Kodėl mums gyvybiškai reikalingi saulės spinduliai: gydytojos patarimai

25. May 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt sunkiai atrastume nors vieną žmogų, kuris nesidžiaugtų pasirodančia saule. Saulytei skaisčiau pašvietus, šeimynos su vaikais pasipila į parkus, žaidimo aikšteles, sodybas prie ežerų, upių ar jūros.

Pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams, sugeriame juos į save godžiai. Ir nenuostabu, juk saulės spinduliai mums beveik gyvybiškai reikalingi. Pasak vaikų ligų gydytojos Rūtos Maciulevičienės, saulės spinduliai mums būtini.

"Jie reikalingi medžiagų apykaitai ir imuninei sistemai. Žmogus pagal savo biologinę prigimtį yra tropikų gyvūnas, tad mums optimali temperatūra yra 23-25 laipsniai. Ten, iš kur mes kilę, saulė būdavo ne 60 dienų per metus", - pasakojo gydytoja.

Kad saulės spinduliai mums naudingi, net neabejojame. Šviečiant saulutei, pagerėja nuotaika, mes tampame gyvybingesni, vaikučiai gauna vitamino D, stiprėja imunitetas ir pan.

"Vitaminas D gaminasi odoje, veikant saulės spinduliams. Šis vitaminas reikalingas ne tik kalciui, kaulams ir dantims, bet ir visiems imuniniams procesams, ypač pas mus pavasarį katastrofiškai trūksta vitamino D visiems, kurie papildomai jo nevartoja. Todėl mes pavasarėjant imame dažniau sirgti, prasideda pavasarinio nuovargio sindromas ir pan.", - aiškino gydytoja R. Maciulevičienė.

Ir nors saulės nauda neabejojame, gąsdinančias prognozes ir įspėjimus išgirdusios mamos neretai puola į kraštutinumą ir savo mažylį ima visapusiškai saugoti nuo saulės.

Pirmiausia gydytoja nori visas mamas nuraminti ir nepulti į paniką.

"Taip, mamos teisios, kai bijo pernelyg intensyvios saulės. Saulė kiekvienais metais darosi vis aktyvesnė ir reaktyvesnė. Problema ta, kad vis daugėja melanomų - odos vėžio atvejų. Retrospektyviniai tyrimai rodoo, kad didžiausą įtaką melanomos išsivystymui turi insoliacija iki dvejų metų. Todėl mažus vaikus nuo itin aktyvios saulės itin reikia saugoti", - pasakojo gydytoja Rūta.

Kada ir kaip saugotis saulės?

"Mes gyvename ne Floridoje ir ne Australijoje, čia, Lietuvoje, kai vidutiniškai saulėtų dienų per metus būna apie 60, aktyviai nuo saulės slėptis nereikėtų. Kartais net ir šviečiant saulei, yra šalta. Tačiau kai karšta ir saulė labai aktyvi, vidudienį nereikia joje būti. Geriausias laikas  joje būti- iki 11 ir nuo ketvirtos", - patarė vaikų ligų gydytoja.

Mėgaujantis saulės voniomis bei smėlio visais įmanomais žaidimais gryname ore, svarbu nepamiršti ne tik nuo saulės pasisaugoti, bet ir kitiems pavojams užbėgti už akių, pvz.nešvarioms rankytėms. Tam praverčia Huggies drėgnos servetėlės. Jas labai patogu įsimesti į krepšį, einant į lauką su mažyliu, juk nežinai, kada vaikutis išalks ir norės užkąsti. Tada į pagalbą atskubės drėgnos servetėlės.

HUGGIES® Pure – naujagimių mamytėms

2

Visos drėgnos servetėlės HUGGIES® turi 98% vandens. Jis suteikia mažyliui maksimaliai natūralų odos pojūtį

65% servetėlės susideda iš natūralaus pluošto. Ši medžiaga labai panaši į medvilnę, todėl labai švelniai nuvalo naujagimio odą.

Būtent todėl HUGGIES® Pure bus puikus pirmasis pirkinys kūdikio krateliui ir ypač pasitarnaus kasdienei  mažylio odos priežiūrai. Ruošdamasi gimdymui nepamiršk jų pasiimti kartu su pirmosiomis sauskelnėmis Huggies Newborn.

HUGGIES® Natural care - ypatingai mažylio odos priežūrai su alaviju ir vitaminu E

1 

Praturtintos Aloe Vera ekstraktu ir vitaminu E – jos ypatingai gerai rūpinasi ir apsaugo jautrią kūdikio odą nuo nepageidautinų aplinkos poveikių.

Alavijas jau tūkstančius metų naudojamas kaip gydomasis augalas. Jo sudėtyje yra medžiagos, sėkmingai naudojamas vaikų odos priežiūroje, nes turi priešuždegiminį poveikį.

Vitaminas Е žinomas kaip stiprus oksidantas, apsaugantis odos ląsteles nuo ultravioletinių spindulių ir neigiamo aplinkos poveikio.

Drėgnos servetėlės HUGGIES® Natural Care turi reljefinį paviršių, kuris minkštai ir efektyviai nuvalo odą.

Nuo malonaus servetėlių kvapo mažylio odelė tampa gaiviai kvepianti.

Naudok drėgnas servetėles Huggies® su alaviju kasdienėje vaikučio odos priežiūroje – atlikdama rytinius ritualus ir valydama užpakaliuką, pakeitus sauskelnes.