Kai vaikas laikinai svečiuojasi šeimoje

Kai vaikas laikinai svečiuojasi šeimoje

12. Aug 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar pagalvojote kada apie galimybę pasikviesti vaiką iš globos namų pietums sekmadienį? O nueiti su juo į kiną? Tai – vadinamasis vaiko svečiavimasis šeimoje  - savanoriška globa, kuri reglamentuota šiek tiek griežčiau.

Konsultuoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji specialistė Oksana Pedaniuk:

Vaiko svečiavimasis šeimoje (savanoriška globa)

Toks laikinas svečiavimasis šeimoje yra pakankamai giliai įsišaknijęs mūsų praktikoje. Nežiūrint gerų rezultatų ir draugiškų santykių tarp vaiko ir suaugusiojo, turime ir nemažai pavyzdžių, kai vaikai būdavo išleidžiami svečiuotis pas asmenis, kurie nelabai suvokdavo svečiavimosi tikslą, kai vaikas tapdavo suaugusiojo interesų įrankiu ir pan. 

Būtent todėl vadovaujantis LR socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu buvo patvirtintas Institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas), kuriuo buvo siekiama sustiprinti savanoriškos globos institutą, kad vaikai būtų išleidžiama ir megztų draugystę su tikrai tam pasirengusiais žmonėmis.

Tvarkos aprašas nustato socialinės globos įstaigos globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje ar užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį principus, sąlygas ir tvarką.

Susitikimai – planuojami ir neatsitiktiniai

Norėtume atkreipti dėmesį, kad Tvarkos aprašu siekiama, kad institucijoje globojamas (rūpinamas) vaikas galėtų nors laikinai pasisvečiuoti šeimoje, tam, kad įgytų galimybę geriau suvokti šeimos gyvenimo būdą ir aplinką. Tokie susitikimai turi būti planuojami ir neatsitiktiniai, kad vaikas jaustųsi saugus, žinotų, ką ir kada asmuo planuoja su vaiku veikti.

Kas yra laikinas vaiko išleidimas svečiuotis?

- institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko  viešnagė pas fizinį asmenį savaitgaliui ir (ar) švenčių dienomis ir (ar)  atostogų metu;

- institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko viešnagė būsimų įtėvių ar globėjų šeimoje, kurie kreipėsi dėl šio vaiko globos ar įvaikinimo.

Vaiko išleidimo laikinai svečiuotis sąlygos yra šios:

-pas nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantį fizinį asmenį gali laikinai svečiuotis ne jaunesnis kaip 5 metų vaikas, pas užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį – ne jaunesnis kaip 7 metų vaikas, išskyrus atvejus, kai vaikas išleidžiamas laikinai svečiuotis pas giminaičius arba siekiant neišskirti brolių ir seserų, bet ne jaunesnių kaip 3 metų; 

-vaikas išleidžiamas laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantį fizinį asmenį pagal sutartį dėl Institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje ar užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį, bet ne ilgiau kaip 1 metams, įskaitant ir sutarties pratęsimo laikotarpį;

Vaiką draudžiama išleisti laikinai svečiuotis pas asmenį, kuris:

-negali būti skiriamas vaiko globėju (rūpintoju) ar įvaikintoju Civilinio kodekso 3.210 ir 3.269 straipsniuose nustatytais pagrindais;

-įrašytas į socialinės rizikos šeimų, išskyrus vaiko tėvus, apskaitą.

Kur kreiptis?

Jeigu norite laikinai  priimti svečiuotis vaiką, pirmiausia turite kreiptis į gyvenamosios vietos vaiko teisių apsaugos skyrių (tarnybą), ir pateikti šiuos dokumentus: (Pažymime, jog nuolat LR gyvenančio fizinio asmens tinkamumo priimti vaiką laikinai svečiuotis patikrinimas atliekamas ne ilgiau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pateikimo dienos savo gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyriui).

1) rašytinį prašymą dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis;

2) asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją;

3) pagal apskaitos formą Nr. 046/a išduotą „Medicininį pažymėjimą“, patvirtintą sveikatos apsaugos ministro 1993 m. gruodžio 22 d. įsakymu;

Tinkamas ar ne?

Vaiko teisių apsaugos skyrius, gavęs visus šiuos aukščiau nurodytus dokumentus ir informaciją, bendradarbiaudamas su atestuotais socialiniais darbuotojais, išsiaiškina, ar fizinis asmuo tinkamas ir ar gali priimti vaiką laikinai svečiuotis: fizinio asmens buities ir gyvenimo sąlygas; - fizinio asmens galimybes tenkinti vaiko poreikius; ar kartu su fiziniu asmeniu gyvenantys asmenys sutinka, kad vaikas laikinai svečiuotųsi.

Atsižvelgiant į tai, Vaiko teisių apsaugos skyrius surašo išvadą apie fizinio asmens tinkamumą priimti vaiką laikinai svečiuotis ir ją pateikia fiziniam asmeniui, o kopiją – vaiko globėjui (rūpintojui).

Priėmęs teigiamą išvadą, pateikia fiziniam asmeniui vaiko globėjų (rūpintojų) sąrašą; priėmęs neigiamą išvadą dėl vaiko priėmimo laikinai svečiuotis, apie sprendimo priežastis raštu informuoja fizinį asmenį. 

Asmuo, gavęs neigiamą išvadą dėl vaiko priėmimo laikinai svečiuotis, gali pakartotinai kreiptis dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis tik išnykus Vaiko teisių apsaugos skyriaus išvadoje nurodytoms priežastims. Fizinis asmuo, gavęs teigiamą išvadą apie jo tinkamumą priimti vaiką laikinai svečiuotis, kreipiasi į pasirinktą vaiko globėją (rūpintoją).

Vaiko globėjas (rūpintojas) pasiūlo fiziniam asmeniui vaiką, jeigu fizinis asmuo nesikreipė dėl konkretaus vaiko, kurio poreikius jis sugebėtų geriausiai užtikrinti; sudaro su fiziniu asmeniu sutartį dėl Institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje ar užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį.

Vaikas išleidžiamas laikinai svečiuotis pas fizinį asmenį vadovaujantis:

1) fizinio asmens rašytiniu prašymu;

2) sutartimi dėl Institucijoje globojamo (rūpinamo) vaiko išleidimo laikinai svečiuotis pas nuolat Lietuvos Respublikoje ar užsienio valstybėje gyvenantį fizinį asmenį;

3) vaiko globėjo (rūpintojo) įsakymu.

Vaiko globėjas (rūpintojas) nepriklausomai nuo vaiko laikino svečiavimosi vietos ir trukmės vykdo vaiko laikino svečiavimosi priežiūrą: palaiko ryšius su vaiku, domisi jo svečiavimosi sąlygomis ir jas patikrina (ne rečiau kaip kartą per mėnesį), išklausydamas vaiko nuomonę.

Vaiko teisių apsaugos skyrius prieš pasibaigiant vaiko laikino svečiavimosi terminui ir esant fizinio asmens prašymui pratęsti sutartį dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis, vaiko globėjas (rūpintojas): patikrina vaiko laikino svečiavimosi sąlygas, išsiaiškina vaiko nuomonę, motyvus pakartotinai svečiuotis ir kt.; pratęsia sutartį dėl vaiko išleidimo laikinai svečiuotis, kai patikrintos vaiko laikino svečiavimosi sąlygos atitinka šio Aprašo reikalavimus ir vaiko interesus.

Visą informaciją galite rasti www.vaikoteises.lt, taip pat konsultuokitės su Jūsų gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyriaus (tarnybos) specialistais arba Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie LR SADM specialistais, bendras telefonas tel. (8 5) 2310928.