Gimdos kaklelio vėžys: ar reguliariai tikriniesi?

Gimdos kaklelio vėžys: ar reguliariai tikriniesi?

26. May 2012, 00:00

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad gegužės 28-ają yra minima Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena, ir kviečia gyventojus atkreipti dėmesį į Lietuvos moterų sveikatą. Viena iš didžiausių grėsmių - gimdos kaklelio vėžys.

 

4 faktai apie gimdos kaklelio vėžį

 

  • Kas serga?

Šiuo vėžiu paprastai suserga jaunos moterys – tai antras pagal paplitimą jaunesnių nei 45 metų moterų vėžys. Iš pradžių gimdos kaklelyje prasideda ikivėžiniai pakitimai. Kol jie virsta vėžiu, praeina nemažai laiko. Tuo metu moteris dažniausiai nejaučia jokių simptomų. Ikivėžiniai pakitimai gali būti visiškai išgydomi ir net neišsivystyti į vėžį.

 

  • Ar galiu pasveikti?

Net 80 proc. gimdos kaklelio vėžiu susirgusių moterų galėtų pasveikti, jei liga būtų pastebėta laiku ir kuo anksčiau pradėtas gydymas. Be to, ankstyvų stadijų vėžį išgydyti daug lengviau nei įsisenėjusį. Todėl tam labai svarbu moteris reguliariai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.

 

  • Gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa

Pagal ją kiekviena 25–60 metų amžiaus moteris gali nemokamai profilaktiškai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio ir ikivėžinių pakitimų. Pagal šią programą kartą per trejus metus atliekamas citologinis gimdos kaklelio tyrimas (PAP testas). Šio tyrimo metu greitai ir visiškai neskausmingai paimamas tepinėlis iš gimdos kaklelio.

 

  • Kur kreiptis?

Moterims dėl tyrimo reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba akušerį-ginekologą. Jei atlikus citologinį tyrimą nustatomi pakitimai, gydytojas siunčia pacientę atlikti sudėtingesnį tyrimą – biopsiją, kuris leidžia galutinai patvirtinti arba paneigti diagnozę. Jei pakitimų nenustatoma – kitas citologinis gimdos kaklelio tyrimas atliekamas po trejų metų.

 

Ar reguliariai atlieki citologinį gimdos kaklelio tyrimą?