Kietųjų šampūnų kūrėja Kristina: „Neatidėliokite savo svajonių“

Kietųjų šampūnų kūrėja Kristina: „Neatidėliokite savo svajonių“

08. Oct 2022, 21:40 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būna, jog planuoji kažką, o gyvenimas pasuka ten, kur net nesapnavai. Taip nutiko ir telšietei Kristinai, ekologiškų kietųjų šampūnų „Costa Blanca Organics“ įkūrėjai, jau ne vienerius metus su šeima gyvenančiai Alikantėje, Ispanijoje. Lietuvoje baigusi tarptautinio verslo studijas moteris išbandė darbą ir bare, ir viename iš kruizinių laivų Amerikoje, ir Airijos kelte, ir Anglijos platformose. Tačiau sielos ramybę ir džiaugsmą, tikina, suradusi tik tuomet, kai ėmė daryti tai, kas išties patinka.

Kristina, kada šovė ta pirmoji mintis, jog nori daryti kažką savo, įkurti savo verslą?

Mintis apie verslą mano galvoje sukosi gal penkiolika metų, minčių būta daug ir visokių. Kažkada svajojau atidaryti senelių namus gražioje vietoje, gamtos apsuptyje. Dar svajojau apie privatų vaikų darželį, apie pramogų parką. Svajojau apie daug ką, bet daug metų nedrįsau pradėti veikti – tik svajojau.

Dirbau nemėgstamą darbą, už kurį gana gerai mokėjo, tad visos mintys apie verslą baigdavosi: „Gerai uždirbu, kur čia geriau rasiu“, kol neprasidėjo pandemija, kuri apvertė mano gyvenimą aukštyn kojom gerąja prasme. Pandemijos metu netekau darbo, po savaitę trukusios panikos išjungiau TV ir kibau į savirealizaciją.

Kol dukra būdavo mokykloje, aš mokiausi ir kūriau kosmetiką. Kai ji grįždavo, būdavau su šeima, o vaikui nuėjus miegoti – iki paryčių sėdėdavau ir gilindavausi į kosmetikos ingredientus, jų sąveiką, veiksmingumą, kūriau formules, jas testavau. Nejausdavau nuovargio, sėdėdavau iki 4–5 val ryto, o 8 val. jau keldavausi, nes reikėdavo dukrą suruošti į mokyklą.

Kodėl būtent kietieji šampūnai? Kas labiausiai įkvėpė juos kurti?

Kartą betvarkydama namus susimąsčiau, kiek juose daug plastikinių buteliukų. Visas vonios kambarys nuklotas plastiku: dantų šepetėliai, kremai, losjonai, šampūnai – viskas supakuota į plastiką. Tapo labai liūdna, žinant, kad plastikas nesuyra šimtus metų. Tada pagalvojau, kad šampūnas yra viena iš dažniausiai naudojamų kosmetikos priemonių. Taigi, pakeitus plastikinę šampūno pakuotę, galima itin sumažinti plastiko gamybą. Man ši idėja pasirodė vertinga, todėl nutariau ją įgyvendinti ir kartu su savo klientais sėkmingai mažinti plastiko gamybą. 

Kuo kietieji šampūnai skiriasi nuo mums įprastų? Gal gali įvardinti privalumus ir trūkumus.

Kietieji šampūnai skiriasi tik tuo, kad juose nėra vandens. Skysto šampūno pagrindinis ingredientas – vanduo, kuris sudaro net 70–80 proc. viso tūrio. Pirkdami kietąjį šampūną jūs mokate tik už aktyviuosius komponentus, o vandenį gaunate namuose iš čiaupo. Kietas šampūnas yra skirtas naudoti namuose, kompaktiškas, patogus kelionėse, lengvai trasportuojamas, draugiškas aplinkai. Vienintelis kietojo šampūno minusas yra tas, kad jis lūžta, kai pasidaro mažytis, bet lūžusio šampūno gabalėlius prispaudus prie naujo kietojo šampūno, jo minusai išnyksta (šypteli).

Pastebėjau, jog yra daugybė žmonių, kurie net nežino apie kietųjų šampūnų egzistavimą, bet tiek pat yra žmonių, kurie daugybę metų naudoja kietuosius šampūnus ir nekeistu jų į nieką kitą.

Kiek tau pačiai svarbus ekologiškumas ir tvarumas? Kokiomis dar vertybėmis vadovaujiesi?

Net labai svarbus. Manau, tai tiesiogiai susiję su mūsų ir ateities kartų sveikata bei gyvenimo kokybe. Sąžiningumas yra viena iš svarbiausių vertybių. Man svarbu būti sąžiningai prieš save ir prieš kitus. 

Su kokiais didžiausiais iššūkiais ir galbūt netikėtumais susidūrei pradėjusi verslą ir jį vystydama?

Verslo pradžioje planavau gamyba užsiimti pati savo namuose. Mūsų šeimos svečių kambarį buvau pavertusi į labaratoriją. Tačiau užregistravusi įmonę sužinojau, kad kosmetikos gamyba namuose yra užtrausta dviejose Europos Sąjungos šalyse – Lietuvoje ir Ispanijoje (kitose ES šalyse ji leidžiama). Pradžioje buvo lengvas šokas, planas sugriuvo, bet ilgai nelaukusi susisiekiau su visais Europos kosmetikos fabrikais, kurie gamina kietuosius šampūnus, ir išsirinkau labiausai patikusį, kuris dabar gamina šampūnus pagal mano formules.

Kaip pavyksta suderinti verslą su 7-metės dukros auginimu? 

Būna visko. Kartais atrodo, kad šie du dalykai yra visiškai nesuderinami ir kad nieko nespėju. Stengiuosiu mokytis planuoti dieną ir skirti dukrai kokybiško laiko, pabūti su ja tik dviese, pakalbėti, išklausyti. 

Kokia esi mama?

Nuoširdi, visada sakau vaikui teisybę, niekada nešaukiu, kalbamės beveik visomis temomis. Nemoku būti griežta, bet nemanau, kad tai minusas. 

Kiek laiko pavyksta skirti tik šeimai? Ką labiausiai mėgstate kartu veikti?

Savaitgaliai skirti tik šeimai, nors nemeluosiu – tenka ir savaitgalį pasidarbuoti, bet ne visą dieną. Labai mėgstame keliauti. Ispanija – didelė ir be galo graži šalis, tad dažnai keliaujame. Žiemos vakarais dažnai žaidžiame Bingo: kas pralošė, tas daro pritūpimus – būna juoko visiems. Dar mėgstame įvairias dėliones.

Ar siūlytumei ir kitoms mamoms daryti ar kurti kažką savo? 

Žinoma, būtinai. Jei turite svajonę kažką pradėti savo, bet atrodo, jog tam dar netinkamas laikas, o gal nėra lėšų ar nėra pakankamai žinių – pradėkite tai šiandien. Neatidėliokite – pradėję įgyvendinti savo svajonę, mažais žingsneliais judėsite pirmyn, tada atsiras ir žinios, ir pinigai, ir naujos galimybės.

Net jei jūsų šeimos nariai ar draugai netiki, kad jums pavyks – nesijaudinkite, reikia tik vieno žmogaus, kad jumis patikėtų – tai JŪS. Tikėkite savimi ir siekite savo tikslų.

Pamenu, kai pradėjau gaminti kietuosius šampūnus, aš net nežinojau, kaip juos pakuoti. Pradžioje pakuodavau į medžiaginę skiautę ir perrišdavau kaspinėliu – neturėjau nė „žalio“ supratimo apie pakuotes ir jų reikalavimus.

Buvo ir daug draugų komentarų: „Tai kada pradėsi normalaus darbo ieškotis?“, „Niekas neplauna plaukų su muilu, mesk tą nesąmonę iš galvos“ ir daug kitų replikų, į kurias tiesiog nekreipiau dėmesio, bet tikėjau savo produktu, savimi ir žinojau, kad man pavyks. Todėl tikėkite savimi ir Jūs!

Kokios tavo ateities verslo vizijos?

Norėčiau, kad „Costa Blanca Organics“ produkcija taptų žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Daug jau esu sukūrusi produktų formulių, kurios, tikiu, ne vieną nustebins savo veiksmingumu. 

Na ir pabaigai – kas labiausiai tave džiugina tiek versle, tiek gyvenime?

Kalbant apie verslą, klientų atsiliepimai ir jų plaukų pokyčiai džiugina kartais net iki ašarų – gaunu šimtus laimingų klientų žinučių ir tai yra mano didžiausia motyvacija judėti pirmyn.

Na o gyvenime džiugina viskas – jaučiuosi laiminga ir dėkinga Visatai už galimybę gyventi čia ir dabar, turiu nuostabią šeimą, gyvenu saulėtoje Ispanijoje – tikrai yra kuo džiaugtis. Stengiuosi susitelkti į teigiamus dalykus, kad džiaugsmo būtų kuo daugiau, o neigiamus dalykus priimu kaip gyvenimo pamoką ir naujus iššūkius.

Ačiū už pokalbį.

Pasidairyti po Kristinos kurtus šampūnus galite:

www.costablancaorganics.com

FB: costablancaorganics

IG: costa_blanca_organics