KAI NAMAI PAKVIMPA KALĖDOMIS...

KAI NAMAI PAKVIMPA KALĖDOMIS...

21. Dec 2016, 23:51 jaldija jaldija

Kad artėja Kalėdos  galima pamatyti, pajausti ir užuosti.

Mūsų namai taip pat ne išimtis. Jie jau kvepia Kalėdomis.
Šventinių skanėstų sąraše meduoliukai užima pirmą vietą.
Paprasti jie pas mus, ir papuošimai neįmantrūs, bet kai gaminti su pagalbininku, jie ne tik kvepia, yra skanūs, bet dar ir su ypatingu  meilės, šilumos prieskoniu.

20161221233942-35237.jpg

Prireikė:
3 kiaušinių
po 100 g - cukraus, grietinės, sviesto ir medaus.
500 g. miltų
po pusę šaukštelio: kepimo miltelių ir prieskonių meduoliams
Pirmiausia atskiriame dviejų kiaušinių baltymus. Baltymus pasiliekame glajui.
Į trynius įmušam dar vieną kiaušinį, ir juos gerai išsukame su cukrumi.
Medų, sviestą ir prieskonius ištirpinam viename puode. ir supilame į kiaušinių plakinį.
Tada dedam miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir grietinę.
Užminkome tešlą ir porai valandų dedam į šaldytuvą.
Atšalusią tešlą kočiojame labai plonai. Iki 5 mm. storio, nes jei bus storesnė labai išsipūs ir praras formą.
Kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min.
Na o tada jau imamės puošybos, susitaisę glajų iš baltymų, cukraus pudros, bei šiek tiek citrinos rūgšties.
Svarbu, kad tešla nebūtų kieta. nes tada ne tik sunku kočioti, bet ir meduoliai gaunasi kieti. Geriau tegu ji būna minkštesnė, ir lipnesnė. Kai pastovi šaldytuve ji nebebūna tokia lipni.

Meduoliai yra Airido ir tėčio skanėstas. Na o Edvino skanėstas yra tinginys. Be jo taip pat šventės ne šventės.
Mano vyrukų nepavaišinsi jokiu tortu, jiems tai ne skanėstas. Todėl tenka gaminti pačius paprasčiausius gardumynus, bet anot jų tikrai gardžiausius.
Tinginio recepto gal ir nereikia pristatinėti. Tik galiu paminėt, kad labai skanus tinginys išeina iš selga sausainių. O vietoj kakavos dedu ištirpintą šokoladą.

20161221234107-43285.jpg
 

Dar vienas ypač mėgiamas skanėstas  yra skruzdėlynas. Receptas taip pat nesudėtingas, visa paslaptis yra tešlos išminkyme ir  iškočiojime.
Tešla: 4 kiaušiniai, žiupsnelis druskos ir miltų tiek, kad tešla neliptų prie rankų, bet būtų dar minkšta. Labai labai gerai išminkyti, netgi išdaužyti ir palikti šaldytuve bent pusdieniui, bet paversime lėkštę.
Tepti taip kaip patogiau. Ar sudėjus sluoksnį lėkštėje aplaistyti i sirupu, ar mirkyti kiekvieną galima ir ilgesniam laikui.
Kočioti itin plonai, tiesiog permatomai, ir susipjausčius pailgais  gabalėliais virti įkaitintame aliejuje.
Pertepimui: stiklinė medaus, 50 g. sviesto, ir pusės stiklinės vandens. Virti maišant apie pusę valandos. Kol užlašinus ant lėkštės dugno lašelį, truputį pravėsęs jis labai lėtai tekės žemyn, jei gabalėlį.
20161221234316-47055.jpg

20161221234326-56179.jpg

Mano skanumynas štai tokia eglutė. Pagaminama neįtikėtinai greitai.
Jai kepti naudoju bemielę sluoksniuotą tešlą. Iš dviejų lakštų susiformuoju eglutę, tada lakštus pertepu tarkuotais obuoliais pagardintais trupučiu cukraus. Tuomet šonuose padarome įpjovas - šakeles, ir jas truputį persukame. Aptepame plaktu kiaušiniu. Pertepimą galima naudoti kokį tik sugalvosite.
20161221234426-69870.jpg

Na ir dar vienas mėgiamas skanumynas yra voveruškos. Smaližiai mano jas  dievina, bet nors receptas paprastų paprasčiausias. Terliojimosi prie jų yra nemažai.O ir joms išvirti reikia specialaus įrankio . Ir nors jį turiu, išsitraukiu itin retai.
20161221234714-61860.jpg
 
Ant kalėdinio stalo be abejo bus ir kitokių gardumynų. Valgysim ne tik saldumynus. Bet neįmanoma iš anksto jų pagaminti.  Kalėdų juk nepaankstinsim, nors kai kas jų ir labai laukia...
Gražių jums švenčių. 

Vytulka Vytulka 22. Dec 2016, 10:42

Labai gardžiai atrodo 😀
O skanų tinginį padaryti irgi reikia sugebėti, nes tas šokoladinis glajus, bent jau man, tai ne visada skanus gaunasi....

Loreta_K Loreta_K 22. Dec 2016, 08:54

Oho kiek skanumynų, atrodo gardžiai 😍 tinginį ir aš labai mėgstu 😉

floryte floryte 22. Dec 2016, 08:40

Oi, kiek skanumynų....Iki Kalėdų tikriausiai jų jau būsite prisisotinę...😀

Gintarep Gintarep 22. Dec 2016, 02:10

Gerai padirbejote 🌷👍❤