Knygos „Vasara. Inovatyvi programa XXI a. tėvams ir pedagogams” apžvalga

Knygos „Vasara. Inovatyvi programa XXI a. tėvams ir pedagogams” apžvalga

30. May 2019, 15:19 Profesionali Mama Profesionali Mama
  • Pavadinimas - Vasara. Inovatyvi programa XXI a. tėvams ir pedagogams. Kad vaikai augtų laisvi ir kūrybingi! 
  • Autorius - Dr. Austėja Landsbergienė
  • Leidėjas - Alma littera
  • Leidimo metai - 2018 
  • Puslapių skaičius - 130
  • Kam skirta - Tėvams ir ugdytojams, ugdantiems ikimokyklinio amžiaus vaikus
  • Ar skaityčiau dar kartą - Taip, ir manau, kad ši knyga turėtų būti kiekvienoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje

Ar jaučiate, ar užuodžiate kaip grakščiais žingsniais atkeliauja vasara gėlėta suknele? Ir jeigu jūs, kaip ir aš, jau galvojate ir dėliojate planus, ką čia reikės veikti ir kuo užimti vaikus, ši knyga - puiki tam edukacinė priemonė. Galbūt jau yra skaičiusių tėvelių? Kviečiu diskutuoti, dalintis patirtimi ir skaityti apžvalgą. 

 

Auginantys vaikus ir dirbantys su jais, puikiai žino edukologės, mokslininkės Austėjos Landsbergienės vardą. „Vasara” - tai knyga iš keturių knygų ciklo, kurį dar sudaro „Ruduo”, „Žiema” ir „Pavasaris”. Labai gerai žinau, kad tėvams, paskendusiems kasdieniniuose rūpesčiuose, dažnai pritrūksta idėjų kaip turiningai praleisti laiką su vaikais. Tai tarsi vadovėlis, kuriame pateikta programa kaip tą padaryti, pasitelkiant metų laikų grožį. 

 

Labai nustebino, kad ši programa - tai ne sausos teorijos rinkinys, kaip iš pradžių spėjau pagal pavadinimą. Iš tiesų tai praktinis vadovas, paremtas kontekstiniu ugdymu. Tai tokia ugdymo sistema, kurioje mokymosi turinys yra ne "ištrauktas iš konteksto", o remiasi holistiniu, patyriminiu, laisvu ir kūrybišku mąstymu. Beje, šioje knygoje pirmą kartą paskelbta dešimt pagrindinių kontekstinio ugdymo principų. 

 

Visos veiklų idėjos kruopščiai atrinktos vasaros sezonui ir, kas labai svarbu, pritaikytos Lietuvos regionui. Reikiamas priemones praktiniams darbeliams galima rasti beveik visuose namuose - tai ir tualetinio popieriaus ritinėliai, butelių kamštukai, klijai, žirklės, popierius, piešimo priemonės ir t.t. Pateikti žaidimai ne tik stiprina vaikų ir tėvų tarpusavio ryšį, įkvepia prasmingai išnaudoti laiką, bet ir ugdo, lavina, skatina tėvus pažinti ir augti kartu su savo vaikais. 

Vasarą galima praleisti įdomiai, linksmai, aktyviai ir turiningai. Bet svarbiausia, kad per vasarą galima ir daug ko išmokti, praplėsti akiratį ir ūgtelėti, ne tik fiziškai, bet ir kitomis prasmėmis - kūrybiškai, emociškai ir vertybiškai, ką ir padės padaryti ši knyga. Ją rasti galite čia: https://bit.ly/2Qphfus