Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

11. Apr 2012, 07:00

Kada ir kokį vandenį rekomenduojama gerti?


Žmogus be maisto išgyvena savaites ar net mėnesius, tačiau be vandens gali mirti per keletą dienų. Vanduo sudaro didžiausią žmogaus organizmo dalį, net 64 procentus.

 

Rinktis vandenį reikėtų atidžiai

 

Natūralus mineralinis vanduo geriau nei vanduo iš čiaupo. Viena svarbiausių priežasčių, kodėl gerti natūralų vandenį sveikiau nei vandenį iš čiaupo, – cheminė sudėtis. Vartodami natūralų mineralinį vandenį gauname daugiau vertingų mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui.

 

Vandenyje iš čiaupo mineralinių medžiagų yra nedaug. Perkant fasuotą vandenį pirmiausia reikėtų perskaityti etiketę, nes pagal pateiktą informaciją, turime galimybę pasirinkti mums tinkamą vandenį. Paaugliai, nėščios moterys lentynose turėtų ieškoti tokio mineralinio vandens, kuriame yra daugiau jodo, kalcio, geležies. Vaikams iki septynerių metų netinka mineralinis vanduo su dideliu kiekiu fluoro (daugiau kaip 1,5 mg/l).

 

Kam gerti daugiau, o kam - nepatartina?


Daugiau mineralinio vandens rekomenduojama gerti sergant lėtiniu skrandžio uždegimu, kai sumažėja skrandžio sulčių rūgštingumas, nepaūmėjusia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu storosios žarnos uždegimu, lėtiniu vidurių užkietėjimu, lėtiniu tulžies pūslės ir latakų uždegimu, pradinėse lėtinio hepatito stadijose, tulžies pūslės akmenlige, kai kuriomis šlapimtakių ligomis ir inkstų akmenlige (pooperaciniu periodu), medžiagų apykaitos sutrikimais, cukriniu diabetu (lengvomis formomis).

 

Taip pat daug mineralinio vandens patartina vartoti sportininkams, nes jie netenka daug skysčių, o kartu su jais – ir daug mineralinių medžiagų.

 

Sergantiesiems arterine hipertenzija nepatartina vartoti mineralinio vandens, kuriame natrio yra daugiau kaip 20 mg/l. Kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo siūloma rinktis mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau kaip 600 mg/l sulfatų. Šaltas vanduo didina skrandžio sekrecinę ir motorinę funkciją, skatina žarnyno peristaltiką, laisvina vidurius. Šiltas vanduo veikia atvirkščiai – slopina žarnyno veiklą, mažina viduriavimą.


Sveikiausias - negazuotas mineralinis vanduo

 

Būtina atsižvelgti ir į vartojimo laiką: vanduo, išgertas 1–1,5 val. prieš valgį, stabdo skrandžio sulčių sekreciją, o valgio metu išgertas vanduo skatina jų išsiskyrimą. Stipriai mineralizuotas gydomasis mineralinis vanduo negali būti geriamas kaip gėrimas.

 

Nors vien gerdami mineralinį vandenį nuo ligų neišgysite, tačiau jie gali būti efektyvi pagalbinė priemonė. Sveikiausia gerti natūralų negazuotą stalo vandenį. Mėgstantiems mineralinį vandenį patartinta retkarčiais keisti mineralinio vandens rūšį, kad organizmas gautų įvairių mineralinių medžiagų.

 

Būtina atkreipti dėmesį į mineralinių medžiagų koncentraciją, mat perdozuoti jų nereikėtų. Pavyzdžiui, per parą rekomenduojama suvartoti 800 mg chlorido, 2 000 mg kalio, 800 mg kalcio, 375 mg magnio, 14 mg geležies. Dėl per didelio kiekio mineralų gali sutrikti kepenų, širdies ir kitų organų veikla, padidėti kraujospūdis.

 

Atsargiai su šulinio vandeniu!

 

Šulinio vandenyje gali būti nitratų. Nitratais ir nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šių medžiagų negalima pašalinti nei virinant, nei filtruojant vandenį buitiniais filtrais. Apie vandens užterštumą sužinoma tik atlikus laboratorinius tyrimus.

 

Toks vanduo ypač pavojingas nėščiosioms ir kūdikiams iki 6 mėnesių. Nitratai yra toksinės medžiagos, kurios patekusios į žmogaus organizmą virsta nitritais, trikdo deguonies tiekimą audiniams, vystosi deguonies badas ir vaikas gali numirti. Suaugusiųjų organizmui nitratai pavojingi tuo, kad atsiranda rizika susirgti onkologinėmis ligomis.

 

Nitratų poveikiui itin jautrūs ir užkrečiamosiomis ligomis sergantys vaikai, senyvi žmonės, taip pat sergantieji širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, mažakraujyste.

šaltinis: smlpc.lt

Ar mėgsti gerti mineralinį vandenį Tu? Kokiam teiki pirmenybę?

 

 

11. Apr 2012, 13:46

Iš šulinio pas mus, tikrinau tik nėštumo metu, tai nerado nitratų, bet bakterijų, liepė gerti ir maistui vartoti tik virintą. Mineralinio nemėgstu.,

11. Apr 2012, 12:37

Geriu "Rasos" silpnai gazuotą, visiškai negazuotas tik tuo atveju, kai nėra ką daugiau gerti.

11. Apr 2012, 12:11

o as visa nestuma geriau saltinio vandenuka 😀 ir dabar ji geriu ir mazius ji geria 😀 nesenai vel tikrinom vandenuka musu ( kuris is sulinio musu,sulinis iskastas kur saltinis praeina ),tai sake kad tokio vandens Vilniuje nenupirksim netgi 😀 toks svarutis 😀

11. Apr 2012, 10:49

As nescia geriu ''Neptuno'' vandeni negazuota zinoma.Ir arbatai kaisti naudoju ji ,nes is ciaupo vanduo toks kalketas kad valyti nespeju kalkiu ..

11. Apr 2012, 08:27

Geriam daug mineralinio vandens nors stengiames jo maziau gerti o vaikai tik vandenuka geria. Filtruota aisku.