Kaip išsirinkti kokybišką eterinį aliejų?

Kaip išsirinkti kokybišką eterinį aliejų?

15. Jan 2015, 06:09 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Dalinamės ekologiškos kosmetikos namų "Bioeco" straipsniu apie tai, ką turime žinoti renkantis eterinius aliejus.

Anot dr. K. Schnaubelto, aromaterapija paplitusi pasaulyje panašiai kaip nuostabių kvapų sklidini augalai. Pagrindinė medžiaga, kurią naudoja aromaterapeutai – eteriniai aliejai. Gydymo tikslamas naudojamų eterinių aliejų kokybė yra pats svarbiausias dalykas! Iš pradžių aromaterapijoje buvo naudojami kvepalų ir kvapiųjų medžiagų pramonės gaminami aliejai. Šiuo metu kvepalų pramonėje eterinių aliejų kokybė taip pat nėra tokia svarbi, tačiau akivaizdu, kad norint pagaminti gerus kvepalus, reikia turėti gerų eterinių aliejų. Deja, nėra sunku eterinius aliejus sintetinti ir kitaip gaminti dirbtinius aliejus. Tokie aliejai gali patenkinti kai kuriuos kvepalams keliamus reikalavimus, tačiau terapiniams ar kitiems su sveikata susijusiems tikslams tinka tik natūralios, niekaip neapdorotos ir neperdirbtos medžiagos.

Renkantis eterinius aliejus terapiniams tikslams, vertėtų atkreipti dėmesį:

  1. Pirkite aliejus iš patikimų tiekėjų (tiekėjas tiesiogiai importuoja ar perka iš patikimų tarpininkų, kurie gali suteikti visas reikiamas garantijas). Taip pat yra dar vienas būdas, tiekėjas ar importuotojas gali (turi) turėti kiekvienos aliejų partijos testų pavyzdžius, darytus labaratorijoje. Tokie testai padeda nustatyti visas priemaišas, esančias eteriniuose aliejuose.
    Keletas Bioeco namų eterinių aliejų tiekėjų labaratorinių testų pavyzdžių (tirti beržų žievės eteriniai aliejai (bot. Betula lenta/ Betula alba)). Galime matyti eterinių aliejų priskirimą/ reputaciją (angl. odour) – medicininis (angl. medicinal). Išvada – eterinis aliejus gali būti naudojamas terapiniams tikslams. 

Birch Sweet Essential Oil1Birch Sweet Essential Oil MSDS-2Birch Sweet Essential Oil MSDS-34

 

2. Pirkdami aliejų, ant pakuotės turite rasti lotynišką augalo, iš kurio buvo išdistiliuotas aliejus, pavadinimą. Labai svarbu yra būti tikram, kad aliejus, kurį naudojate, iš tiesų gautas iš to augalo, kurio gydomųjų savybių tikitės.

3. Pirkdami aliejų, turite turėti galimybę sužinoti šalį ar regioną, iš kurio kilęs aliejus.
4. Taip pat iš kurios augalo dalies išgautas aliejus (jei reikia) (pvz. kadagių aliejus gali būti išgaunamas iš uogų, bei prastesnės kokybės aliejaus galima gauti iš šio augalo pumpurų), bei išgavimo būdą.
5. Geriausios kokybės aliejai kainuos daugiau nei tie, kurie neturės šių išvardintų garantijų.

NEKOKYBIŠKŲ ALIEJŲ NAUDOJIMAS

Sunku prognozuoti koks gali būti nekokybiškų (nenatūralių) eterinių aliejų poveikis, ypač jei jie naudojami inhaliacijoms, masažui, vonioms. Visuomet dera atsiminti, jog natūralūs eteriniai aliejai yra aktyviai veikiančios farmakologinės medžiagos, todėl nepatartina naudoti jas kaip papuola. Apie parduotuvėje pirkto eterinio aliejau tikrąją cheminę sudėtį bei kilmę, deja, nesužinosime, tad sukėlus sau ar artimiesiems dermatitą, alergiją ar kokį kitą negalavimą nederėtų kaltės versti aromaterapijai.

Essential-Oils1

Klinikiniai tyrimai patvirtina, kad dauguma kokybiškų natūralių eterinių aliejų alergijų ir dermatitų nesukelia, jeigu yra naudojami tinkamai praskiedus, t. y. įlašinus ne daugiau kaip 2-5 lašus į vonią arba ne daugiau kaip 3 % į masažinio bazinio aliejaus mišinį. Išimtis būtų keli specifiniai smarkiai veikiantys eteriniai aliejai, kurių naudojimą turi prižiūrėti kvalifikuotas aromaterapeutas arba aromatologas. Išskirti verta citrusų eterinius aliejus, kurie susilpnina natūralų odos ultravioletinių spindulių filtrą, todėl po masažo ar kaukės su citrusų eteriniais aliejais nepatartina būti saulėje bent keletą valandų, arba cinamonų eterinį aliejus, kuris gali smarkiai sudirginti odą panaudojus jį netinkamomis proporcijomis ir t.t.

1525175_615533535149939_1131699513_n  Herbal Essence Dropper

Daugiau apie ekologišką kosmetiką sužinosite "BioEco" bloge, www.facebook.com/BioEco-ekologiška-kosmetika, "Pinterest" ir "Instagram" paskyrose.

Ekspertai