Enrikos vasaros gidas: turistų sostinė Trakai

Enrikos vasaros gidas: turistų sostinė Trakai

25. Aug 2014, 16:40 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Sveikos, MK mamos!!!

Kaip jau minėjau ankstesniame straipsnyje apie Vilnių, pas mus namuose vyksta remontas. Mes laikinai išsikraustę ir normalus internetas dažniausiai pasiekiamas tik vieną kartą per parą – vakare, po remonto ir tai tik kokioms 5 min., nes lova kviečia garsiau nei troškimas sužinoti naujienas. 

Praėjusį savaitgalį planavome apsilankyti Trakuose. Dar būdamas komandiruotėje vyras užsakė pasiplaukiojimą barža ir smagų pasisėdėjimą prie kepsnių joje. Tokia atrakcija Galvės ežere, su 3 val. užsakyta barža, mums turėjo kainuoti apie 25 Lt žmogui, kadangi mūsų keliauti ruošėsi nei daug, nei mažai – 15-20 žmonių. Bet...Dėl taip staigiai pasikeitusių orų ir vis dažnėjančio lietaus, patys organizatoriai pasiteiravo ar nenorėtumėme šios pramogos atšaukti, užsimindami, kad per lietų kepsnių neišsikepsime, o vietos po stogeliu ne taip jau ir daug. Kadangi planavome leistis kelios šeimos su mažais vaikais, pasitarę ir išsigandę kelionę atšaukėme. Nežinau, ar gerai padarėme, nes Kaune lijo tik naktį ir tai nežymiai, o draugai gyvenantys pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno, skundėsi lietumi. Nieks nežino, koks oras tą dieną buvo Trakuose.

Kaip ten bebūtų, jau mano galvoje knibždėjo mintys ir vėl padaryti bendrą „Vasaros gido“ straipsnį apie Trakus. Taigi, pasikeitus planams, šį kartą rašau jums apie Trakus, bet be asmeninių įspūdžių. Na gal keletą pastebėjimų pridėsiu iš senesnių apsilankymų.

Per vasarą, MK jau buvo parašytas ne vienas straipsnis apie Trakus. Kaip jau minėjau, internetas mums pasiekiamas retai, miegame pas senelius, kuriems tai vis dar velnio išradimas, tad informacijos šaltiniu šį kartą pasirinkau „Litexpo“ parodoje gautą informacinį gidą po Trakus. Gal pavyks rasti ką nors nauja.

Visiems puikiai žinomas Trakų istorijos muziejus Salos pilyje. Kiek kartų ten teko lankytis, visada sutikdavau marias užsieniečių, todėl galiu drąsiai teigti, net ir be oficialios muziejaus svetainės informacijos, kad Trakų pilis žavi ir traukia ne tik Lietuvos piliečius, bet ir užsienio svečius. 

20140825152808-63426.jpg

Paskutinį kartą ten lankiausi 2013 m., o dar prieš tai buvau 2012 m., o dar prieš tai ir 2010 m., o dar prieš tai... galėčiau vardinti ir vardinti, bet esmė nepasikeis. Trakų pilies ir jos aplinkos vaizdas mano atmintyje nekinta jau daugelį metų. Gražu pasivaikščioti po apylinkes, jei tik yra poreikis, galima nusipirkti ir suvenyrų. Būtent čia mes įsigijome oda apsiūtas, vilnones tapkutes Milanai, kurios tarnavo ilgai ir puikiai saugojo dar pirmųjų žingsnių nežengusias pėdutes. Aišku, kainos irgi buvo atitinkamos. Manau, kad internete paieškojusi būčiau suradusi panašias tik pigesnes.

Kaip jau buvo minėjusi viena mama, kaip vienu didžiausių muziejaus minusu aš galiu įvardinti nuolat susiraukusias prižiūrėtojas. Nepamenu, kad bent viena būtų šypsojusis. Bilietai į muziejų taip pat nėra patys pigiausi. Tiesa, dabar, kai jau yra įrengta papildoma ekspozicija, bent jau žinau už ką reikia tiek mokėti. Pačioje pilyje irgi yra keletas pakeitimų. Eksponatai išlikę tie patys, bet maloniai nuteikia ir šiuolaikiniai objektai – 3D paveikslas, net nežinau kaip tiksliai vadinasi tas prietaisas, bet jo esmė ta, kad įmetus dvi monetas – 2 Lt. Ir 5 ct. (bent jau tokios mesdavosi), ant centų monetos įspaudžiamas norimas peveikslėlis, ir interaktyvios pramogos. 

Kai paskutinį kartą lankiausi šioje pilyje, nemaža turistų eilutė nusidriekė ties seniau bausmėms naudotu įrankiu. Aš taip pat nepraleidau progos įsiamžinti :)

20140825152909-93178.jpg

Pastebėjau, kad ten yra ir atskiras kiemelis skirtas vaikams. Jei gerai atsimenu, tai už papildomą mokestį galima pašaudyti iš lanko ir arbaleto. 

Dar kartą paminėsiu ir taip jau visiems puikiai žinomą faktą, kad šis muziejus visiškai nepritaikytas vežimėliams.

Jei knygutėje pateikta informacija nepasenusi, tai bilietas suaugusiam kainuoja 14 Lt. (atsimenu, kad mokėjome daugiau nei 10 Lt.), senjorams – 8 Lt., moksleiviams – 6 Lt., fotografavimo mokesti – 4 Lt.

Darbo laikas:

Gegužės – rugsėjo mėn.  10 -19 val.

Spalio mėn. II-VII 10 -18 val.

Lapkričio – vasario mėn. II – VII 10 -17 val.

Kovo – balandžio mėn. II – VII 10 – 18 val.

Karaimų g. 22 yra Karaimų etnografinė ekspozicija. Parodoje galima susipažinti su tautos, kuri prie 600 m. iš Krymo atsikraustė į Lietuvą, istorija, buitimi ir papročiais. 

Muziejus dirba III- VII 10 -18 val. 

Bilieto kaina 4 Lt., lengvatinis – 2 Lt.

 20140825153010-50903.jpg

O kaip gi miestas, kuri įsikūręs šalia Galvės ežero, gali neturėti Irklavimo muziejaus (Karaimų g. 93 A). Čia irklavimo klubas "Academia Remigum" sukaupė daug istorinių eksponatų apie irklavimo sporto atsiradimą, knygų, laikraščių, žurnalų ir prizų. 

Muziejus dirba kiekvieną dieną 11 -20 val. 

Bilieto kaina -7 Lt., lengvatinis – 4 Lt., vaikams iki 7 metų muziejaus lankymas yra nemokamas.

 20140825153130-79354.jpg

Visi žino Salos pilį, bet ar esate apsilankę Trakų pusiasalio pilies (Didžiosios pilies) griuvėsiuose. Lietuvos didysis kunigaikštis Kęstutis pradėjo šią pilį statyti apie 1350 -1377 m. Tai buvo bendro Trakų ir Vilniaus miestų gynybinio komplekso dalis. XVI a. joje buvo laikomi aukštos kilmės kaliniai. Dabar pusiasalio pilyje vyksta tradicinė Viduramžių šventė.

 20140825153147-95586.jpg

Seniausia Lietuvos kenesa  yra Trakuose – tai karaimų maldos namai (Karaimų g. 30). Pirmoji kenesa Trakuose buvo pastatyta XV a. Pastatas buvo medinis, todėl yra ne kartą degęs ir restauruotas. 1997 m. kenesa buvo restauruota pirmą kartą po karo pagal paskutinės rekonstrukcijos projektą.

20140825153207-29574.jpg 

Karaimų istorija Trakuose prasideda nuo 1397 m. Būtent šiuo metu Vytautas Didysis pasikvietė ir įkurdino karaimus Trakų mieste, Karaimų g., kuri ilgą laiką buvo vadinama „mažuoju miestu“. Dažniausiai karaimų namai stovi atgręžti trimis langais į gatvės pusę. Pasak legendos vienas langas yra skirtas Dievui, antras – Vytautui Didžiąjam, o trečias – namo šeimininkui.

 20140825153445-15254.jpg

Trakai – puikus miestas tiems, kurie mėgsta vandens pramogas. Galvės ežeras puikiai  pritaikytas aktyviam poilsiui. Čia siūloma paplaukioti jachtomis, pramoginiais ir etnografiniais  žvejų laiveliais ar aerovaltimi po pelkynus. Taip pat negalima pamiršti ir vandens dviračių. Paskutinį kartą juo plaukiau prieš 2 metus. Už keturvietį dviratuką mokėjome apie 20 Lt. Nedidelis pastebėjimas – dviviečiai dviratukai ne tik, kad greitesni, bet ir lengviau minami ir valdomi. Laikas labai greitai ištirpo plaukiant aplink Salą ir grožintis kraštovaizdžiu bei vandens pakraščiais.

20140825153712-62893.jpg 

Trakus galima apžiūrėti ir iš paukščio skrydžio. Čia siūloma išsinuomoti keturvietį lėktuvą arba oro balioną.

 20140825153637-49390.jpg

Tiems, kas mėgsta ekstremalesnius pojūčius, Trakai siūlo išbandyti keturračius ir sniego motociklus arba pasivažinėti 1050 m. kartingų trasoje.

 20140825153734-86180.jpg

„Anupriškių“ pramogų parke neteks nuobodžiauti nei vienam. Parke įrengtos 9 trasos medžiuose. Norint jas įveikt teks lipti nestabiliomis kopėčiomis, tinklu, beždžionių tiltu, skrieti švytuokle, lįsti tuneliais. 

 20140825154839-99372.jpg

Trakai nepamiršta ir dviračių sporto mėgėjų.  Dviratininkai kviečiami į Aukštadvario regioninį parką (40 km.), Varnikių pažintinį taką (7 km), bei Trakuose, Bernardinų, Galvės, Akmenos ežerų pakrantėmis besitęsiantį pėsčiųjų – dviračių taką (14 m.).

 20140825154857-52874.jpg

Apsilankę „Trasalis – Trakai Resort & SPA” galėsite pramogauti vandens pramogų parke, pasimėgauti marokietiškomis SPA procedūromis, o kempinge „Slėnis“ lauks japoniškos, rusiškos, lietuviškos bei suomiškos pirtys. 

 20140825154910-50724.jpg

Turistinėje knygelėje yra atskiras skyrius NEPAŽINTI TAKAI: turistiniai maršrutai po Trakus ir apylinkes. Vienas iš šios skyriaus siūlomo maršruto – „Viena diena senojoje LDK sostinėje – Trakuose“. Šis maršrutas jus supažindins su Senųjų Trakų piliaviete ir vienuolynu ir „mažuoju miestu“ Trakuose. 

Galimas dalyvių skaičius iki 40 asmenų. 

Gido paslaugos 2 val. – 150 Lt.

„Aristokratiškas Užutrakis“ – tai Lietuvos kultūros paveldo perlas. Taip vadinami baltieji neorenesansiniai grafų Tiškevičių Užutrakio dvaro rūmai ir parkas. 

Į Užutrakį reikia atvykti savu transportu, ekskursijos trukmė – 2 val., dalyvių skaičius iki 40 žmonių, gido paslaugos -150 Lt.

„Čia gyvena šokoladas“! Šio renginio metu bus sukurta galimybė paragauti dar neragautų saldumynų, pasiklausyti šokoladinių istorijų, galėsite pamatyti kaip gaminami ir pabandyti pasigaminti šokoladinių saldainių.

Šokoladinio šou trukmė -1 val. Pasiruošimas – 30 min. 

Dalyvių skaičius – iki 50 vaikų.

Kaina vienam vaikui – 25 Lt., minimali renginio kaina – 600 Lt.

Legendomis apipintos istorinės Trakų vietos: Švč. Mergelės Marijos aplankymo bažnyčia, Šv. Jono Nepomuko koplytstulpis, pusiasalio pilies ir dominikonų vienuolyno vietos, istorinė Oginskių dvaro vieta, karaimų gatvė, Galvės ežeras ir salų paslaptys, Užutrakio ansamblio didybė amžių tekmėje –visa tai „Trakų legendų pėdsakai“.

Pažintinio maršruto trukmė – 2 val.

Dalyvių skaičius iki 40 asmenų.

Gido 2 val. paslaugos – 150 Lt.

Karaimų tauta Trakus garsino ne tik savo turtinga istorija, bet ir niekuo nenusileidžiančia virtuve. Karaimų tautinių patiekalų restorane „KYBYNLAR“ (Karaimų g. 29) galima paragauti patiekalų iš įvairių daržovių, mėsos, paukštienos bei žuvies patiekalų.

Tik vienintelėje kavinėje „Kiubėtė“ (Vytauto g. 3a) galėsite paragauti karaimų pyrago Kiubėtė. Šis pyragas ant stalo patiekiamas ištrauktas tiesiai iš krosnies. Pyragas gaminamas su daugiau nei 10 skonių įdaru.

„Senojoje kibininėje” (Karaimų g. 65) pastatytoje 1979 m., patiekalai gaminami pagal senąsias kulinarines tradicijas ir receptus. Būtent čia rasite ir tikrą totorišką pyragą „Šimtalapį“.

Tai tiek šiam kartui. 

Dar kartą atsiprašau, kad mažai konkretumo ir kainų. Kitą kartą pabandysiu pasitaisyti.

Enrika 

ada123 ada123 04. Sep 2019, 16:39

Prie to pačio - radau puslapį su panašiom rekomendacijom kokias jūs rašote, tik jis apie Druskininkus - https://www.poilsisdruskininkuose.lt . Rasite ir lankytinų vietų aprašymus ir rekomendacijas kur skaniai pavalgyti 😀

ada123 ada123 03. Jul 2019, 14:33

Ačiū už rekomendacijas ir patarimus. Nors straipsnis ir senas, bet pravers 😀 kaip tik ketiname keliauti į Trakus, pasistoti ketiname https://www.noriunoriunoriu.lt/lt/viesbutis/trasalis-viesbutis-trakai , vandens parke esame buvę, bet viešbutyje - ne. Gal kas esate buvę? Ar patiko, ar geras kolektyvas? 😀 Ačiū už nuomones