Iš kokios medžiagos pagaminti jūsų akinių rėmeliai?

Iš kokios medžiagos pagaminti jūsų akinių rėmeliai?

06. Mar 2013, 07:00

Nėra tiksliai žinoma, kada ir kas sukonstravo pirmuosius akinius ir iš kokių medžiagų buvo pagaminti jų rėmeliai.

 

Istoriniai šaltiniai byloja, kad, pavyzdžiui, senieji Aliaskos gyventojai eskimai rėmelius gamindavo iš kaulų. XIII a. Venecijoje akinių rėmeliams pagaminti jau buvo naudojamas medis, metalas, banginio ūsai, varinė viela.

 

Šiais laikais akinių rėmeliai dažniausiai yra gaminami iš įvairių metalų ir jų derinių bei plastiko. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje vis labiau populiarėjant ekologinėms idėjoms, nemažai akinių gamintojų rėmeliams vėl pradėjo naudoti natūralius, biologiškai skaidžius komponentus: medį, gyvūnų ragus, kaulus, odą ir pan.

 

Kaip teigia specialistai, renkantis akinių rėmelius, derėtų atkreipti dėmesį į faktą, kad nuo medžiagos, iš kurios jie pagaminti, priklauso jų ilgaamžiškumas. „Svarbu įvertinti tai, kaip bus naudojami akiniai: nuolat ar tik, pavyzdžiui, skaitant, kitokiomis progomis“, - tvirtina optikos salonų tinklo „Fielmann“ klientų aptarnavimo vadovė Vilma Maigienė.

 

 Šis bei tas apie metalą ir plastiką

 

Pasak Vilmos Maigienės, metaliniai rėmeliai „surenkami“ iš atskirų detalių: kojelių, lankstų, varžtų ir kt. „Šios detalės paprastai yra pagaminamos iš kokios nors vienos bazinės medžiagos. Vėliau jau surinkti rėmeliai padengiami pasirinkta danga, kuri apsaugo nuo išorės poveikio. Rėmelis dengiamas keliais sluoksniais, iš kurių matomas tik viršutinis – lako. Šis rėmelio paviršių padaro atsparesnį, neleidžia nusitrinti dažams“, - tvirtina optikos salonų tinklo „Fielmann“ atstovė.

 

Pagrindinėmis metalinių rėmelių medžiagomis ji įvardina šias: monelį, bronzą, titaną, nerūdijantį plieną.

 

„Monelis itin elastingas, gerai poliruojamas, tad yra naudojamas stipriems rėmams, kojelėms, lankstams, tilteliams gaminti. Tačiau jis nėra visiškai atsparus korozijai, jį būtina padengti kokia nors danga. Titanas bei nerūdijantis plienas laikomi ypač lengvais, elastingais metalais, iš kurių pagaminti rėmeliai būna labai patogūs nešioti. Didžiausi jų privalumai tokie, kad jie yra atsparūs korozijai, mechaniniams pažeidimams, nesukelia alergijos“, - apie metalų savybes pasakoja V.Maigienė.

 

Pašnekovės  teigimu, akinių rėmeliai taip pat gali būti gaminami ir iš aukso, sidabro, platinos, rutenio, paladžio bei kitų tauriųjų metalų.

 

Plastikiniai rėmeliai paprastai yra gaminami iš acetato (dirbtinio pluošto, išgauto iš natūralaus polimero – medienos celiuliozės). Šiuolaikiniai rėmelių gamybos būdai leidžia plastikinius rėmelius gaminti iš kelių spalvų plastiko sluoksnių.

 

Kalbant apie plastikinių ir metalinių rėmelių pranašumus, optikos salonų tinklo atstovė pastebi, jog plastikiniai rėmeliai rečiau lūžta nei metaliniai, tačiau yra mažiau atsparūs temperatūros pokyčiams. Praėjus keleriems metams,  jie neretai praranda savo plastines savybes, į juos būna sunku įstatyti naujus korekcinius lęšius. Metaliniai rėmeliai dažniausiai būna laibesni, gležnesni, plastikiniai – masyvesni.

 

 Pasirinkimo prioritetai


Į klausimą, į ką dažniausiai klientai kreipia dėmesį rinkdamiesi akinių rėmelius, kokiais kriterijais vadovaujasi, V.Maigienė atsako, jog daugiausia įtakos žmonių pasirinkimui visgi turi kaina, taip pat įvaizdis. „Kad ir kaip kartais kai kuriems klientams norėtųsi įdomesnių, prabangesnių rėmelių, pasimatavus tokius, dažnai tenka rinktis paprastesnius. Tie, kurie gali sau leisti vaikytis mados tendencijas, dažniausiai renkasi didesnius, masyvesnius, kitaip tariant, plastikinius rėmelius.

 

Dalis žmonių pirmenybę teikia ryškioms spalvoms, kokioms nors detalėms, tačiau nemažai klientų kategoriškai nenori matyti net menkiausios puošmenos ant rėmelių. Pasirinkimo motyvus lemia ir pirkėjo amžius: jaunesniems svarbiau forma, vyresniems – akinių lęšių kokybė. Tuo tarpu medžiaga, iš kurios pagaminti rėmeliai, domina tik labai nedaugelį.

 

Apie medžiagas paprastai klausinėja tie pirkėjai, kuriuos vargina alergija. Tokiems siūlome titaninius rėmelius, nes tikrai nesame garantuoti, kad standartiniai rėmeliai be nikelio nealergizuos“, - atkreipia dėmesį optikos salonų tinklo „Fielmann“ atstovė. Jos teigimu, klientų, konkretizavusių, kuriai būtent medžiagai jie yra alergiški, kol kas nepasitaikė. Dažniausiai apie alergiją akinių rėmeliams žmogus sužino tada, kai akiniai būna jau gerokai panešioti, rėmas – nusitrynęs ir metalas ar plastikas liečiasi su oda, tokiu būdu išprovokuodamas šios raudonį, niežulį.

 

Pasak V.Maigienės, kalbat apie akinius, skirtus vaikams, jų rėmeliai gaminami iš tų pačių medžiagų kaip ir suaugusiųjų. Tačiau yra ir atskira rūšis vaikiškų rėmelių, skirtų patiems mažiausiems, kurie gaminami iš silikono. Tokie rėmeliai yra ypač lengvi, saugūs (be metalinių detalių), prisitaiko prie veiduko struktūros, nespaudžia, tvirčiau laikosi, mat jų kojelės – kitokio tipo. Ypač aktyviems vaikams nepamesti akinių padeda prie jų pritvirtinta elastinga juostelė.

 

Renkantis akinių rėmus, verta atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

 

-Kietos nosies atramėlės gali spausti nosies pertvarą ir sukelti nuovargį. Geriau rinktis tokius rėmelius, kurių nosies atramėlės yra minkštos ir paslankios, t.y. silikoninės.

 

-Rėmelių kojelės neturi spausti smilkinių ar galvos srities už ausų.

 

-Optikos salonuose išsirinkti rėmeliai tinkamai koreguojami - pritaikomi prie žmogaus veido, kad būtų patogūs, jų nešiojimas būtų maksimaliai komfortabilus.