Kalėdiškai marinuota kiaulienos sprandinė su uogiene

Kalėdiškai marinuota kiaulienos sprandinė su uogiene

20. Dec 2017, 23:41 LePukuota LePukuota

Pernai prieš Šv. Kalėdas sukau galvą, ką pagaminti išskirtinio ir internete radau labai priekoningą kiaulienos sprandinės kepsnio receptą. Skonis labai šventinis, aromatingas, puikiai tinka Kalėdoms. Tik gamybos proceso neįamžinau, nes nemėgstu fotografuoti mėsiškų produktų dar ne galutiniame variante :)

Recep­tas

Mėsa:

  • Kiau­lie­nos spran­dinė arba kum­pis (aš nau­do­jau 1,5kg spran­di­nės gabalą).

Mari­na­tui:

  • 2 nedi­de­lių apel­sinų sultys;
  • Tų pačių apel­sinų žievelė;
  • 5 v.š. medaus,
  • 200 ml rau­do­nojo sal­daus vyno;
  • 2 cina­mono lazdelės;
  • 2 v.š. nes­mul­kintų pipirų;
  • 1 v.š. gvazdikėlių;
  • 2 a.š. druskos;
  • Nedi­delė sau­jelė lauro lapų;
  • 1 čes­nako galva.

Uogienei:

  • 3 obuo­liai;
  • Stik­linė švie­žių arba šal­dytų spanguolių;
  • 3 v.š. stam­biai grūstų pipirų;
  • Žiups­nio druskos;
  • Stik­li­nės rudojo cukraus;
  • Stik­li­nės vandens
  • 2 a.š. smul­kaus cinamono.

Marinuojame:

Pir­miau­sia nuplau­name mėsą, nusau­si­name. Gvaz­di­kė­lius galima susmaigs­tyti į mėsą, arba sugrūsti su liku­siais prieskoniais. Į dubenį, kuriame mari­nuo­sime mėsą pilame apel­sinų sul­tis, vyną, medų, sude­dame apel­sinų žie­velę, susmul­kintą čes­naką, lauro lapus, grūs­tu­vėje sugrūs­tus pipi­rus, cina­mono laz­de­les. Viską išmai­šome ir dedame į dubenį mėsą. Mėsą lai­ky­ti šal­dy­tuve bent parą, karts nuo karto apvers­dami mėsą.

Kepi­mas. Įkai­tin­kite orkaitę iki 160C laips­nių. Mėsą dėkite ant skar­dos, apte­p­kite mari­natu. Kep­kite 160C  apie 20 minu­čių, po to suma­žin­kite kaitrą iki 130C laips­nių ir kep­kite dar apie 2 valan­das, tol, kol tem­pe­ra­tūra mėsos vidu­ryje bus apie 75-78C laipsnius.

Padažas-uogienė. Kol keps mėsa pasi­gaminkite uogienę. Jį galite nau­doti ir prie kitų mėsiškų patie­kalų, net galite užsi­šal­dyti ir nau­doti bent pusę metų. Nusku­s­kit obuo­lius, supjaus­ty­kite ir sudė­kite į nedi­delį puodą. Ten pat sudė­kite visus liku­sius ingre­di­en­tus ir ant nedi­de­lės ugnies troš­kin­kit apie pusę valan­dos. Jei rei­kia įdė­kite dar pipirų.

20171220233626-13974.jpg

Kepsnį patiekiau su keptomis bulvėmis ir uogiene. Skanaus!

P.S. receptą naudojau iš http://kasuvalgyti.lt/2012/12/kalediskai-marinuota-kiaulienos-sprandine-su-obuoliu-spanguoliu-pipiru-uogiene/

 

C.neringa C.neringa 21. Dec 2017, 09:35

skanu

C.neringa C.neringa 21. Dec 2017, 09:35

saunu