Šiandien pas mus vieši dviejų vaikučių mama, verslininkė Agnė Grigaliūnienė, kuri su mumis pasidalino štai tokiu receptu iš grikių.
Reikės:
grikių
špinatų
česnako
druska (galo būti su trumais ir kitais įdomiais skoniais)
majonezo (bet nebūtinai).
Grikius išverdame ir perpus maišome su špinatais. Agnė šiam patiekalui naudoja šaldytus špinatus, nes jie išlaiko daug vitaminų. Pakepiname čenako skiltelę, špinatus ir nekantraujame, kol išvirs grikiai. Tuomet viską sumaišome ir voila - turime gardžiausią patiekalą!
Nors Agnės pasiūlyta košė gardi ir Indrės su dukryte Marija puikiai įvertinta, visgi smalsu, kokių netradicinių kruopų galima pasiūlyti šeimos stalui. Patarimais dalinasi sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.
BOLIVINĖ BALANDA
Pasirodo, vaikai labai mėgsta bolivinę balandą, nes kai ji išverda, pasimato lyg "uodegytės" - labai maloni tekstūra :)
Bolivinę balandą galima naudoti ir troškiniuose, salotose, sriubose, apkepuose.
SOROS
Pasak Vaidos, sorų daug kas nevalgo, nes jos turi kartų prieskonį, bet yra du būdai, kaip nukartinti skonį – plauti tol, kol nebeliks balkšvo skysčio. Arba kitas variantas - prieš gaminant nuplikyti soras verdančiu vandeniu.
RIETMENĖ
Vaida mus nustebino ir dar vienu atradimu. Ar girdėjote apie rietmenės kruopas? Ji dar vadinama japoniška sora, bet vertingesnė, nes turi daugiau luobelės, skaidulų, daugiau mineralinių medžiagų.
Tiesa, rietmenės reikia pasiruošti tiek, kiek suvalgysit, nes stovėdama ji apkarsta.
BURNOTIS
Ar naudojate burnotį? Burnotis, kaip ir bolivinė balanda yra sėklos ir neturi glitimo. Vėlgi ne visi jas moka paruošti, nes kaip kruopos jos yra kietokos. Vaida pataria malti į miltus ir naudoti kepiniams.
Visas minėtas kruopas Vaida pataria drąsiai maišyti tarpusavyje. Tiesa, geriau jau išvirusias, nes jų paruošimo būdai skiriasi.
Sorų ir moliūgų košė su kokosu aliejumi ir cinamonu
Reikės:
sorų kruopų
moliūgo
kokoso aliejaus
cinamono
Virkite kruopas vandenyje santykiu 1:3.
Kol kruopos verda, galite atlikti kitus darbus. Sutarkuokite moliūgą ir lengvai pakepinkite kokosų aliejuje (vos vos, kad pasikeistų spalva) ir tada pabarstysime cinamonu. Kruopų nepervirkite, kad netaptų tyre.
Skanaus!
Sveikos mamytes, pridedu dar naudingos informacijos apie bolivine balandą(kynva) https://www.sveikatosgidas.lt/maistas/bolivine-balanda-kynva-rimtas-konkurentas-grudinems-kulturoms-virtuveje/