Įspūdžiai iš Pamukalės (Turkija)

Įspūdžiai iš Pamukalės (Turkija)

17. Nov 2022, 20:14 floryte floryte

    Kiekviena šalis turi savo išskirtines vietas, kurias verta aplankyti. Turkijos pasididžiavimas - Pamukalė (išvertus - "medvilnės pilis"), vienas svarbiausių šios šalies turistinių objektų. Ne taip seniai ją aplankėme, tad dalinuosi įspūdžiais.

       Pamukalė garsi mineralinėmis versmėmis, kurios turi daug druskų, ir tekėdamos kalnų šlaitais žemyn, uolas apneša kalkių sluoksniu. Taip per laiką susiformavo kalkių terasos, baseinai, sienos. Šiuose vandenyse senovėje maudėsi ir graikų, romėnų didikai, imperatoriai. Įspūdingiausia, kad ne vien akimis galima pasidžiaugti tuo grožiu, bet ir basomis kojomis pajusti to vandens malonybes: vienas baseinėlis pripildytas šilto vandens, kitas - šalto, tad išties apima nenusakomas jausmas. Tiesa, vaikščioti reikia labai atsargiai, nes vietomis - itin slidu!

   Visą save panardinti galima Kleopatros baseine (gydomuosiuose terminiuose vandenyse). Vanduo - tiesiog vos ne karštas! Tikras gėris! Yra kelios gylio zonos. Vietomis baseino dugne gulėjo senovės Apolono  šventyklos kolonos. Jos suteikė dar daugiau įspūdžio, tačiau reikėjo saugoti save, kad į jų aštrias briaunas nesusižeistum. Esu girdėjusi, kad šiame baseine būna labai daug žmonių ir maudytis tuomet nemalonu. Tačiau mes buvome jau sezono pabaigoje, ir žmonių kamšalynės išvengti pavyko.

Dar vienas, ne mažiau įspūdingas Pasmukalės stebuklas - antikinis Hierapolio miestas. Na, tiksliau, jo griuvėsiai. Bet vietomis kai kas taip puikiai išsilaikę, kad lieka tik stebėtis. Pavyzdžiui, antikinis amfiteatras, kuriame tilpdavę 15 tūkstančių žiūrovų.

 Įrengtame muziejuje galima apžiūrėti vertingiausius šios vietovės radinius.

   Sakoma, kad Pamukalė buvęs vienas seniausių pasaulyje kurortų. Išties, ne veltui šis neišpasakyto grožio objektas yra įtrauktas į UNESCO saugomų gamtos paminklų sąrašą. Jei apsistojote viešbutyje, kuris nuo Pamukalės nutolęs keletą šimtų kilometrų, verta pakentėti autobuse, kad atvykti čia. Ir dar: jums bus dar daugiau įspūdžių, jei turėsite gerą gidą, kuris papasakos šios vietovės istoriją. Ir, savaime, suprantama, turėsite pakankamai nemažai laiko viską apžiūrėti ir pasidžiaugti vaizdais.

   Šis objektas - mokamas, net nepasakysiu kiek, nes tai buvo įskaičiuota į bendrą ekskursijos kainą. Išsimaudymas Kleopatros baseinuose kainuos dar papildomai 9-10 eurų.

Taigi, reziumė: lankantis Turkijoje, nuodėmė neaplankyti šio įspūdingo objekto!

 

jaldija jaldija 17. Nov 2022, 21:38

Nuostabūs vaizdai ?❤

floryte floryte 17. Nov 2022, 21:14

Egle, vaizdai - užburiantys! Kaip ir tas vanduo, po kurį ten braidėme!?

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 17. Nov 2022, 20:53

Kokie vaizdai vow! Ačiū tau, Ingut, už pasidalinimą 😀