Knyga paauglėms - "Mėsos turgus"

Knyga paauglėms - "Mėsos turgus"

15. Sep 2020, 15:31 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Pati niekada negalvojau, kad norėčiau ar nenorėčiau būti modeliu. Mano aplinkoje nebuvo žmonių, susijusių su šia industrija. Tiesa, turėjau klasiokę, kuri buvo "manekenė", o paralelinėje klasėje turėjom savo įžymybę  - dizainerį Vitalijų Autuką. Iš jų nieko bloga nesame girdėję, o klasiokei, manau, daug kas tiesiog pavydėjo dėl to, kad buvo graži. Patyčių, deja, tikrai būta. Faktas.

Tačiau tai niekaip nesisiejo su manimi ir jokių minčių nekėlė. Tačiau tikiu, kad kažkam svarbu jaustis gražia, o kažkas sapnuoja podiumą, o gal kažkas visai apie tai negalvoja, ir štai - tik bam! - jai ar jam pasitaiko proga tapti modeliu, nors jis ar ji nieko apie tai nežino. Ir net tėvai čia netaps patarėjais, nebent jie dirba toje srityje... ir ką tada daryti jaunoms merginoms? 

Šiais laikais, man atrodo, iš vienos pusės esame laisvesnės, mus moko mylėti save visokias, nemažai juk ir modelių plius size ar nestandartinės išvaizdos merginų. Tačiau iš kitos pusės, patyčios itin agresyvios, o grožio industrijoje milžiniška konkurencija...

"Mėsos turgus:nematomas modelių gyvenimas" yra britų autorės Juno Dawson jaunimui skirta knyga, pasakojanti apie madą: jos blizgesį ir jos nematomą tamsiąją pusę, bet tuo pačiu čia paliečiamos feminizmo bei savęs atradimo temos.


Jana Novak - tai ta mergina iš gatvės, kuriai nusišypso sėkmė ir ji pakviečiama tapti modeliu. Sakyčiau,  merginos gyvenimo istorija skamba stereotipiškai: aukšta, liekna mergina, net negalvojanti, kad yra graži ir galėtų būti modeliu, netgi atvirkščiai, nekiančianti savo išvaizdos, mananti, kad visos mokykloje jai klijuojamos pravardės ir yra ji, todėl  besigėdijanti savo kūno, vieną dieną tampa geidžiamiausiu modeliu mados industrijoje. Na, ne per vieną dieną, bet vienas lemtingas susitikimas, kai ją užkalbina garsios agentūros darbuotojas ir štai gimsta nauja podiumo ir fotoaparatų žvaigždė.

Iš tiesų man nuskambėjo gan banaliai. Bet, juk pagalvojus rimčiau... juk tai ne visai stereotipas, tai gyvenimo realybė. Daug garsių manekenių iš tiesų patirdavo patyčias mokyklose, iš jų išvaidos tyčiojosi, ir kažkokių atsitiktinumų dėka jos būdavo pastebėtos agentūrų ir tapo žvaigždėmis ( pvz., Keitė Moss). 

Tad visai logiška, kad ši istorija prasideda taip pat. Tiesa, pats personažas Jana - tai autorės bandymas į vieną istoriją supinti kelių skirtingų modelių patirtis. Autorė tikrai kruopščiai atliko namų darbus: bendradarbiavo su modelių agentūromis, domėjosi mados užkulisiais,  kalbino merginas ir taip po truputį gimė pasakojimas.
Iš pradžių modelio gyvenimas atrodo saldus, tačiau palaipniui ima ryškėti ir tamsiosios šios profesijos pusės. Juk mados verslo mergaitės patiria nuolatinį spaudimą atitikti tam tikrus išvaizdos standartus, kas joms sukelia mitybos problemas. Be to, modeliai, norėdami išsaugoti energiją ir gyvybingumą, o gal tiesiog pasitikėjimą savimi įninka į narkotikus. Čia yra ir konkurencijos, ir priekabiavimo, ir pavydo.
Ir ne be reikalo sakau ne moterys, o mergaitės. Tai profesija - kuriai reikia jaunystės ir grožio, tad modelių amžius kartais prasideda ir nuo 13-14 metų. O juk tai paauglystė - pats trapiausias momentas moters gyvenime, kai ji jau nebe maža mergaitė, bet dar ir nesubrendusi moteris, kai ji tik ieško savęs, mokosi suprasti save, mylėti save. Ir dažnai tos pamokos būna labai skaudžios net ir nebūnant modeliu. Merginos dar neturi atradusios savojo aš, tad kopijuoja savo dievinamas grožio, šou verslo ikonas. Stengiasi įtilpti į kažkieno diktuojamus rėmus... tačiau, kai esi modelis, viskas kur kas rimčiau. Tada tu privalai tilpti į tuos rėmus, nes esi tos sistemos dalis.

Manau, tai puiki knyga paauglėms, nes joje kalbama apie kūno įvaizdį ir mados pramonės tikrovę. Tai ne tik mados ir jos užkulisių istorija, bet ir pasakojimas apie savęs atradimą ir tai, ką reiškia iš tikrųjų būti savimi.
Banali knyga ar ne, stereotipiška ar ne, bet jaunoms merginoms pravartu pasiskaityti. Tikrai kur kas kas naudingiau, nei tiesiog kvailai žavėtis instagraminėmis žvaigždių nuotraukomis, kur viskas atrodo tobula, bet yra netikra. Jaunoms mergaitėms matoma tik gražioji šou/madų verslo pusė gali stipriai susukti galvą. Įsivaizduojamas glamūrinis gyvenimas gali tapti liguista priklausomybe-siekiamybe, tačiau derėtų žvelgti giliau.
Knyga padės toms merginoms, kurios nepasitiki savimi, o pasitikinčias paprotins būti atsargioms.

Man asmeniškai labai patinka modelis Taira Banks. Aš nesidomiu madų pasauliu, apie ją sužinojau tik tada, kai pradėjo rodyti laidas "Amerca's next top model", bet nuo tada pasidomėjau. Ir žinote ką, Taira ne tik bando merginoms perteikti top modelio darbui reikalingas žinias, padrąsinti ir palaikyti, bet ji daug kalba apie tai, kad modelis -  tai nėra vien graži išvaizda, tai turi būti ir protas.

Kiekviena šiuo keliu žengianti mergina turi investuoti ne tik į savo išvaizdą, bet ir įsilavinimą. Tai naudinga ir modelio darbe ir baigus karjerą grožio industrijoje. Pati Taira turi Harvardo verslo mokyklos diplomą. Viename savo interviu ji yra sakiusi, kad nenori per verslo posėdžius su savo verslo konsultantais ir agentais tiesiog sėdėti ir mirksėti gražiomis akytėmis nesuprant apie ką kalbama. Taira turi savo verslą, o gal tiksliau būtų sakyti - verslus ir tikrai yra puikus pavyzdys, kai mados pasaulis nesužlugdė, o atvirkščiai - sustiprino ir išugdė stiprų charakterį.
Tai va, tokia mano knygos apžvalga su tam tikrais lyriniais nukrypimais ir asmeniniais pamąstymais.