Knygų lobiai: Kodėl taip mėgstu šokinėti: Vieno berniuko šauksmas autizmo tyloje

Knygų lobiai: Kodėl taip mėgstu šokinėti: Vieno berniuko šauksmas autizmo tyloje

05. Jun 2017, 20:47 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Kodėl taip mėgstu šokinėti: Vieno berniuko šauksmas autizmo tyloje
Autorius: Naoki Higashida
Versta iš: anglų
Leidimo metai: 2015
Puslapių: 177

Aprašymas:

Knygos autorius – trylikos metų berniukas, kuris kalba naudodamasis abėcėlės lentele. Joje berniukui yra užduodami patys įvairiausi klausimai, į kuriuos berniukas pateikia atsakymus. Taip galime ypač daug sužinoti apie vaikus, turinčius autizmo sindromą. O jie labai šaunūs vaikai. Tiesa, kiek kitokie. Bet tas kitoniškumas toks sąlyginis dalykas. Juk visa tai, kas yra kitaip, negu mes manome ar įsivaizduojame, mums atrodo keista, neįprasta, tokius žmones, kurie elgiasi ne pagal mūsų elgesio standartus, vadiname keistuoliais.

Pratarmėje berniukas sako, kad būdamas mažas, niekada negalvojo, kad yra specialiųjų poreikių vaikai. O iš kur apie tai sužinojo?

„Iš žmonių, kurie man nuolat prikaišiodavo, kad esu „kitoks“, ir vis tvirtindavo, kad nieko gero iš manęs nebus. Tiek ir užteko. Visą gyvenimą kiek išgalėdamas bandžiau elgtis „kaip žmogus“.

Berniukas paneigia įvairius mitus apie autistus. Pavyzdžiui – jog jiems nemalonu laikytis už rankų su kitais žmonėmis, žiūrėti pašnekovui į akis (o pasirodo, kad jie žiūri į pašnekovo balsą) ir pan. Jie yra jautrūs, trokštantys meilės, šilumos ir artumos vaikai. Jiems kartais ir patiems sunku susitvardyti, susidoroti su savo jausmais ar neigiamu elgesiu. Tokiomis akimirkomis jie trokšta iš savo artimiausių žmonių palaikymo ir atjautos.

Bendras įvertinimas 10 balų sistemoje – 10.