusi prie jūros būtinai aplankysiu Pajūrio regioninį parką. Manau, kad ten veiklos gali atrasti visa šeima. Istorijos mėgėjai gaus puikią progą aplankyti Pakrantės artilerijos bateriją Kukuliškių kaime. Pavadinimas skamba labai įmantriai, todėl pasakysiu paprasčiau – tai per II Pasaulinį karą pastatytas karinių įtvirtinimų kompleksas.

 20140630110125-46787.jpg

Mažieji aktyvistai tikrai neatsisakys apsižvalgyti nuo 24 m. virš jūros lygio iškilusios kopos – Olandų kepurės. Tam tikslui, kopos viršuje yra įrengtos specialios apžvalgos aikštelės.

20140630110143-48117.jpg 

Trokštantiems prisiliesti prie autentikos bei supažindinti vaikus su senovės papročiais ir gyvenimo būdu, siūlau aplankyti Karklės kaimą, kuriame išlikusi senovės Lietuvių etnografija, o pats kaimas yra „suaugęs“ su pajūrio kraštovaizdžiu.

Bandysiu spėti, kad tarp MK mamyčių yra daug orchidėjų mylėtojų. O ar esate mačiusios lietuvišką orchidėją? Jei ne, tai aplankę Nemirsetos kopas turėsite tam puikią galimybę. Kur dar, jei ne šiose kopose pamatysite augančius pajūrio,o pasisukę į kitą pusę – miškams bei tundroms būdingus augalus.

Pajūrio regioninis parkas siūlo ne tik pažintinį turizmą, bet ir aktyvų laisvalaikio praleidimo būdą. Tėveliai, besidomintys žvejybą, gali išbandyti savo meškeres ir šiame parke, tik nepariškite prieš tai užpildyti „sutikimo dėl privažiavimo prie paplūdimio“ formos, kuria galite rasti Pajūrio regioninio parko puslapyje, nors tiesą pasakius, ten gana klaidu.

Susisiekus su J.Lenardo žirgynu, galima susikurti nepamirštamą pramogą – pasijodinėjimą pajūriu. Taip pat, jei esate žirgų mylėtojai, galite pasinaudoti ir kitomis (jodinėjimo pamokų ir išvykų raitomis) teikiamomis paslaugomis.

O geriausia, kad pasiekti šį parką labai paprasta:

  • pasivaikščiodami užtruksite apie 1 -1,5 val;
  • važiuodami dviračiu užtruksite apie 30 min. Pasirinkę dviratį apsvarstykite kuriuo keliu jums geriau važiuoti – ar judriu plentu, ar ramiu ir miškingu dviračių taku. Manau, kad pastarasis variantas daug patrauklesnis;
  •  jei vis dėl to nuspręsite keliauti su automobiliu, tai važiuodami ieškokite ženklų į Girulius ir Karklę;
  • Ir nepamirškite, kad yra ir viešasis transportas. Į Pajūrio regioninį parką jus gali nuvežti ir 4 numeriu pažymėtas maršrutinis autobusas.

Visai netoli Palangos (prie Darbėnų miestelio) yra kuriamas japoniškas „Dainuojančių akmenų slėnis“. Jis dar tik kuriamas, todėl lankytojai yra kviečiami pasivaikščioti ir pasigrožėti jau atliktu darbu. Kodėl šis slėnis pavadintas „dainuojančių akmenų slėniu“ tiksliai pasakyti negaliu, bet jei reikėtų spėti, pasakyčiau, kad dėl garso kai vanduo čiurlena per akmenukus. Gal apsilankiusios galėsite pasakyti ar teisi aš ar ne.

20140630110203-42819.jpgDar kartą paminėsiu mūsų senovės protėvius ir pakviesiu Jus apsilankyti Baltų mitologiniame parke ( Sausdravai, Kretingos raj. ). Pažintiniai takai siekia atskeisti Baltų pasaulio ir visatos suvokimą per vaizdines (skulptūros ) ir garsines ( pasakojimai ir dainos ) formas.

 20140630110222-72600.jpg

2012 m. Palangoje (Šermukšnių g. 1) pradėjo veikti Vaikų parkas. Šis parkas vaikus priima kas dieną nuo 9 iki 22 val. Parko aplinka labai patraukti tėveliams ( po kojomis pabertas paplūdimio smėlis, konstrukcijos pagamintos iš plastiko ir klijuotos medienos, aikštelė aptverta tvora ir stebima vaizdo kamerų) , o dizainas – vaikams. Čia, vasaros metu, organizuojami įvairūs renginiai bei veikia kavinė, kuri pasiruošusi pamaitinti visus išalkusius mažuosius.  O man šiame parke labiausiai patiko 3 dalykai – tai parke veikiantis bevielis internetas, tai, kad parkas įsikūręs prie dviračio takų ir, kad visas šis smagumas yra NEMOKAMAS !

20140630110257-71541.jpg

Šį kartą, kaip pramogų kompleksą – maitinimosi įstaigą norėčiau pristatyti Žibininkų kaime ( Kretingos raj. ) esantį HBH pramogų kompleksą. Čia galima pasirinkti iš 8 restorano salių, kurios įkūnija skirtingas atmosferas, šašlykinės ar kitų vasaros barų. Tiesa, čia nepavyks ramiai pavalgyti, nes vaikučiai veršis į laukiančias pramogas:

  • Nuotykių parkas „Lūšies kelias“. Yra septynios trasos, su 90 užduočių ir 10 nusileidimų lynais.
  • „Oro pagalvė“ . Jei draudžiate vaikams šokinėti ant savo lovų, tai tikrai leisite pasidžiaugti 140 kv.m. „lova“.
  • Pasyvesniam laisvalaikio praleidimui siūloma pasivaikščioti po skulptūrų parką. Kadangi „trasa“ net 3 km, tai siūloma šį parką apvažiuoti spalvotu traukinuku.
  • HBH taip pat siūlo susipažinti su naminiai gyvūnais savo „žvėrinčiuje“. Čia vaikšto apie 40 gyvūnų, kuriuos galima pamatyti ir dideliame kaime.
  • Dideliems vyrams ir jų tvirtiems vaikučiams siūloma pasidžiaugti dažasvydžio žaidimu.
  • Aišku, kaip be krepšinio aikštelės.
  • Vaikučiams siūloma pažaisti vaikų žaidimų aikštelėse, kur galima laipioti, čiuožti ir čiaužyti.
  • Galima išbandyti ir savo taiklumą, šaudant į taikinį iš lanko.
  • Pasisupti supynėse.
  • Pajodinėti ant minkštų judančių žaislinių gyvūnėlių.
  • Pašokinėti ant batuto.
  • Ridentis kamuoliuose ant vandens.
  • Vasaros sezonui bus atidarytas ir „Malūnų kaimas“. Čia galima pasidžiaugti pirtimis paplaukioti valtimis, nusileisti padangomis nuo kalno, pasivaikščioti labirintuose, užlipti į 12 m. aukščio bokštą ir kitaip papramogauti.
  • Pavargus nuo visų, energijos reikalaujančių pramogų, galima tiesiog pasivaikščioti „Pelkių taku“.
  • Taip pat, būtent čia galite apsilankyti ir milžiniškus vabzdžius. Čia atsidarė ir vabzdžių muziejus. „Boružėlės namelyje“ bus galima išvysti edukacinių filmų apie vabzdžių gyvenimą, kurie pritaikyti įvairaus amžiaus vaikučiams. Viso lankytojus džiugins 32 milžiniški eksponatai, o kai kurie iš jų dar ir judantys.

Tai tiek šiam kartu. Tikiuosi, kad patiko skaityti.

P.s. šį kartą tekste nėra tikslių kainų, nes jos kintančios ir priklausančios nuo pramogų pasirinkimo.

Iki.

 

motinysteveza motinysteveza 30. Jun 2014, 21:32

ir aš išsisaugosiu 😀

30. Jun 2014, 18:20

Labai pravers 😀

30. Jun 2014, 15:04

labai informatyvus straipsnis 😀 ir mes išsisaugome 😉

30. Jun 2014, 14:35

Ačiū už išsamų straipsniuką ir nuorodas į dar nelankytas, negirdėtas vietas 😀 pasižymėjau, kad savaitė pajūryje būtų dar aktyvesnė 😀