Ėriukas vilko kailiu: kaip džiaugtis gerais santykiais su savimi ir kitais

Ėriukas vilko kailiu: kaip džiaugtis gerais santykiais su savimi ir kitais

26. Oct 2016, 21:02 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Ėriukas vilko kailiu: kaip džiaugtis gerais santykiais su savimi ir kitais
Autorius: Rūta Bačiulytė
Originalo kalba: lietuvių
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 328

Aprašymas:

Iš pat pradžių turiu konstatuoti, kad iš šios knygos tikėjausi daugiau. Man patinka psichologinės knygos, tačiau, jeigu jos parašytos aiškiai, protingai ir įdomiai. Deja, ši knyga, tikiu, galėjo būti labai gera, bet tokia netapo. Joje daug vertingos informacijos, tiktai ji pateikta nelabai profesionaliai.

Knygoje nemažai kalbama apie vaikystę, santykius su savimi, meilę, savirealizaciją, asmenybių tipologijas.

Pateiksiu kelias vertingas mintis, kurios man patiko. Visų pirma, jeigu norime, kad vaikas būtų geras, tvarkingas, nemeluotų, nevogtų ir panašiai, ne kalbėkime jam apie tai, bet rodykime savo pavyzdžiu. Štai knygoje pavyzdys – skamba telefonas, mama sako tėčiui, kad praneštų, jog jos nėra namuose. Visą tai girdi vaikas. Vaikas, kuriam mama aiškina apie melo baisumus.

Tegul būna pasmerktos įvairios teorijos (ir prancūziškas auklėjimas), kai mažylis paliekamas likimo valiai. Tą patį teigia ir autorė. Mažas vaikas nemoka kitaip pranešti apie savo poreikius.

Laiku patenkinami poreikiai kiekviename amžiaus tarpsnyje ugdo pamatines asmenybės savybes.“

Ko nors stygius apsaugo mus nuo apatijos“ - kokia teisinga mintis. Jeigu žmogus jau viską turi, manau, kad jis neturi vieno – tikslo gyventi. Neįsivaizduoju, kad taip būna, bet būna. Net vienas mokinys man yra pasakęs – aš apie nieką nesvajoju ir nieko nenoriu, nes viską turiu.“ Baisu.

"Buvimas savimi reikalauja drąsos ir pastangų atmesti stereotipus, norą lyginti ir vertinti“.

Nekreipkime dėmesio ir į pasenusias mūsų močiučių ar mamų ar kaimynių tiesas – neimk ant rankų – pripras. Aš savo vaiką tysiojau kiek galėjau, tikrai daug laiko praleido man ant rankų. Ir dabar mėgsta ten būti, bet susitariame ir kai negaliu paimti, kantriai laukia. Nes žino, jog mama būtinai priglaus, paims, pabučiuos. Ir supau mažą ir nekreipiau dėmesio, kai sakė, jog dabar tai jau supsiu iki 5 metų (nuo metukų visiškai atsisakė šio ritualo).

„Dėl fizinio stimuliavimo stygiaus kūdikių smegenys vystosi lėčiau, blogėja jų fizinė sveikata.“

Užtikrintas būdas palaikyti nepasitikėjimą savimi – lyginti save su kitais."

"Nepasitikėjimui klestėti puikiai padeda klaidų ir nesėkmių kolekcionavimas.“

Kaip palaikyti gerus santykius su mylimuoju, mylimąja? „Neauklėkite, nevaldykite savo mylimųjų – nukentėsite patys.“Čia ir vėlgi – arba priimi žmogų, koks jis yra arba ne.