KLAR - kai norisi būti gamtos draugu

KLAR - kai norisi būti gamtos draugu

23. Nov 2019, 16:12 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Norvegija - tai šalis, kurioje ne tik graži gamta, bet ir sveikas požiūris į gyvenimo kokybę. Tai aukštų standartų šalis. Gal todėl apskritai visų Skandinavijos šalių produkcija dažniausiai kelia pasitikėjimą. Todėl tikrai apsidžiaugiau galėsianti išbandyti norvegiškąsias ekologiškas valymo priemones.
Klar išvertus iš norvegų kalbos reiškia - švarus, neužterštas, skaidrus. Ir nebe reikalo toks pavadinimas.
Kas labai užkėlė kartelę prieš daugelį kitų gamintojų, tai faktas, kad pakuotės gaminamos iš perdirbto plastiko. Bet to, pats jų gaminimo procesas atitinka tvarių produktų gamybos principus. Klar skalbiklių ir valiklių buteliai gaminami Danijoje, naudojant vien vėjo malūnų energiją, tai yra nesukeliant aplinkai papildomos taršos.
Norvegijoje Klar produktus sutiksite bene kiekviename prekybos centre, džiugu, kad dabar šią produkciją galime rasti ir pas mus.


Labai patiko pakuotė. Kompanijos filosofija čia aiškiai matyti - minimalizmas, ir kad visiems būtų aišku, koks tai produktas. Klar - švarus, skaidrus. Būtent todėl pakuotė skaidri, visa informacija sužymėta gan dideliais ženklais, kas būtų aišku, kas viduje ir kaip tai pagaminta.


Tokia Klar pakuotė išsiskiria iš kitų, dažnai rėkiančių apie savo "ekologiškumą" ryškių įpakavimų. Ramių, pastelinių spalvų etikėtė tarsi nurodo į tvarką, paprastumą, jaukumą, o skaidrus turinys tiesiog žada švarą. Be jokių nereikalingų priedų.
Beje, atkeliavo produktai labai gražioje kartono dėžutėje, atrodė kaip tikra dovana, tik kad be kaspino. Labai ačiū už tokį malonų pateikimą.
Taigi, dėžutėje radau:

1. Ekologiškas klozetų valiklis KLAR


KLAR valiklis - agurkų ir rasakilos kvapo, man pasirodė, gan stiprus, bet malonus. Agurkas suteikia tokį gaivumo pojūtį, o rasakilos aš niekada nebuvau "gyvos" uosčiusi, tai nieko negaliu pasakyti. Bet kvapas tikrai geras, neerzinantis ir neatrodo cheminis. Tai gali patvirtinti mano nosis, kuri, jau atpratusi nuo stirpių cheminių priemonių, vos pajutusi įprastus chemikalus tuoj pat ima raukytis ir isterikuoti alerginėmis atakomis.
Koncentruotas valiklis, pagal aprašymą, efektyviai šalina nešvarumus, nuosėdas ir blogą kvapą.  Valiklio reikia užpilti visai nedaug ir palaikius apie dešimt minučių pašveisti. Tikrai galiu patvirtinti, kad WC kvepia gaiva ir atrodo švarus. Atsiprašau, bet klozeto nuotraukų nebus, nes net ir labai švarus wc, vis tiek yra wc. Teks patikėti žodžiu ir mano laimingu veidu :)

Produktas pagamintas iš kruopščiai atrinktų medžiagų, be nereikalingų chemikalų. Sudėtyje nėra chloro ar dažiklių. Ekologiškas, tinka veganams.
Sudedamosios dalys labai nustebino. Jau esu pratusi prie tų nejoninių/joninių medžiagų ir procentų, bet skruzdžių rūgštį sutinku pirmą sykį. Nežinau, ar ji natūrali, ar sintetinė, bet turėtų būti tikrai geras valiklis. Na, nes skruzdžių rūgštis tikrai labai geras daiktas. Skruzdžių rūgštis, pasirodo, randama ne tik skruzdėse, bet ir įvairiuose vaisiuose, uogose, dilgėlėse ir net meduje. Naudojama ji ir medicinoje, ir prieš kenkėjus, nes naikina mikroorganizmus. Šiuo atveju turbūt ne tik valo, bet ir dezinfekuoja.
Taigi, sudėtis štai tokia: 5-15 %: skruzdžių rūgštis. <5 %: nejoninės aktyviosios paviršiaus medžiagos, kvapai.

2. Ekologiškas vonios valiklis KLAR


Jis taip pat agurkų ir rasakilos kvapo, puikiai valo kalkes, vandens nuosėdas, muilo likučius, kitus vonios kambario paviršių nešvarumus. Vonia net blizga.

Beje, valiau ne tik vonią, bet ir kriauklę virtuvėje. Ten visada turiu bėdą su indų džiūvimo dalimi. Indai pas mus nesibaigia, vienus keičia kiti, ir skubant pravalau tiesiog skudurėliu. Nusausinu. Tad paviršius dažnai apsineša. Klar valiklį užpurškiau ir beveik iškart ėmiau valyti kempinėle. Žinot, net nereikėjo šveisti ar stipriai trinti. Pati nustebau, kaip greitai susitvarkiau.

Valiklis vėl gi be nereikalingų chemikalų, ekologiškas, tinka veganams, be dažiklių, pakuotė, kaip minėjau, gaminama iš 100 % perdirbto plastiko. Skystis skaidrus ir kvepia taip pat kaip ir  WC valiklis.
Sudedamosios dalys tokios:
<5 %: nejoninės aktyviosios paviršiaus medžiagos, anijoninės aktyviosios paviršiaus medžiagos, kvapai.

3.Ekologiškas skystasis bekvapis skalbiklis KLAR

KLAR skalbimo priemonė tinka visų tipų spalvotų ir baltų audinių skalbimui. Patikrinta dermatologų, nedirgina jautrios odos. Priemonė ekologiška, tinka veganams, be dažiklių, pakuotė gaminama iš to paties100 % perdirbto plastiko. Rekomenduojama Norvegijos astmos ir alergologijos asociacijos (NAAF). Rašoma, kad ji bekvapė. Tačiau mano nosiai kvapas visgi yra. Natūralus skalbiamojo muilo kvapas. Ir nieko daugiau. Ir nieko čia keisto, nes sudėtyje yra muilo :)  Skalbiklis irgi skaidrus, bet ne bespalvis, jis turi gelsvą atspalvį. Matyt, dėl to paties muilo.
Sudedamosios dalys:
5-15 %: nejoninės aktyviosios paviršiaus medžiagos, anijoninės aktyviosios paviršiaus medžiagos; <5 % muilas, fenoksietanolis, enzimai.
Sudėtyje kiek suneramino tas fenoksietanolis, nes  šis konservantas žymimas kaip toksinis, sukeliantis genetines mutacijas ir skatinantis vėžinių ląstelių susidarymą. ES šalyse jo naudojimas yra ribojamas. Kita vertus, manau viskas čia leistinais kiekiais, nes jis rašomas sudėties pabaigoje. Be to, čia pat eina ir enzimai - fermentai "valytojai". Enzimai jau seniai laikomi organizmo valymo terapijos pagrindu ir net teigiama, kad ne vienam padėjo nugalėti vėžį, jei kalbėsime apie jų poveikį žmogui. Tad iš esmės sudėtis skalbiklio gera.
Man patiko tai, kad nėra jokio pridėtinio kvapo. Skabiniai man turi kvepėti švara ir viskas. Neskalbiau labai purvinų drabužių, tad nežinau ar įveiktų kokias nors baisias tepalų ar žolės dėmes. Bet su vaikiškais rūbeliais susitvarkė puikiai. Na, žinot, visokios košytės, sriubytės, "mama, oi šokoladukas nukrito". Tikrai viskas puikiai.

Apibendrinsiu: labai patiko KLAR produktai. Iš visų labiausiai turbūt vonios valiklis. Taip greitai man nuvalė visus paviršius! WC valiklis labai patiko dėl savo sudėties, kažkaip užstrigo ta skruzdžių rūgštis. Ilgiau panaudojus tikiuosi labai gero efekto. Skalbiklis irgi patiko, švelnus, bet universalus - tinkantis ir spavotiems, ir baltiems drabužiams. Tinka ir vaikų drabužėliams skalbti.


Ir tikrai labai šaunu, kad ne tik geros produktų sudėtys, bet taip pat tai, kad naudojamas perdirbtas plastikas. Socialiai atsakingas gamintojas tikrai džiugina, norėtųsi daugiau tokių sąmoningų įmonių! 

Tikrai rekomenduoju išmėginti :)