Kaip pasiruošti Kalėdoms?

Kaip pasiruošti Kalėdoms?

19. Nov 2020, 09:14 Stebulė Stebulė

Jei šiemet norite kitokių Kalėdų, kur atsirastų vietos tūkstantmečiams protėvių papročiams, o kiekvienas valgis, veiksmas ir žodis turėtų gilią filosofinę prasmę, norėčiau truputį pasidalinti idėjomis. Žinoma, ne savomis, o tomis senosiomis.

1. Pasigaminkite Kūčią.

Manote, kad kūčiukai yra vienintelis apeiginis kūčių valgis? Ne, tikrai ne. Kūčia - dar senesnis, archaiškesnis, šventiškesnis valgis. Jei kūčiukai - tai tiesiog baltų miltų mieliniai sausainiukai, tai kūčia pagaminama daug greičiau, o atspindi derliaus gausą, padėką, gausių ir turtingų metų prašymą.

O pasigaminti ją visiškai nesunku. Paimkite daigintų arba vandenyje parą mirkytų kviečių ar rugių, įdėkite pjaustytų lazdyno riešutų, plikytų aguonų, džiovintų uogų ir visa tai tarsi mišrainę sumaišykite su medaus šaukštu. Medų galima kiek ir patirpdyti vandenyje.

Sakote, niekas nevalgys? Tokį sveiką saldumyną tikrai turėtų įsidrąsinti paragauti net vaikai. O ir atrodo kūčia gražiai - įdėkite į medinį dubenį, leiskite kabinti mediniu šaukštu.

2. Išsikepkite duonos.

Mūsų protėviai kaip didžiausia turtą gerbė ir dievams aukojo duoną. Taip gera ją ne tik skanauti, bet ir kepti. O tai visai nesudėtinga. Tik pasiplanuoti reikėtų iš anksto. Stiklainyje du ar tris šaukštus ruginių miltų užpilkite šlakeliu vandens, kad viską apsemtų. Tada vis pamaišykite kasdien, bet palikite pakankamai šiltoje vietoje rūgti. Virtuvėje tam puiki vieta. Bet neperkaitinkite.Po tų kelių dienų jau pamatysite, kad pasigaminote tikrų tikriausią raugą ir nereikia jo niekur prašinėti. Į tą raugą dėkite dar miltų, galima druskos, pilkite šilto vandens, viską minkykite minkykite minkykite. Palikite subręsti šiltoje vietoje ir pamatysite, kaip duonalė pakils, ims kalbėti. Pasiklausyti bus smagu ir vaikams.Tada jau galima ir išsikepti. Į duoną tinka dėti ir saulėgrąžų, kmynų, kitokių grūdų. 

3. Pasipuoškite namus.

Mūsų protėviai namus puošdavo šiaudiniais sodais, įvairiais mažesniais liktariukais, šiaudinėmis žvaigždėmis. Jų nesunku pasidaryti ir patiems. Tiesiog verkite siūlą į vienodai supjaustytus šiaudelius, formuokite rombus. O žvaigždes tiesiog surišti per vidurį, kad šiaudeliai taptų spinduliais. Vaikams labai smagu įsigyti šieno, skirto triušiukams maitinti. Iš jo galima veržiant siūlu ne tik pasigaminti figūrėlių, įvairių žaisliukų, bet ir tiesti po staltiese.